• 1
  • 2
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
shotik - майстор
Преди около месец закупих тази дърводелска машина ,но открих някои несполучливи решения и търся идеи .
Първото ,за което аз съм си виновен ,е че не прецених ,че е по-тежка от тези които имах и ще ми е трудно да я пренасям.
Второ-няма обособени фабрично крачета или тампони и лежи на основата на електромотора и на долната част на страниците.Но за да се притегне ремъка ,електромотора се завърта и задната основа отива нагоре .На снимките се виждат гумени тампони от перална ,с които се опитах да я обезшумя,но те са на тясно и машината се клати.
Трето-ключа за пуск и стоп е от задна част на машината по време на работа и излиза на 4 см извън плота ,там е и тежката част,заради електромотора и при невнимание ,ако климне назад ще го счупя..
Мисля да направя някакъв плот ,за да е по устойчива,да може да не се придвижва сама при работа,но и да има някакви колелца /може би подвижни / за да я премествам .Планката с единия тампон аз съм я сложил,нямам друг тампон ,за да са два на нея в краищата и може би да стане по-устойчива.
Ще я оразмеря на снимка и ще покажа размерите ,ако все пак някой може да измисли някаква интересна платформа и я направи с раздвижване ,както е в темата за "Пейчицата",направено от bulhomes2.
Чакам идеи!

Прикачен файл

CIMG1100.JPG

Прикачен файл

CIMG1099.JPG

Прикачен файл

CIMG1101.JPG
mcm - специалист
Като я видя и ми навява неприятни спомени /имах такава служебна/, порязах си 3 пръста на нея, извъртя се и ..... белята стана. За диска трябва да има отделен плот, който се регулира по височина, без него не режи на циркуляра. Иначе за да е по стабилна се прави една правоъгълна основа/рамка/ от винкел, електромотора се завива на нея, основите на плотовете също. И се пускат 4 крака разтворени настрани, на височина колкото ти е удобно за работа. Така машината е много по стабилна, аз докато се наканя да направя на служебната и смених работата. Иначе машинката е добра, въпреки това след мен успяха да изгорят мотора.
shotik - майстор
[quote="mcm"]Като я видя и ми навява неприятни спомени /имах такава служебна/, порязах си 3 пръста на нея, извъртя се и ..... белята стана. За диска трябва да има отделен плот, който се регулира по височина, без него не режи на циркуляра. Иначе за да е по стабилна се прави една правоъгълна основа/рамка/ от винкел, електромотора се завива на нея, основите на плотовете също. И се пускат 4 крака разтворени настрани, на височина колкото ти е удобно за работа. Така машината е много по стабилна, аз докато се наканя да направя на служебната и смених работата. Иначе машинката е добра, въпреки това след мен успяха да изгорят мотора.[/quot

Няма място да я съхранявам с рамка под нея ,както си описал,трудна ще е за пренасяне и дали ще може да влезна в багажника на колата?
Плота го имам ,не съм го снимал ,за да се вижда само машината.На него има четири болта М6 по 20 мм,като едно не може да му се сложи гайка,защото кондензатора на мотора пречи.Ще го преправям и него,но всичко с времето си.
Преди малко загледах една количка с две колелета ,струва ми се ,че ако сложа плот от шперплат и него стегна към тръбите на количката ,ще може да я поставям на маса ,а после с дръжката да я дърпам,но това утре ще го мисля.
bimbaeco - майстор
http://www.youtube.com/watch?v=Ul-7F5plzJw
На този линк ще видиш как един приятел направи нещо, което сигурно би ти свършило работа.
shotik - майстор
bimbaeco написа:
http://www.youtube.com/watch?v=Ul-7F5plzJw
На този линк ще видиш как един приятел направи нещо, което сигурно би ти свършило работа.
Машината си е готова,има и абрихт,докато на клиповете не видях .Ще стане още по-тежка ако слагам допълнителни кутии.
Аз няма да я ползвам ежедневно,може би в месеца въднъж,мястото в мазето е ограничено и тя се хваща точно на един от рафтовете на стелажа.Имам сгъваема шлосерска маса ,на която ще я поставям за работа
Имам парче еталбонд и днес като се наспя ,ще действам по въпроса,който стой пред мен.
shotik - майстор
Днес поработих и се получи следното :

Метална количка ,пазарска ,сгъваема я сложих под машината и видях ,че това което ми хрумна вчера и писах в темата,ще е добре за возене на машината.На стойка за багажа пробих отвори ,там където е тръба напречно на дръжките и оста за въртене я извадих и прехвърлих в новите отвори и така се намали изнасянето на пред.Краищата ги разтворих леко на страни ,за да може дръжката да се свива.
Парчето еталбонд наложих и очертах плотовете,мястото за срязване ,където да минават циркулярните дискове и нови болтове за фиксиране и леко повдигане ,за да не се опира в ножовете на абрихта.Направих всичко и и се оформи новия вид на машината .Сложих я върху количката и с още някои настройки стигнах до изпълнение на идеята ми за превоза на машината.

Прикачен файл

CIMG1118.JPG

Прикачен файл

CIMG1102.JPG

Прикачен файл

CIMG1108.JPG

Прикачен файл

CIMG1112.JPG

Прикачен файл

CIMG1117.JPG
dobrev - специалист
Първо за диска за рязане - този, който се вижда на снимката е огромен за тази машина. Не знам колко дебел материал ще режеш, но диска няма нужда да се подава повече от 5мм над материала. Колкото е по голям диска толкова се увеличава опасноста, при водене на материала, да заклини и да го надигне. За предпазване от това фабрично се монтира водеща шина след диска. На снимката шината се ползва за държач на предпазителя. Добре е да има и ограничител за шираната на рязането също показан на снимката - имам подобен на моята машина и върши чудесна работа.

Прикачен файл

product_171.jpg
product_171.jpg (63.46 KиБ) Видяна 3790 пъти
shotik - майстор
Още не съм завършил всичко,ще има предпазител !

Оригиналния е от дърво,ще му правя стойка,а диска излиза към 7 см над плота.
shotik - майстор
Вчера си направих стойка за машината ,която замени два сандъка,върху които я слагах.
Под машината сложих плот от шперплат и с две панти я хванах към стойката , така,че когато се работи да е хоризонтално,което се постига с две шини на два ъгъла,когато не я ползвам я пускам в стойката,подобие на шевните машини.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
maleeeestrax - специалист
Аз работя на дърводелски машини повече от 20 години но до твоята машинка в този вид не бих се приближил на по-малко от 10 метра. Клипчето за направата на циркуляра е много добро единствено и друг път съм го казвал--не слагайте никога циркуляр на оста на двигател ползвайте винаги ремъчна предавка :prayer:
  • 1
  • 2

Тема "Поставка за дърводелска машина-помощ за проектиране." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: