Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
sashot - специалист
В сутерена на къщата, строителството и доискусуряването на която бавно, но славно, приключвам, си предвидих сравнително просторно помещение за работилница. Също бавно, но славно я оборудвам с инвентар, вкл. мебелировка. Стабилен тоталитарен железарски тезгях намерих и след съответна реновация, понеже не беше нов, той си зае полагащото му се място, оборудван с голямо менгеме. Лидълска колонна бормашина на специално направена масичка, комбинирана машина циркуляр - абрихт - модел "направи си сам" ( не съм я правил аз, подариха ми я), лостова ножица - гилотина (не съм я монтирал още), куп дребни инструменти, най-вече Парксайд (3 години практически безусловна гаранция в комплет с разумни цени и като цяло нелошо качество за любителски нужди, правят избора на тази марка доста удачен)... спирам с хвалбите... Имах нужда и от една универсална маса - шкаф. След малко играчка с молива и компютъра сътворихих разкроечен план на един стандартен лист ПДЧ, като задачата беше да се оползотвори максимумът от материала - 1 стандартен лист неламинирано ПДЧ.

Размерите на 18 мм лист сурово (неламинирано) ПДЧ бруто са 2800 х 2070 мм. След окрайчване, което от фирмата доставчик и разкройчик, казаха че правят задължително, от него отпада по 1 см. от периферията и нетния размер става 2780 х 2050.
От него, при ширина на ряза 5 мм. се получават необходимите детайли:
Плот 2050х650
Гръб 1195х800
Дъно 1195х 515
Два детайла за усилване на плота в средата 62х515
Два детайла челници крайни 62х800
Две страници 555х800
Детайл челник среден 130х800
Средна вертикална преграда 515х675

Остатък 2 х 55х80, 1 х 280 х 675, на които няма как да не влязат в бъдеща употреба, ако не на 100% то поне частично.

Сглобката започнах с плота на който сложих ограничителни летвички (10х10 мм) и единият среден усилващ елемент. Монтажът на летвичките е на лепило и такер-скоби. Средният усилващ елемент - лепило и 3 винта 3,5 х 32.
Прикачен файл:
Plot.JPG
Plot.JPG (89.31 KиБ) Видяна 2035 пъти
В долната част на страниците монтирах две летвички 10х10 (лепило и скоби), върху които да лежи плота. Към средната вертикална преграда - втория усилващ елемент (лепило и 3 бр. винтове 3,9 х 55)
Към страниците закрепих гърба с по 7 винта 3,9 х 55) и лепило, после в средата на гърба - средната вертикална преграда.
Поставих конструкцията да легне върху гърба и спуснах отгоре дъното, так че двата му края, при изправяне да легнат върху летвичките на страниците. Захванах дъното към страниците и средната вертикална преграда, монтирах двата странични и централния челник. Тези монтажи също са на лепило и винтове.
Прикачен файл:
Osnova.JPG
Osnova.JPG (90.31 KиБ) Видяна 2035 пъти
Изправих основата и поставих плота върху нея. Самият той е достатъчно тежък и засега не предвиждам да го захващам към основата - стои си достатъчно стабилно, като от странично изместване го предпазват тези ограничителни летвички.
Крайният резултат е ето това:
Прикачен файл:
Sgloben.JPG
Sgloben.JPG (83.73 KиБ) Видяна 2035 пъти
Кривината по хоризонтал на плота е вследствие оптично изкривяване при снимане. В действителност я няма.
Получи се стабилна и удобна маса, като остатъците,
Прикачен файл:
Ostataci.JPG
Ostataci.JPG (68.7 KиБ) Видяна 2035 пъти
изключвайки тези от обркрайчването са с площ 2770 кв. см, което прави по-малко от 5% от общата площ на ПДЧ плоскостта.
Казано с други думи, задачата беше успешно изпълнена.
Използвани инструменти и допълнителни материали:

Електрическа дрелка, винтоверт с битове, електрически такер, скоби, трионче - пасвател, ролетка, молив, винтове, лепило, около 2 м дървена летвичка 10х10 (топола, ако не се лъжа), лепило.
Прикачен файл:
Instrumenti i materiali.JPG
Instrumenti i materiali.JPG (111.41 KиБ) Видяна 2035 пъти
Време за изпълнение, вкл. проектиране, две разходки до фирмата доставчик и разкройчик - за поръчване и получаване на материала - около 1 раб. ден. Всички дейности са изпълнени самостоятелно, без помощник.

Калкулация на разходите:

Материал - и плоча сурово ПДЧ - 48, 97 лева.
Рязане - 17,60 лв.
Гориво за общо около 40 км. - 6 лв.
Доп. материали (летвичка, винтове, лепило), ток - да кажем макс. 2 лв.

Общо: 74,27 лв.

В близко бъдеще планирам продължаване на работата, при която масата да се сдобие с чекмеджета и вратички, както и с компания от едно стенно шкафче над нея, като идеята е тези неща отново да се изработят от един лист ПДЧ.
Предстои също покриване на плота с плоскости от ламинат, имам някакви стари остатъци, а във форума има доста такива решения с добри отзиви, както и окрайчване на периферията на плота с дървена гредичка, за което ще потърся някоя по-твърда дървесина.

Ще се радвам на критики и отзиви.
greco93 - напреднал
Харесва ми и ми допада. И аз съм се засили да правя нещо подобно , само че за терасата, някакво шкафче-гардоробче за инструментите. Материала, който евентуално ще използвам е мебелен шперплат или хидрофобен с черно покритие, дебелина 18мм. Да те попитам този талашит не е ли малко ламбизе ?
sashot - специалист
Какво е "ламбизе"? Извинявай, че на въпроса с въпрос.
greco93 - напреднал
Ами "ламбизе" е лефтерно, нестабилно, паянтово, нездраво.
sashot - специалист
Ами 90% от мебелите се правят от такова ПДЧ, само че ламинирано или фурнировано. Ламиниращият слой обикновено е по-скоро декоративен и не осигурява допълнителна якост. Малко повърхностна твърдост - може би.
Уязвими са ръбовете, но както писах, планирам да обкантя плота, което да реши проблема. Двата предни вертикални ръба също ще покрия с някакво ъгълче. Имам едно пластмасово винкелче, но леко недолюбвам пластмасите, така че ще потърся някакво дървено или пък метално.
Горната част на плота, която по принцип е най-натоварена и към изтриване, и към нараняване ще покрия с плоскости ламиниран паркет, който е по-твърд и износоусойчив.

В твоя случай, щом става дума за тераса, наистина е по-добре да се ползва нещо по-устойчиво на влага, като кофражен шпертплат например. Или пък - по-сериозна обработка с импрегнанти и лакове.

Тема "От една плоча ПДЧ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: