Здравейте, аз съм чисто нов във форума, но от години черпя съвети от него. Анонимно. Въпросът ми е за монтаж на аварийно осветление- от тези LED табелки EXIT. Монтирах до момента две Шнайдер- проста работа, работят ОК вече половин година. Последната табелка е АТРА модел ТП (българска). Мислех си, че и тя се слага за 10 минути. Пробих си дупките, сложих дюбелите и като отворих тялото на табелката - гледам от платката към лустер клемата излизат три проводника- единият в средата- жълт, закачен за корпуса - ясно, че е заземяването. Другите два - бели. Еднакви. На единият пише само <VDE> Кое е плюс и кое минус- не мога да разпозная. На платката (където са спойките за захранващите кабели ) пише АС1 и АС2. Понеже не съм електротехник- не зная дали това означава нещо. Инсталацията ми е нова - 3 жилна с ДТЗ. Въпросът ми е - има ли начин да разбера кой от двата кабела е нула и кой - фаза. И изобщо- има ли значение при тези уреди (аз си мисля, че трябва да има, защото батерията вътре си има написани полюси). Предполагам, че въпросът ми е много аматьорски, но досега съм си монтирал един електрически работи и дори на най измислените си има син, кафяв и шарен кабел- да се ориентира човек или поне си пише + и -. А на тази АТРА- нищо такова. Писах им в сайта да ги питам и тях - дори не ми отговориха. Благодаря за вниманието на този който ще ми прочете дългия въпрос и моля за някакви напътствия.