Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
nimic99 - помощник
Здравейте другари направо на въпроса имам електрожен райдер 200А купен наскоро но имам проблем с него на скалата за ампеража е показано 80А за 2,5мм електрод но на този ампераж заварката е ужасна електрода лепне и се топи неравномерно а заварката въобще не прониква в метала а се трупа на едри капки в страни !
Не знам какво да правя защото електрожена ми трябва не съм сигурен ако ампеража се увеличи дали ще има подобрение и с колко ампера ако някои има решение на проблема да пише !
pipilica - майстор
Изобщо не гледай тая скала, тя е за да има нещо писано, вдигаш тока и пробваш докато ти хареса как заварява. Освен това кабелите са пълно менте, при първа възможност ги смени с истински медни ще си очарован от ефекта. И не ползвай електродите дето са подарък с електрожена, и те са менте от някво гадно желязо са и не заваряват хубаво.
maleeeestrax - специалист
С риск да започне война от мнения кой какви електроди ползва ще ти препоръчам Емона а Вежена ги остави само за точковане :supz:
pansim - майстор
Подкрепям мнението за скалата - тя е ориентировъчна и обикновено грешна в посока по-голям ток от реалния.
Електроди Емона са рутилово-базични. Малко по-трудно палят особено на обикновен електрожен, но пък в сравнение с Вежен са доста по -добри :supz:

ПП не разбрах кой точно модел е електрожена?
nimic99 - помощник
Електрожена е променливо токов RD-WM13 200А.
pansim - майстор
Ако бе инвертор, щях да ти препоръчам базични електроди, но при това положение - тествай с Емона.
Наистина са добри, и според мен по-лесни за заваряване от чисто рутиловите, които правят много шлак и трудно се вижда заваръчната вана.
gogo7777 - майстор
+1 за Емоната
Пробвай 100-130А, не би трябвало да има проблем. 48 волта стигат за палене на рутиловия Вежен или рутил-базичните Емона или Марта М. :wink:
koveslav - майстор
При работа с Вежен,винаги започвай със завишен ампераж и постепенно намаляй на усет.Остави работата на електрода и машината да си покажат къде ще работят най-добре.При някои по-стари машини направо си е отбелязано,че с 2.5 работи на 100-110А,а 3.25 на 125-130А.Разминава се с теориите,но е факт. Ти имаш екстрата да регулираш плавно тока,това е едно от най-важните неща.Експериментирай и не се впечатлявай прекалено от писанията на скалата.Вземи си различни видове електроди на бройка и ще намериш идеалния за теб,машината и нуждите ти.Пробвай и ОК46.00,работят добре на променлив ток и са много по-стабилни като работа от Вежен.Не забравяй,че шевовете с Вежен са едни от най-естетичните на външен вид,но това далеч не означава,че са най-здравите.Но също така и не забравяй,че доскоро повечето неотговорни метални конструкции,като едноетажни магазини,автомивки,спирки и т.н. се изпълняваха основно с Вежен .За вкъщи нямаш проблем,пробите с твоята машина и твоите навици и умения ще покажат най-добре.
gogo7777 - майстор
ОК46.00 добре, но дебелообмазаният Вежен е за предпочитане за трансформаторен електрожен, поради рандемана....е повече шлак, но пък по-чиста сплав в резултат. С две думи по махленски - за прокат си трябва "лигав" електрод и по-голям ток :-D При рутил-базичните електроди картинката е по-стабилна и по-видима /през маската/..... :wink:

Тема "Електрожен Райдер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: