• 1
  • 2
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
edemy2001 - специалист
Днес най-накрая след около 7 - 8 месеца от първоначалната идея ми дойде музата и завърших механичната си ножовка.Основната причина за дългото забавяне на проекта беше, че двигателчето на редуктора, които бях намерил от някаква допотопна копирна машина е само 16 (!) вата. Приготвих един друг двигател, който исках да свържа към съществуващата ос от задната страна на въпросния 16 ватов двигател. Но какво ми беше учудването днес, когато машината заработи с 16-ватовия двигател! Не само заработи, но и реже един доста жилав алуминий, който на мен ми даваше зор и пот на челото... :-D
http://vbox7.com/play:2652189086
bulhomes2 - майстор
=D> =D> =D>
Подвижната релса от механизъм за разтегателна маса ли е?
edemy2001 - специалист
Не точно, но е подобен. Със съчми е. Утре ще направя по-добри снимки и клип, че днес апарата не беше в мен и снимах с GSM-а.
Предстои да направя менгеме, краен изключвател и една тежест на върха на водача. Днес след първата проба вързах едно парче олово около 1 кг. на върха - резултата е чувствително по-добър. Утре ще пробвам и за колко време ще среже една алуминиева заготовка ф40 доволно твърд алуминий марка B95 - общо взето не познавам по-жилав от него, освен този, който е на клипа - отливка от отпадъчен - окачване на Ауди! :)
Всъщност тази машинка я направих с идеята да режа алуминиеви парчета които не могат директно да влезнат в потата на пещта ми. В случая използвах за пробите лоша, сгрешена отливка. И да режа пластмасови и алуминиеви заготовки за стругчето ми.
edemy2001 - специалист
Днес пробвах да отрежа заготовка ф35 от дуралуминий марка В95. За 16 минути я отряза. Въпросното двигателче ми се видя слабо и за да използвам редуктора куплирах директно на задната страна на вала му един постоянно токов електродвигател - получи се значително по-добре. При 20 волта захранване двигателя черпи 2 ампера т.е. 40 вата. Вече оловната тежест е закрепена на винт като продължение на водача. Така в известни граници ще може да се регулира тежестта, а и ще може да се сменя с по-голяма или по-малка. От сутринта от 9 часа до сега (15.30) не съм я спирал - само колкото да сменя парчето за рязане! :-D Кеф - може бавничко да стърже, но не стържа АЗ!!! :weedman:
Прикачен файл:
DSCN3497a.jpg
Прикачен файл:
DSCN3499a.jpg
Прикачен файл:
DSCN3501a.jpg
Прикачен файл:
DSCN3502a.jpg
Johny - майстор
bulhomes2 написа:
=D> =D> =D>
Подвижната релса от механизъм за разтегателна маса ли е?
Прилича ми на водач за чекмедже.

Прикачен файл

teleskopichni-vodachi-za-chekmedjeta-db-450.jpg
teleskopichni-vodachi-za-chekmedjeta-db-450.jpg (30.78 KиБ) Видяна 4158 пъти
edemy2001 - специалист
Johny написа:
Прилича ми на водач за чекмедже.
Точно такова е. Попадна ми от някаква стара апаратура. Служело е да се вкарва и изкарва чекмедже с апаратура в шкаф.
edemy2001 - специалист
Всичкото хубаво, но... На изходящата ос на редуктора е закрепено зъбното колело с щифт минаващ през него и оста с ф2 мм. За втори път се къса... Най-напред оригиналния, а сега и този който аз сложих от опашка на свредло (от старите свредла от бай Тошово време, които си бяха истински). Явно няма да може да издържа! Сега търся някакъв друг редуктор или ще ми се наложи да правя с ремъчни предавки. Замислих се за червячен редуктор, но поне в моите резерви нямам такъв и се оглеждам за подходящ, че не ми се занимава много с ремъци! :?
ge6aaaa3 - специалист
Червячен редуктор от чистачки... Направо барабар с моторчето. :wink:
edemy2001 - специалист
ge6aaaa3 написа:
Червячен редуктор от чистачки... Направо барабар с моторчето. :wink:
Не знам дали и той ще издържи!? Скоро не съм отварял такъв, но преди години на москвичите и ладите беше с текстолитово колело и стоманен червяк. Ще се огледам по моргите за някой по-масивен.
ge6aaaa3 - специалист
Виждал съм със стоманено колело и стоманен червяк от някаква съвременна кола, но не мога да ти кажа от каква точно... Не виждам защо да не издържи, ако ползваш оригиналния мотор. Едва ли ножовката ще го товари повече от чистачките.
  • 1
  • 2

Тема "Механична ножовка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: