Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Minkov - специалист
Здравейте,
Трябва да вдигна на пилон с височина ~5 m и диаметър 6 cm една антена-пръчка. Нa покрива няма здрав комин, няма място за обтяжки, поради което имам друга идея за закрепване, но не знам следното: Колко килограма е натискът върху такъв пилон при ураганен вятър (120-150 km/h)?
egomen66 - майстор
Виж тази тема , hygro го е показал и описал - viewtopic.php?t=5884 #-o
Minkov - специалист
То с комин или обтяжки/обтегачи и баба може, но както съм писал по-горе - няма.
piron45 - майстор
Преди години когато антените бяха единствения начин за приемане на ТВ бях сложил на покрива две тръби по 3м вързани помежду им с планки така че се получаваше общ пилон. На него имаше закачени 4 антени за метров и дециметров обхват. Не съм го връзвал с нищо на покрива, но бях пробил дупка в самия покрив близо до комина и тръбата минаваше през тази дупка и се спускаше до хоризонтална греда под покрива. Там стъпваше на масивна планка и съответно беше вързана за гредата със скоба. Стоя повече от 15г без проблем. За да мога да стигам антените на гредата бях закачил с арматурно желязо една ръчна червячна лебедка и с нейна помощ свалях до пода на тавана тръбата с антените. Така като се качвах на комина отгоре можех да ръчкам по антените. След това с лебедката я вдигах обратно нагоре. Най готиното беше че можех по всяко време на годината да си въртя антените от тавана без да излизам навън. Всичко е идеално, само трябва да имаш таван където да се разгърнеш.
Minkov - специалист
Въпросът ми бе конкретен:
Minkov написа:
...... Колко килограма е натискът върху такъв пилон при ураганен вятър (120-150 km/h)?
, но по традиция ..... (виж по-горе).
След доста ровичкане, от няколко публикации събрах моя отговор, та сега го обобщавам тук за да го ползват и други.

Отговорът не е съвсем еднозначен и зависи от метеорологичните наблюдения/статистики за всяко конкретно място. За региона на черноморието стойностите са по-високи, но за региона на гр. София (където мен ме интересува), НИМХ дава скорости на вятъра, които преобразувани, дават натиск ~43 kg/m2. При изчисления на сгради и конструкции обаче, проектантите залагат 60 kg/m2.
Има и една особеност - височината над терена. Най-тежки са условията при <5 m, затова натискът се умножава с коефициент 1.22, но с увеличаване на тази височина, коефициентът намалява.

Това е от мен, дано съм бил полезен някому.

За да не се ползва отново за говорилня, моля темата да бъде заключена.

Тема "Закрепване на пилон с антена?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: