• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
ZEDYCUS - майстор
Канех се от две седмици да пусна една темичка за дисков шлайф за дърво и метал.
Използвах една дръжка от бормашина Спарки, две стари парчета плоскости, шперплат за дисковете и текстолит за усилване на дисковете и опора . Една П-образна стойка от руския пазар за 1 лев, турско двукомпонентно секундно лепило за дърво Mitreapel и шкурка 125мм велкро дискове от Лидъла, естествено и бормашина(650 вата) :-D Дано колегата Кумай не види, как я ползвам не по предназначение.
Шперплатът го нарязах с боркорона 127мм и залепих шкурката с лепило, а текстолита с корона 57. След това го залепих за по големият диск с турското лепило. Време за работа с лепилото около 2 ,3 секунди, ако си объркал заготовката се изхвърля. Залепи ли, няма разделяне повече.
За около 1 час приспособлението беше готово и изпробвано на две заготовки за нож. След това и на дръжките.
И малко снимков материал. :-D

Прикачен файл

DSC02059.JPG

Прикачен файл

DSC02057.JPG

Прикачен файл

DSC02056.JPG

Прикачен файл

DSC02055.JPG

Прикачен файл

DSC02054.JPG
ZEDYCUS - майстор
Приспособлението е леко и при необходимост го захващам за работната маса с дърводелски стяги.
Ако не ме домързи скоро ще пусна и една тема за ъпгрейд на банциг Райдър. :-D
Поздрави на всички.

Прикачен файл

DSC02064.JPG

Прикачен файл

DSC02061.JPG
Последна промяна от ZEDYCUS на вт фев 22, 2011 10:18 pm, променено общо 1 път.
ZEDYCUS - майстор
marrrio

Заглавие: Re: Стационарен дисков шлайф за дърво и метал-Направи си сам Отговори с цитат
Пука ти кои ще го види нали ти върши работа. Направил си го за по голямо удобство така че деистваи смело. :2thumbs:
Не ми пука за вида , а работа доволно върши. Ако има интерес може да направя и клипче как работи, с едра шкурка гриб 40, 60 направо яде метала.
housedoktor - майстор
И аз си направих подобно и върши добра работа за дреболии
ZEDYCUS - майстор
Временно ще е с бормашината, търся си подходящ двигател с резба, да спестя ходене до стругар. Мисля от старите перални Рига( за казани които се ползват) са такива. :)
Lumin - специалист
Четкова машина, като работиш с нея и комшията те чува и благославя...Направи си същото с един асинхронен мотор и ще се родиш - почти не се чува,не загрява, може да работи и две години без да го спираш :). За да избегнеш ходенето до стругаря, оста се пробива внимателно на ръка, (оста е мека),нарязваш с метчик резба и използваш парче готова шпилка.Диаметъра и резбата на шпилката съобразно резбата на шайбата.
И за ножове ползвай зелена паста :-D
ZEDYCUS - майстор
:-D Абе знам я твоята паста, ама не ми трябва целия калъп, ако има някой колега от Пловдив да си разделим един калъп ще взема. :partyman:
ZEDYCUS - майстор
Малко да пораздвижа темата, след известна работа с приспособлението, установих че като ми затрябва бормашината, се мотам докато я размонтирам и монтирам. И ми дойде една друга идейка, а ми и попадна една пералня Перла 04 с работещ двигател. След демонтажа установих, че фланеца ще стане идеално за дисков шлайф, с малко преработка.
След малко изрязване на излишни, според мен детайли, от него остана това на първите две снимки(изрязах лъчите на "мерцедеса" на които се монтираше барабана). От другия край са останките от голямата ремъчна шайба. След разходка при стругар и изчакване една седмица , ремъчната шайба и резбата на диска бяха готови. За задвижване ще изполвам само бързите обороти на двигателят на пералнята, като ще има и реверс на посоката, ниските няма да ми трябват. Ще използвам два размера шкурка 180мм, и наличната ми 125мм с велкро, дисковете ще ги направя от шперплат 20мм.
Засега толкова, като сглобя и кутията ще постна и крайния резултат. :wink:

Прикачен файл

DSC02103.JPG

Прикачен файл

DSC02105.JPG

Прикачен файл

DSC02130.JPG

Прикачен файл

DSC02133.JPG

Прикачен файл

DSC02134.JPG
ZEDYCUS - майстор
Taя седмица сглобих кутията с ел. инсталацията и остана да направя дисковете от шперплат, и да залепя велкрото на тях. И едни гумени тампони за крака на основата, да няма вибрации. :)

Прикачен файл

DSC02143.JPG

Прикачен файл

DSC02144.JPG

Прикачен файл

DSC02148.JPG

Прикачен файл

DSC02150.JPG

Прикачен файл

DSC02151.JPG
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9

Тема "Стационарен дисков шлайф за дърво и метал-Направи си сам" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: