Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
shotik - майстор
В неделя , 18 . 01 . 2015 г реших да разгледам какво има останало от предишни години и открих електрическа инсталация със два електромотора от перална АУРИКА . Покрай други технически терзания ,бях разглеждал много клипове на самоделни машини и веднага реших как да ги ползвам. Разделих таблото и инсталацията на електромоторите, един плот от кофражен шперплат разрязах на две и така подготвих основите за шмиргел и малък струг за дърво.
Оказа се ,че на моторът за центрофуга има удължение ,на кето алуминиева част с малко пилене се догоди за втулка ,където да се монтира шмиргелов камък с отвор 32 мм. За застопоряването отрязах парче черна пластм. тръба и с една шайба и кръгла гайка стана много добре. Предвиждам след време да го подобря с предпазител над камъка, с нови добавки,вероятно полиршайба и др.
За намаляване вибрациите при работа и място за долната част на ключа/таймера/ ,отдолу съм прикачил гумени ленти по 4 бр в пакет и вибрациите са едва доловими с този камък. Веднага се възползвах ,като си заточих наличните свредла.
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

С електромотора за прането направих малък струг за дърво,но и при него ще има още доизкусуряване :

Закрепих електромотора и допрях задното "седло" ,за да ги центровам.Пробих отвор и закрепих една от гайките с остри ръбове отстрани ,където ще се навива една шпилка ,сега го изпробвах само с болт заострен на конус. На ремъчната шайба завих две рапидки,отрязах главите и заострих,за да се фиксира дървения материал и да го завъртат. Прорязах овален отвор на плота ,за да може там да се движи част от анкерен болт ,с кука , който отдолу ще стяга задната част според дължината на материала ,до 250 мм дълъг . Пак пробих отвор ,както на шмиргела и закрепих ключа/таймера/ , но тъй като ще го стягам на подвижна масичка ,за сега няма да има крачета или тампони,след време ще видя дали ще трябват. Извъртях един детайл от парче дърво,за опит.
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Та така,за 5-6 часа това беше,сега търся подходяща ламарина или друг лек материал,за да покрия електромоторите и кондензаторите,че там има открити жици , както и да преработя някои неща ,които видя ,че не са сполучливи.
fox_vt - майстор
Браво струга е идеален :wink: =D>
stiv1961 - майстор
И на мен струга ми хареса, копчето за включване сигурно ще го преместиш, не му е мястото там.
shotik - майстор
stiv1961 написа:
И на мен струга ми хареса, копчето за включване сигурно ще го преместиш, не му е мястото там.
Няма къде на друго място за този ключ,за друг не съм мислил,а като работех по детайла,не ми е пречил,но ми е удобен за ново включване след избраните от таймера минути/ до 6 мин / .По задната част ще правя промяна ,не ми хареса така на конус ,без да се върти,затормозява моторчето.
bulhomes2 - майстор
:prayer: :prayer: :prayer:
Чудя се какво ли ще направиш ако си намериш някой 5-7 кВт мотор :lol:
stiv1961 - майстор
Не за преченето ами ще се пълни с прахоляци. А за център може да измислиш например от предна ос на велосипед, да я закрепиш някак за седлото. Ти поне имаш бол от тия чаркалъци :)
shotik - майстор
stiv1961 написа:
Не за преченето ами ще се пълни с прахоляци. А за център може да измислиш например от предна ос на велосипед, да я закрепиш някак за седлото. Ти поне имаш бол от тия чаркалъци :)
Ключа е капсулован , но ще видя какво ще направя,може като на шмиргела да го вградя , а за оста ,като ,че ли сме си говорили преди малко,когато сложих в торбата с части и инструменти една предна главина ,и съм гледал как е монтирана от този клип :

https://www.youtube.com/watch?v=vBcS3iSkhc0

към четвъртата минута .
stiv1961 - майстор
Ха, еднакво мислим :) , знам, че се занимаваш с велосипеди и това ми дойде в главата като идея, клипа го видях- ега ти братушката, пробива отворите за щифтовете с ръчна дрелка :-D . Ключа с една ъглова планка може да го монтираш странично.

Прикачен файл

034715285.jpg
shotik - майстор
Няма да е удобно за прибиране на рафт, ще пречи ,а в момента само около 2.5 см се показва от долу и аз го слагам между двете части на подвижната маса ,на която съм го снимал.Ще видя ,както писах ,което не е добре ,ще бъде преправено.
shotik - майстор
Ето една доработка на задното седло,вместо шпилка за неподвижен конус,направих вграждане на главина от предна капла на велосипед и стана много добре

Прикачен файл

CIMG3923 m.jpg
CIMG3923 m.jpg (104.39 KиБ) Видяна 6806 пъти

Прикачен файл

CIMG3922 m.jpg
CIMG3922 m.jpg (108.8 KиБ) Видяна 6806 пъти

Прикачен файл

CIMG3921 m.jpg

Тема "Мои нови машини за работа през свободното време" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: