Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
bube760205 - специалист
Здравейте това е първия ми пост тук с молба за съвет и дори за схемичка как да се свърже всичко,но нека започна отдалече и обясня за какво иде реч!Преди известно време стълбищния автомат се развали и се наложи някой да поеме инициатива да се заеме с проблема и отстрани в последствие!Та купих нов Автомат и го подмених.Стария автомат беше вързан с контактор който се беше прецакала бобината му явно защото при натискане на бутон не тръгваше а само когато натиснеш самото бутонче на бобинката тогава залепяше и работеше,но както и да е изкормих го и вързах всичко към автомата и сега всичко си е Ок но знам,че няма да изкара много така и смятам да намеря или закупя един контактор .....Така обаче ми се иска тъй като аз съм ентусиаст и имам мерак да се занимавам и да го направя с дистанционно управление.в смисъл само аз да си го ползвам а съседите и всички останали да си цъкат копчетата а аз да си имам едно дистанционно или и повече за цялата фамилия както се вика да виси на ключовете!Спрял съм се на един вариянт но не знам дали е подходящо и изобщо дали става и ако става как да се свърже така че да си работи нормално.а ако не става какво точно би станало защото има и други модели дистанционни!Спрял съм се на този модел- https://vikiwat.com/product.php?ProductID=10555 това е двуканално но има и едноканално такова!
solar_entusiast - специалист
Напълно е възможно, аз съм правил такова.
Само дистанционното трябва да работи в импулсен режим, а именно релето да е включено докато е натиснат бутона. Като релето на дистанционното се свързва паралелно на стационарния ключ.
За тази цел и едноканално е достатъчно. От eBay може да се намерят на около 10тина лв. Иначе и това където сте дал също ще свърши работа.
bube760205 - специалист
solar_entusiast написа:
Напълно е възможно, аз съм правил такова.
Само дистанционното трябва да работи в импулсен режим, а именно релето да е включено докато е натиснат бутона. Като релето на дистанционното се свързва паралелно на стационарния ключ.
За тази цел и едноканално е достатъчно. От eBay може да се намерят на около 10тина лв. Иначе и това където сте дал също ще свърши работа.

Кой бутон трябва да е натиснат и релето на дистанционното ли имаш предвид?Някаква схемичка дали би ми пуснал тук за да видя какво имаш предвид.Благодаря ти предварително!
bube760205 - специалист
Между другото както споменах в началото на поста,смятам пак да сложа да си има контактор за да се пази самия автомат.Предполагам,че няма да пречи това за да се сложи дистанционно?
alex_serviz - специалист
Преди 2 години реализирах именно такова стълбищно осветление с дистанционни управления. Дистанционните са 4-канални, идеята е да се включва отделно стълбище, мазета и тавански. Като съм си оставил 1 канал за резерва. Изведох си захранването от моята инсталация, за да няма нищо общо с общото ( което се ползва само от един наглец ). Приемника и управлението ( платката ) ми го прави един колега от Плевен ( ако те интересува ми пиши л.с., ще ти дам контакт с него ). Общо взето за каквото съм се сетил - всичко е направил така, както го исках.
solar_entusiast - специалист
Значи основната схема на осветлението с автомата и контактора не се пипа.
Просто с дистанционното се реализира един вид импулсен ключ за включване на осветлението.
И имам в предвид, че като натиснеш бутона на предавателя към дистанционното да включи релето на приемника само докато е натиснат бутона или да подаде кратковременен импулс. Това с импулса го имат като опция някои дистанционни.
bube760205 - специалист
solar_entusiast написа:
Значи основната схема на осветлението с автомата и контактора не се пипа.
Просто с дистанционното се реализира един вид импулсен ключ за включване на осветлението.
И имам в предвид, че като натиснеш бутона на предавателя към дистанционното да включи релето на приемника само докато е натиснат бутона или да подаде кратковременен импулс. Това с импулса го имат като опция някои дистанционни.
Ами по добре ще е да се натисне един път без да се задържа бутона и да си светне стълбището и като изтече времето зададено от автомата да си изключва.В случая трябва да е импулсно нали?
ludiagsm - специалист
Тази платчица е супер има ги в Конрад електроникс можеда си програмираш дали да е със самозадръжка или просто докато държиш натиснат бутона да е включено релето . С подобна бях направил на старата ми кола да се пали с дистанцинно за целта едното реле е програмирано да е със самозадръжка за контакта на колата а другото без ,за стартера .
rgadzhev - специалист
ludiagsm написа:
Тази платчица е супер има ги в Конрад електроникс можеда си програмираш дали да е със самозадръжка или просто докато държиш натиснат бутона да е включено релето . С подобна бях направил на старата ми кола да се пали с дистанцинно за целта едното реле е програмирано да е със самозадръжка за контакта на колата а другото без ,за стартера .
Колега това ли си ползвал?

http://www.stbbg.com/?page_id=21&record_id=6492

Тема "Стълбищно осветление с дистанционно!Възможно ли е?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: