• 1
  • 2
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
hrpankov - специалист
ТЕМА: Самоделен МРРТ-контролер за слънчеви батерии и ветрогенератори - обсъждане и направа....

..Здрасти еврибари!
... Много се твърди че зелената енергия е скъпа и като доказателство ни показват стационарни СБ и доморасли въртушки.... Само че господ дава ама в кошара не вкарва... Похарчил 3000лева за слънчев панел и вносни "умни" контролери пък го закотвил стационарно в градината си под тополата.... Или изфукал същата сума за вносен ветрогенератор пък с аеродинамиката и аеропрофилите скаран... Предлагам за обсъждане и направа идея за самоделен направи си сам "МРРТ" - контролер който навремето, 2009г., не се възприе хорошо пък аз нямах време, място и възможност да го споя.... Сега ми остана време, само време!, и доразвих идейката за умно управление на ветрогенератори... вижте картинката и кой какво мисли.... хора, не удряни от тока, моля да си пасуват...

Прикачен файл

MPPT1109.GIF
... написал съм "MPPT" в кавички, незабравяйте...
MPPT1109.GIF (19.39 KиБ) Видяна 3112 пъти
hrpankov - специалист
... ако някой се плаши от TL494, то имам вариант и с uA741.... принципът е същият: "следиш - помниш".... ниокй ли тук неразбира от жици???.... въх!
pansim - майстор
Ааа....от жици поназнайваме малко, ама като си нямам ветрогенератор :lol: :lol: :lol:
Сега сериозно - смяташ ли че някой ще обърне внимание на една драсканица. Нали не смяташ че това е грамотно начертана схема. Аз поне не се задълбах даже да я разгадая.
Моля не се обиждай. Изразявам личното си мнение по въпроса., но явно и в руския форум мислят като мен :) . И там не ти обърнаха внимание.
hrpankov - специалист
....Аз поне не се задълбах даже да я разгадая....

a-a-a-a-a!... ето къде ти е грешката! ама като си нямаш ветрогенератор те оправдавам, тъй де не се засягам.... то аз като се засегна - то си проличава, тъй-де... тук някъде се опитах да постна един обяснителен ТХТ-файл, ама монитора ми от 4 към 3 стана 4 към 43 !!!... с една дума удари се в тавана и счупи економичният ми и енергоспестяващ полюлей!!!.... сигурно си го чел вече, ако не си да го "постна" и тук???...
fox_vt - майстор
Моя панел е реализиран със готов контролер за няма и 50 кинта :-D

viewtopic.php?f=18&t=38336&p=422524&hilit=слънчев+колектор+следящ+слънцето#p422524

Няма нищо по елементарно от следене по време.Слънцето винаги ще е на едно и също място с точност до секунда.И това е голямото предимство пред контролер търсещ зайчето :wink:
hidrazin - майстор
Част от MPPT контролер за трифазен инвертор.
Прикачен файл:
MPPT.jpg
:partyman:
hrpankov - специалист
:? :? :?
...viewtopic.php?p=683818#p683818
:? :? :? ... a пък Хидразин ще се произнесе за моят МРРТ-ветро-слънчовопанелен контролер с ТЛ494, :roll: :roll:
или за по-лесно с uA741... :roll: :roll: :supz: :supz:
pansim - майстор
Хидразин не знам, ама аз ще се произнеса :-D
Къде в твоята "схема" видя контролер за слънчев панел?
Не е ли редно ако нещо си направил и искаш да го споделиш /забележи "ако искаш"/
да покажеш НОРМАЛНО начертана схема, със съответното кратко описание и поне две-три снимки на готово и работещо устройство?
До тук само празни приказки, и недомлъвки.
hrpankov - специалист
....ей тук съм понаписал нещичко:
viewtopic.php?p=681700#p681700

....под слънчеви батерии да се разбира фотоволтаични панели... тъй де, стават грешки!...
fox_vt - майстор
Мда не съм доразбрал че става въпрос за фотоволтаици :?
  • 1
  • 2

Тема "Самоделен МРРТ-контролер за СБ и ветрогенератори - обсъждане" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: