Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Nikiforov - помощник
Здравейте, приятели!
Имам нужда от съвет и помощ...
За фотографския си гъдел имам намерение да закупя видео релса, но тъй като моторизираните такива са твърде скъпи реших да взема
обикновена:

Изображение

Това, което трябва да се получи накрая е нещо подобно:

Изображение

Тук може да видите подробни снимки на един от моторизираните модели - http://www.ebay.com/itm/NEW-VaraVon-Use ... 4d1496c14f

Моля ви да ме посъветвате какво точно моторче, контролер и пр. са нужни за изработката на такова устройство. Нямам никакъв опит с подобни начинания и всеки съвет/ предложение ще са много от полза...
Ще съм ви много благодарен за помощта!
Поздрави!
Lisko - майстор
В един друг български форум един пич си го беше направил.
skat - специалист
Аз ползвам контролер за стъпков двигател, само че всичко е ръчно. С едно Ц-К ключе задавам посоката, с един потенциометър определям скоростта, а с едно бутонче задавам импулсите за придвижване.
Ако те интересува, мога да дам схемичката.
Nikiforov - помощник
Би било чудесно. Ще съм преблагодарен.
skat - специалист
Не я открих в компютъра си, но я възстанових по памет. Преди време я използвах за демонстрация на управлението на стъпков двигател. Работи безотказно. Елементната база е стара, но струва стотинки. Ползвах 12V мотор от старите български флопита. След около месец ще мога да я изровя и да ти пратя и платката, ако още те интересува.

Прикачен файл

Manual_Stepper_Control.rar
(17.07 KиБ) Свален 122 пъти
bdimov - специалист
Като гледам цената в посочения линк се чудя кое му струва всичките 300 и отгоре долара на тая релса?! Ако имаш достатъчните умения и малко финанси ще си е сглобиш за нищо пари ( е може да не е толкова "лъскава" но ще върши същата работа ). Аз искам да попитам ако не е сложно за обяснение, за какво аджеба се използва тази релса. Не съм фотограф и затова и питам :) Ако беше по-дълга имам някакви предположения, но като гледам не е повече от метър, а метър преместване.... :?
Nikiforov - помощник
Благодарности за отговора!
А ето и за какво се ползва релсата https://www.youtube.com/watch?v=rSRDAm5LIb8
skat - специалист
Nikiforov написа:
Би било чудесно. Ще съм преблагодарен.
Открих платката, пробвах я и работи. Не знам дали диапазонът на скоростите ще задоволи изискванията за видео релса, но ако искаш да пробваш, ще ти я изпратя. Работи на 12 волта, с малък акумулатор става.
bulhomes2 - майстор
Да се изкашлям и аз по темата. На пръв поглед се сещам за по-груби, но по-лесно намираеми части. Шпилки по метър има във всяка железария. Една гайка се закрепя за шейната. В двата края, при стойките на релсата, с по още 2 гайки (гайка и контрагайка) се ограничава шпилката. А за въртенето и вече варианти много - винтоверти, моторчета от чистачки, стъкла (автомобилни), ...
hidrazin - майстор
Разходи се по сервизите и поразпитай за някой умрял стар принтер. За предпочитане матричен. Ще се учудиш колко полезни неща за твоята цел може да намериш вътре. :-D Стъпков мотор (даже два), разни зъбни колелета точно за такъв ремък, драйвер за стъпковия мотор (не винаги е направен с отделен чип).
Задвижването на печатащата глава е направено точно по този начин както при тази видео релса - стъпков мотор, зъбен ремък и колела за него.
За съжаление принтерите които евентуално ще намериш ще ти дойдат малки. От матричните евентуално може да попаднеш на такъв със 136 колони.
При него направляващата май беше към 42 сантиметра. Ако те устройва, направо махаш главата и на нейно място си правиш закрепването на камерата.
Всичко друго по механиката ще ти дойде на готово - мотора, ролките, ремъка, направляващата... Включваш управлението и си ти. :-D
Ако не - поне може да използваш от там доста чаркове. Ето от такива механики хората си правят разни неща:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Ys2iU41OO0s[/youtube]

Дано съм бил полезен.
:partyman:

Тема "Помощ за изработка на моторизирана видео релса" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: