Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Здравейте ,
Живея в къща и през мястото ми минава река.Искам да си направя микро ВЕЦ с турбина Пелтон (турбина Каплан може би ще ми свърши повече работа , но не мога да намеря) Искам да постигна 2-3 Кв/ч което не е толкова много. Реката има дебит , но пада е малък. Как да изчисля какъв пад и дебит ще ми трябва за да постигна 2-3кв с турбина Пелтон? Ще стане ли ако за 15м има денивелация 3-4м и в началото на тези 15м сложа тръба ф120 и малко по-малко се стеснява до ф10 да речем?
ivanovbg - майстор
Това ф120 в мм ли е или см?
А 2 киловата съвсем не е малко.
pulsar - специалист
За да изкараш малко под 2кВт при 4 метра напор / денивелация/ са ти необходими около 50 литра в секунда и то при 100% КПД на турбината. :-D
pulsar - специалист
Щом имаш дебит в реката защо не се ориантираш към друг вид турбина, защото за Пелтон турбина си трябва високо налягане.
http://blog.hasslberger.com/2007/06/wat ... _plan.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Gravitatio ... ower_plant
edemy2001 - специалист
Механичната мощност (кинетичната), която се съдържа в течащата вода:
Power = (1/2)(Turbine Efficiency) (Water Density) (Turbine Flow Area) (Water Velocity)^3
gogo7777 - майстор
Ако имаш 4м пад, може да се насочиш към топологията на турбните на Банки или Тесла. Водосбор също ще ти е необходим, а ако реката позволява може и руслов тип централка да стъкмиш. :-D
Ако мислиш сериозно да се захващаш с това чудесно начинание, дори за собствени нужди да е, може би ще мога да те насоча към професионалисти в сферата. Може да се окаже, че има съвсем друг по-удачен подход към водоема, турбината и генератора.
Не съм спец, но съм чул и питал доста относно ВЕЦ-те. Ядове ще имаш само с държавните институции /знам го като очевидец на два провалени проекта, за които съм помагал с инфо и познати/.
PCL82 - майстор
При голям пад и сравнително малък дебит на готово могат да се ползват центробежни помпи с асингронен двигател в генераторен режим. Дали в твоят случай можеш да прибегнеш до това просто решение не мога да кажа, но може и да е възможно.

Турбините им са нещо средно между Францис и Пелтон. А за да ползваш асинхронния двигател като генератор трябва да свържеш към него кондензаторна батерия и да имаш остатъчен магнетизъм. Често за целта във ротора фрезоват отвор и вграждат малък постоянен магнит.

Работещи ВЕЦ по тази система ина в Рила на хижа Мекедония с пад 50м и тръба с диаметър около 80мм. Разчетена е до 4кВт, но в момента има инсталирана помпа "Вида", която дава 1кВт монофазен ток.
Друга работеща ВЕЦ от помпа е на заслон Тевно езеро в Пирин. Падът е под 50м и са използвани противопожарни маркучи, които започват от голям бидон за зеле, поставен на оттока на езерото. С парче найло и камъни водата се насочва към бидона.

Ако се спреш на руслов ВЕЦ взимаш едно телено въже. На него нанизваш подходящи турбинки и като гирлянд го опъваш на лагерувани валове на двата бряга.

Има си пинизи: трябва да имаш винаги минимален товар, за де не се развърти турбината с недопустимо-високи обороти и да се пръсне. За целта е добре да се осигури контролер, който да управлява товара, регулира напрежението, честотата и при нужда изключва притока на вода. По нашите хижи обикновено няма никаква автоматика. Следи се винаги генераторът да има минимален товар и напрежението се поддържа по-ниско от номиналното, за да може ако се вдигне рязко, за има на къде без да опукат уредите. Спирането на водата също е ръчно.
Ако зацепваш генератора на една и съща ос с турбината е нужен еластичен съединител, който обира леките несъосия и пази лагерите. Алтернатива е ремъчната предавка. Често се прави с повече от един ремък в шайби с няколко канала-ако се скъса един да остене друг и турбината на не остане без товар.

Тема "Микро ВЕЦ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: