• 1
  • 2
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Колеги имам едно въпросче: понеже си купух радиостанция STABO XM4000A (втора ръка но много запазена ) , но се оказа че работи само на FM,а на мен ми трябва да излъчва и на АМ, има ли някаква възможност за преработване или да я продавам . Станцията е много добра и няма нищо общо с китайските играчки на пазара, та за това ми се ще ако има начин да направя тази доработка.
Прикачен файл:
12576377_1293055697378298_1717499964_n.jpg
12576377_1293055697378298_1717499964_n.jpg (99.55 KиБ) Видяна 1884 пъти
bycec - специалист
Продавай, .....ако можеш !
hidrazin - майстор
Това нещо е модел от 1985-та и има 40 канала само на FM.
Ако можеш се отървавай от нея. Иначе - в музея.
:partyman:
torbalan - Дървен философ
Да я преработиш не може.

Трябва да се преправи, което хич не е лесно.

Отделно, че е и незаконно...
edemy2001 - специалист
torbalan написа:
Да я преработиш не може.

Трябва да се преправи, което хич не е лесно.

Отделно, че е и незаконно...
Преработката е невъзможна. Трябва да се смени всичко вътре, без кутията. Но не съм съгласен, че е незаконно. Този честотен обхват е предназначен за граждански цели, за националната сигурност и отбрана, като няма уточнение какъв вид модулация се използва. Други CB радиостанции имат и двата вида модулаця FM и AM. Но уточнявам - само в гражданския обхват от 26175 до 27500 kHz.
Човек, който задава такъв въпрос, надали има лиценз да ползва радиостанция на средни вълни...
edemy2001 - специалист
torbalan написа:
Човек, който задава такъв въпрос, надали има лиценз да ползва радиостанция на средни вълни...
CB обхватите са свободни за използване без лиценз. Превода на СВ (citizen band) е обхват за граждани. Честотите за СВ са тези, които цитирах в предния ми пост и също от 433 до 434 MHz. Всички малки радиостанции, които в момента се продават тип walkie talkie и тези на 27 MHz от типа на тази от въпроса на колегата са за СВОБОДНА употреба без лиценз. На обхвата от 433 до 434 MHz са и дистанцинните за колите - ти имаш ли лиценз за твоето!?
Нещо
edemy2001 написа:
...
Явно нещо не съм разбрал.

Аз FM и АМ ги разбрах, както бяха едно време по радиоприемниците - FM - ултракъси вълни, а АМ - средни...
radius - майстор
Струва ми се че има едно неправилно отъждествяване на вида модулация (AM FM) и честотния обхват (UKW, MW). Демек АМ не е средни вълни.
П.С. писали сме заедно
Точно това ме подведе :)
  • 1
  • 2

Тема "радиостанция" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: