• 1
  • 2
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
stefarata - специалист
Микровълновата спря да топли. Реших да я разчовъркам, защото се е случвало и преди да отказва , но после пак тръгва. Обаче сега май спря завинаги :?: .Печката се включва, върти чинията, но не топли. Та, какво установих, без да претендирам, че разбирам от този тип техника. Проверих слюдата, имаше съвсем малко мазно, зачистих го, мисля, че няма да е от нея проблема. Проверих визуално всички проводници и връзки, не видях проблеми. Високо- и нисковолтовите предпазители са здрави (проверено с уред) . Набедил съм един кондензатор, който мисля че е високоволтов и е захванат за корпуса на печката. Набедих го, защото след като откачих кабелите към него и се опитах да го разредя, не се случи нищо. Нямаше и грам искра. Включих печката да повърти и като я спрях при нов опит да го разредя пак липсваше искра. Възможно ли е да е от него? Има ли вероятност пък въобще да не отива ток до кондензатора?
Печката е някаква обикновена 700вата, старичка, но просто ми се искаше да я разчовъркам. Естествено, ако се окаже нещо магнетрона дефектен заминава в контейнера.
lov - майстор
От този кондензатор така искра няма как да изкараш ами недей ръчка там щото напрежението е над 2 киловолта. Не си казал каква ти е печката но по вероятни причини са в управлението. Ако е с електроника там е малко по сложно да се провери от неразбиращ. Трябва да се провери първо на трансформатора след включване подава ли се напрежение но както казах на изводите на изхода на трафа напрежението никак не е безопасно и по добре се насочи към някой който е в час с тези уреди.
stefarata - специалист
lov написа:
Трябва да се провери първо на трансформатора след включване подава ли се напрежение но както казах на изводите на изхода на трафа напрежението никак не е безопасно и по добре се насочи към някой който е в час с тези уреди.
има напрежение на входа на трафа
lov - майстор
Ще извиняваш ама с какво го премери с фазомер или уред? И отоплението на магнетрона здраво ли е?
stefarata - специалист
Напрежението го измерих с уред , какво представлява това отопление, как да го проверя?
Evgeniy - майстор
Откачи двете букси от магнетрона и премери там с омметъра - трябва да е много ниско съпротивлението.
lov - майстор
Ще ме извиниш за фазомера ама съм виждал какво ли не. :x
Измери също която и да е от двете буксички на магнетрона към корпуса на печката. Между двете поради много ниското съпротивление трябва да ти дава като късо но към корпус нищо. Макар че там ако има пробив ще ти гори високоволтовия предпазител. И най важното когато я включиш по звука който издава имали признаци че печката се товари нещо тоест да ръмжи трафа или чуваш само работата на вентилатора.
п.п. Пък не е лошо и да удариш някое кадро както е отворена и да покажеш къде и какво си измерил
stefarata - специалист
lov написа:
И най важното когато я включиш по звука който издава имали признаци че печката се товари нещо тоест да ръмжи трафа или чуваш само работата на вентилатора[/b].
п.п. Пък не е лошо и да удариш някое кадро както е отворена и да покажеш къде и какво си измерил

Мисля, че има разлика от когато работеше и сега в шума. Сега е като напразно, т.е. преди имаше по- друг шум. Ще се опитам да го обясня така: преди, когато включвах печката да топли, се чуваше нормалния шум , като от време на време се включваше и изключваше нещо като реле. Сега такова нещо няма. Работи си само с един шум, което ме навежда на мисълта, че нещо не се включва. Ще сложа и снимки довечера.
А между другото, тази микровълнова пак е правила проблем, като понякога не топлеше когато в стаята беше по-студено.Но после си тръгваше. не знам дали има връзка със сегашния проблем. Но сега спря нацяло. :?
lov - майстор
На вратите име една купчина микроключета за защита. Случвало ми се е печката да дава признаци на живот но да не топли. А причината е че всичките екземпляри дойдоха при мен с транспортни дефекти. Явно контейнера беше тупна от високо и самия корпус беше леко крив. Видимо на някои от тях нищо не се забелязва. Има също и защитни термопредпазители, та за това вържи направо на входа на трансформатора една пробна лампа. Ще извиняваш ама в последно врене не вярвам кой какво е мерил особено пък с китайски мултицети от магазин по левче. Провери и високоволтовия диод. Това е този които е вързан на единия край на кондензатора а другия на корпуса на печката. Само че понеже пробивното напрежение в права посока е доста по високо от това което дават мултицетите се ползва външен токоизточник. Може да ползваш акумулатора на колата и мериш дали има напрежение през него. Дано си ме разбрал а не да го лепнеш на двата полюса на акумулатора. Ако ли не ще обясняваме допълнително.
stefarata - специалист
http://tashev-galving.com/images/items/ ... %20460.jpg с такъв мултиметър меря, имам му доверие. Ще проверя и въпросния диод. На входа на трансформатора имам 236 волта
  • 1
  • 2

Тема "Малко помощ за микровълнова печка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: