Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
andro440 - майстор
Здравейте , и понеже е заговезни ,нека ако съм обидил или наранил някой ,да ми бъде простено ,като и аз прощавам на всички ,грешките ,спрямо мен
Сега по същество ! вузможно ли е да се направи грец на кракра с диоди ЕБу 150 -и дросела какъв да бъде ?
П. Петков - специалист
Хубаво е два от диодите да са "обратни", за да се ползват само два радиатора, а не три. Освен "Греца", ако се слага и дросел, между "Греца" и дросела е желателно да има и обратен диод, който също трябва да е на радиатора на който са монтирани двата диода с общ катод, (или на двата диода с общ анод). По този начин токът, който протича през дросела, когато напрежението на трафа спадне, ще тече през диода, а не през диодите на "Греца". При използване на мостова схема с два диода, два тиристора и дросел (регулируем изправител), този диод е задължителен.
Прикачен файл:
top.jpg
Вижте диода D3 от горната самоделка.
andro440 - майстор
това е по сложно от инвертор -
може да се постигне резултат с 5 броя изправителни греца за по 1000 волта и за 50 Ампера на общ радиатор ,цената е по левче за брой + дросел от малко жица и един магнитопровод
http://www.proton-bg.com/Default.asp?m= ... cleID=4253
koveslav - майстор
andro440 написа:
Здравейте , и понеже е заговезни ,нека ако съм обидил или наранил някой ,да ми бъде простено ,като и аз прощавам на всички ,грешките ,спрямо мен
Сега по същество ! вузможно ли е да се направи грец на кракра с диоди ЕБу 150 -и дросела какъв да бъде ?
Няма голяма далавера от това упражнение.Пробвано е.С 200А диоди и приличен дросел не работи добре с базични.Само с изправител работи с една идея по-меко,но като цяло не си заслужава усложненията.По-добре си взимай качествени електроди,саксията си работи съвсем прилично в оригинален вид.
moreno - специалист
Потвърждавам казаното от koveslav.Това е моето изпълнение от преди години,имам въпрос-какво е това което тогава ми подариха да използвам за дросел? :?
Прикачен файл:
DSC_0037.JPG
Прикачен файл:
DSC_0036.JPG
Прикачен файл:
DSC_0035.JPG
lov - майстор
Това което са ти подарили е измерителен шунт. С негова помощ и измерителен уред можеш да си видиш тока на заваряване. :) В схемата нито помага нито пречи на заварката.
moreno - специалист
Благодаря :partyman: .По спомен е от някаква заваръчна машина.
koveslav - майстор
Аз да питам знаещите по отношение на една идея- при успоредно връзване на еднакви дросели сумира ли се индуктивността им?
edemy2001 - специалист
koveslav написа:
Аз да питам знаещите по отношение на една идея- при успоредно връзване на еднакви дросели сумира ли се индуктивността им?
Не!
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D0 ... 1.82.D0.B8
andro440 - майстор
хайде сега -нямало смисъл от правотоков електрожен -има смисъл и то доста голям -а с подходящ дросел -/саксията ще запее / на нов глас !

Тема "Кракра с изправител" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: