• 1
  • 2
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
ProvideR - специалист
Колеги,
писна ми постоянно да се мъча с почистването на недостъпните прозорци на дограмата, че се сетих дали не може да се преработи обикновената чистачка за аквариуми и да й се сложат силни неодимови магнити (има ги в комп. техниката). Преди време направо бях купил на майка ми подобна чистачка, но се оказа, че магнитите не се привличат през дебелината на стъклопакета на PVC дограмата. Идеята ми е да купя стандартна чистачка за аквариум и да й ползвам корпуса просто.
Някой от вас правил ли е нещо подобно досега и изобщо да се захващам ли?

Изображение
torbalan - Дървен философ
Без да пробваш няма да разбереш.

Моя пакет е 25мм, а знам че има и по-дебели...

Доста ми се вижда.
ProvideR - специалист
torbalan написа:

Доста ми се вижда.
На обикновена дървена дограма няма проблем, но виж на PVC-то, трудна работа.
Питам, защото и без това имам едни стари хард дискове, ще взема да им сваля направо магнитите и ще ги залепя в корпуса.
lov - майстор
Не те знам тебе ама жената от кога ме е заецала да им купя нещо такова.
http://www.youtube.com/watch?v=cTBs0-lUkBM
И кат гледам май ще трябва да се прежаля щото наближава време да се мият прозорците :x
ProvideR - специалист
lov написа:
И кат гледам май ще трябва да се прежаля щото наближава време да се мият прозорците :x
Този робот струва 350-450$ с доставката. Много пара това!
fox_vt - майстор
ProvideR написа:
torbalan написа:

Доста ми се вижда.
Питам, защото и без това имам едни стари хард дискове, ще взема да им сваля направо магнитите и ще ги залепя в корпуса.
Дървената дограма е с още по голямо разстояние между стъклата как така няма проблем не те знам.Принципно няма невъзможни работи но това няма как да се получи.Ако е едно стъкло няма проблем но при две е почти невъзможно.От това разстояние недимовите магнити трябва да са сериозни като габарит за да гарантират че няма да изпуснат чистача и че ще има сила на притискане.От друга страна даже и да направиш постановката,при достигане до средата на стъклопакета стъклото се огъва и разстоянието намалява и влизаш във едно правопропорционално намаляване на разстоянието= на увеличаване на притеглянето и така до счупване на стъклото.
ProvideR - специалист
fox_vt написа:
ProvideR написа:
torbalan написа:

Доста ми се вижда.
Дървената дограма е с още по голямо разстояние между стъклата как така няма проблем не те знам.Принципно няма невъзможни работи но това няма как да се получи.Ако е едно стъкло няма проблем но при две е почти невъзможно.От това разстояние недимовите магнити трябва да са сериозни като габарит за да гарантират че няма да изпуснат чистача и че ще има сила на притискане.От друга страна даже и да направиш постановката,при достигане до средата на стъклопакета стъклото се огъва и разстоянието намалява и влизаш във едно правопропорционално намаляване на разстоянието= на увеличаване на притеглянето и така до счупване на стъклото.
Неодимови магнити от хард диск не знам дали са толкова силни, че да строшат стъклото!
radius - майстор
Това занимание ми се струва, че е по-скоро с научна цел, отколкото с практическа. Не вярвам да го ползва някой и да има ефект. В аквариума всичко е във вода и накрая не се налага да се полира стъклото.
fox_vt - майстор
Неодимовите магнити в хард диска няма да счупят стъклото но няма да имат силата да държат четката.Една обикновенна двойна дограма има разстояние 12-16мм разстояние и като сложим и двете стъкла по 4 мм имаме в най добрия случай 20 мм разстояние което трябва да се преодолее от магнита.Силата му обаче много бързо пада с увеличаване на разстоянието.От друга страна за да е стабилен "захвата" трябва притегляното желязо да не е много тънко но по голямата тежест иска по голям магнит.МОже да се ползва друг магнит вместо желязо но тогава има пък друг проблем-при увеличеното разстояние между двата магнита триенето към стъклото може да се окаже по голямо отколкото привличането може да преодолее.С две думи даже и да го държи няма да може да го движи.Абе пробвай виж от опит глава не боли.
lov - майстор
ProvideR написа:
lov написа:
Този робот струва 350-450$ с доставката. Много пара това!
То някои за двойно повече пари си купуват телефони пък после карат с предплатени карти или само презвъняват. Но нали по важното е да парадираш престиж пък иначе в къщи си чистят джамовете със стари вестници. :lol:
Иначе съм го намирал и на по тънка цена пък и не е задължително да е същата марка. :)
  • 1
  • 2

Тема "Магнитно почистване на дограма" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: