• 1
  • 2
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
fox_vt - майстор
Такаа вижда му се вече края на идеята за въртящ се слънчев колектор.Идеята се роди от колектора на Интеграл2005-Focus 42 и оная прослолута тема във имоти.бг май беше филматопло я знае както и други хора от този форум :-D Та напърво време от снимки копирах чертежа на стойката на фокуса(дано не се сърдят много) и се получи това
Прикачен файл:
20120527_193648.jpg
Прикачен файл:
20120527_193707.jpg
Прикачен файл:
20120527_193724.jpg
Прикачен файл:
20120527_193744.jpg
Прикачен файл:
20120527_193802.jpg
След това прослолутото управление което никой не ще да ми продаде.Напърво време ви трябва позиционер и линеен мотор от сателитна чиния като мотора да е поне 18 инча а позиционера да е със дистанционно.
fox_vt - майстор
Прикачен файл:
20120517_194336(1).jpg
това е позиционера и злополучното дистанционно което му се случи случка.
Прикачен файл:
20120520_153957.jpg
платката на позиционера изкормена и дисплея удължен със лентов кабел.
Прикачен файл:
20120522_200054.jpg
сглобено във кутия със диференциалния термостат долу вдясно,презпазния терморегулатор завъртащ колектора на изток при прегряване-горе вдясно,модифицираното дистанционно със две команди направено ми от колега от форума долу посредата,и трафа и платката със релетата вляво.
Прикачен файл:
20120522_200022.jpg
тук правя суха тренировка на системата :lol:
Прикачен файл:
20120526_170800.jpg
а тук монтирано на мястото и
fox_vt - майстор
Прикачен файл:
20120526_170703.jpg
така ще изглежда на първо време
Прикачен файл:
20120526_170635.jpg
а така изглежда всичко като още не съм прибрал висящите кабели.
Прикачен файл:
20120527_193916.jpg
Остава ми да боядисам стойката да монтирам двата датчика превключващи посоките и седмичния таймер който ще командва всичко.Системата работи така-седмичния таймер е нагласен на 7 позиции през 1-1,5 часа.Като задейства ще затвори веригата на бутон Next на дистанционното и позиционера ще завърти колектора на предварително зададена позиция.След час се повтаря същото със следващата позиция,като стигне края неодимов магнит ще задейства рид ампула която ще превключи реле което ще затвори веригата към бутон Down и на всеки час ще се завърта по същите позиции на обратно.Като стигне начална позиция друг магнит ще задейства втора ампула която ще разкъса самозахранването на превключващото реле и всичко минава във първоначална позиция.
Тук е момента да благодаря на колегата RC който ми направи друго дистанционно и ми направи по негова самоинициатива дистанционно със два бутона за вграждане за което съм му много задължен и ще черпя :wink:
turistak - специалист
Чудесна реализация.

Мислил/смятал ли си какво ще стане като задуха по-силен вятър?
fox_vt - майстор
Еми това са ми най черните мисли :? принципно трябва да удържи дефакто чак след като сложих колектора и заварих и анкерирах всичко видях едно потенциално слабо място точно на планката за раглобяване на задната опора.Но мисля при първа възможност да заваря една усилваща опора от единия крак на голямата опора до вертикалната част над планката за да няма огъване на конструкцията при внезапен порив на вятъра.Иначе ми бяха споменали за 60 кг на квадратен метър демек 120 кила за целия панел странично натоварване :? тряя удържи.Ако съм у дома в такова време ръчно ще се позиционира на средно положение за по голяма устойчивост а ако ме няма нека бога на металните конструкции да го пази :yawinkle:
lov - майстор
Колега конструкцията наистина ти е много ажурна.При един малко по силен вятър ще литне. Хич не пренебрегвай ветровите натоварвания които се получават. Имаш площ 2 квадратни метра почти и то под много подходящ ъгъл за излитане :? .

Иначе за мерака и изпълнението на управлението адмирации. =D>
fox_vt - майстор
Прави сте и двамата утре мисля да заваря допълнителна пръчка от единия крак до вертикалната част над планката за да няма огъване.Лошото е че това го усетих чак след като сложих колектора и го заклатих и определено не ми хареса клатенето.И да се похваля днес беше сефтето на системата и първото къпане :supz: ,макар водата да загря само до 47 градуса.Но колектора работи стационарно че не съм пуснал в ход следящата система и имаше малко проблемче със гъвкавия маркуч от горната страна.Но опитите продължават :-D
lov - майстор
Връзвай попа да е мирно селото. Клати ли се леко още по лошо че като изпадне е резонанс се къса одма. Слагай и яки анкери в плочата и мацай с нещо за да ги вардиш от корозия. Щото в повечето случай нещо което е уж за времемно става за постоянно. На времето така ми литна един джам от панела. Все отлагах да сложа профила да го фиксирам механично към рамката. Е изкара 4-5 години само на силикона докато в една буря литна в прекия смисъл на думата от покрива. Добре не пострада никой.
За гъвкави маркучи може да ползваш за газови инсталации. Доста са скъпички но стават. Ако имаш някой приятел да се занимава с газови инсталации и има преса и тръба може да ти ги спретне на колкото искаш дълги а и ще ти излезнат доста по тънко.
turistak - специалист
lov написа:
За гъвкави маркучи може да ползваш за газови инсталации. Доста са скъпички но стават. Ако имаш някой приятел да се занимава с газови инсталации и има преса и тръба може да ти ги спретне на колкото искаш дълги а и ще ти излезнат доста по тънко.
Ще те посъветвам да си купиш маркуч за хидравлика.Пак един приятел ги прави по поръчка и цените не са притеснителни.
Търси където се продават части за трактори - налягането е в пъти по-голямо от това което се очаква.
И нанижи една гофра в/у маркуча да го пази от UV лъчите.

Успех!
fox_vt - майстор
Ами то засега кара с обикновен градински маркуч не от тея прозрачните ами бял като на пералня :-D но по нататъка мисля да ги сменя само да не стане както казва колегата lov всичко временно за постоянно :? Иначе всичко работи вече втора седмица карам само на слънчевия бойлер проточния засега прахолясва.Но се появи малко проблемче,явно като съм дал накъсо седмичния таймер като изгорих дистанционното леко е нагоряло релето му и на няколко задействания прави по едно незадействане лош контакт,поради това че товара е под 100мА и нагара е с по голямо съпротивление.И се получава така че колектора изостава с една понякога и с две позиции след слънцето.Аз съответно се опитах да таковам гявола у въздуха и да не давам 8 лв за ново реле и сложих една 40 ватова крушка паралелно на товара да се увеличи комутационния ток и се получи друг дефект почна да изпреварва слънцето с една две позиции #-o .Ама за сега ще кара така че почвам ремонт на кухнята и не ми се занимава пък и количеството на топлата вода и без това е твърде голямо за сегашната ми консумация.
  • 1
  • 2

Тема "Как да си направим сл.колектор следящ слънцето" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: