Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Иван Иванов - напреднал
Ако някога ви се прииска да си поиграете или ви трябва струг нямате възможноста да имате или нямате място това е решение за вас https://www.youtube.com/watch?v=yCaGW9z4blM Аз вече планирам да си направя такова
maleeeestrax - специалист
Уреда не става за самоубийство но е добър за осакатяване :?
MrMurdjo - майстор
Колега (дето се страхува), май не сте виждал класически струг за дърво и как се работи с него.
maleeeestrax - специалист
Можеш да ми казваш колега само ако искаш да ме нагрубиш.От 25 години работя с дърво и с това се издържам и то доста добре.
kuger - майстор
maleeeestrax написа:
Уреда не става за самоубийство но е добър за осакатяване :?
Силни думи, май не си виждал едновремешните стругове за дърво?
Знаеш ли колко народ се е самоубил с тях? :-D
koveslav - майстор
Аз имам такова малко дърводелско стругче.На практика е точно толкова малко,само че е с асинхронно електромоторче,мисля че е като от пералня Аурика.Заводско руско производство.От опит с него знам,че при този нестабилен преден захват,неподвижния център на задното седло не е добра идея,защото бързо се вкопава и разхлабва.Ние преработихме задния център на лагер,иначе ако детайла не е бук или друга твърда дървесина,много бързо се разхлабва и наистина може лесно да пострада човек.Даже е сигурна белята за начинаещ.На това малко чудо аз стържех "клечки" за дървени канели,дървени дюбели и разни такива още в шести-седми клас,а баща ми работеше основната част на голямата машина.Става за дребни детайлчета,но бормашината няма да изкара дълго в такъв режим.С нормално моторче,мисля 150-200w ще се върши същата работа за дреболии,без да се притесняваш за времето на работа,а и шума.Стабилната опора на ножа също е много важна за добра и безопасна работа.
шоп - майстор
koveslav +1 към твоето мнение

такова подобно стругче си направих преди 20 ина години по схема от руското списание "Моделист конструктор"
Направено бе изцяло направено от дърво с изключение на вала с лагерите и задното седло. направата му бе с ел.мотор и ремъчна предавка. За да струговаш е нужен и усет. Ако усетиш, че се разхлабва задната опора-малко натягаш задната опора и продължаваш. Тогава струговах няколко стотин дръжки за пили, длета, тесли и т.н. В последствие го демонтирах(развалих), но и сега след над 20 години в работилницата си все още имам дръжки за инструментите си.
шоп - майстор
Забравих да напиша, че всички стругарски ножове тогава си ги правех сам от стари и захабени шлосерски пили.
koveslav - майстор
Пазя всичко,макар че може би се настъргах и вече дърво почти не пипам.Имам и правени ножове за дълбаене на хаванчета пак на струга,за дървени чинии и какво ли още не.За големия струг,той е правен,естествено.Всичко съм прибрал и запазил,просто ми е съвестно,като помня какъв труд се полагаше за всяка машинка,инструмент.Само дето аз загубих интерес към дървото през годините.
Иван Иванов - напреднал
https://www.youtube.com/watch?v=vBcS3iSkhc0 щом малкото русначе може могат всички

Тема "СТРУГ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: