• 1
  • 2
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Mortos - помощник
Здравейте,
интересува ме ще бъде ли проблем да ползвам бидон от този тип, за изгребна яма:
Изображение
Мястото на което, ще я монтирам няма канализация, има един кладенец, който се е заблатачил. При изкопаването на дупката за бидона, трябва ли допълнително да се окрепи, необходимо ли е закупуването на допълнители съоражения или директно се пуска тръба към тоалетната чиния ? Вилата ще се ползва рядко - 2-3 пъти в месеца
Andri01 - майстор
Може ,но според мене е малък като обем. Трябва ти отдушник,,в противен случай тоалетната ти ще замирише,въпреки сифона на самия тоалет.
lov - майстор
Тъй или иначе ще си копаеш дупка що не вземеш да си иззидаш една истинска септична яма. Ще стане в пъти по добре а и няма да се пълни толкова бързо защото течностите дренират в почвата. пък после като се напълни пак ще можеш да си я изгребеш.
Mortos - помощник
Защото, ще замърся почвата а на 10 метра ми е кладенеца
Andri01 - майстор
Изгребната яма се прави водонепропусклива по закон!
fox_vt - майстор
Абе да то всички селски тоалетни не са по този закон :-D То във влака тоалетната е пропусклива ти ямата искаш да не е :lol:
galin56 - специалист
По принцип може да се сложи такъв бидон без проблем, с една тръба и готово, може накрая на тръбата дори да сложиш клапа с пружинка и като на аспиратор или сифон. Но проблема наистина и за мен е обема. Ако искаш и казанче(тоест да пускаш вода след като използваш тоалетната) това значи следното: 1 тон бидон равно на около 1000литра. Обем на казанчето 3 до 5 литра вода. Като сметнем и отделения физиологичен "материал" следва, че ти на всеки 200 до 300 ползвания на тоалетната трябва да викаш да ти я дърпат тези които дърпат химическите тоалетни(то фактически твойто ще си е направо един вид "химическа" тоалетна). Ако ходите 2-3 пъти в месеца(не знам колко човека сте) но да речем че ще я ползвате 20-30 пъти на ходене. Това значи, че на всеки 3-4, маакс 5 месеца трябва да се дърпа. Ако те устройва тоази вариант - действай. Другия вариант е да не пускате водата, тогава може и да ти изкара и 2-3 години с това темпо на ползване, но как ще смърди ..... Общо взето това е ситуацията. И трява да предвидиш условия да е възможно дърпането й от камион.
Mortos - помощник
А тези бидони, които предлагат технопласт, те по-надеждни ли са откъм натиск от земна маса ? Заслужава ли си да дам 1000 лева за 2 тона ? Ако някой се сеща друг вариант да казва. Да речем, че ще сме по 4-5 човека на ходене и със сигурност не искам да ми смърди :D
galin56 - специалист
Честно казано на този въпрос мога само да гадая. Но зависи и от почвата където искаш да изкопаеш рова. Ако е мека със сигурност ще ти трябва укрепване, защото след валежи ще стане доста тежка, но и ти предполагам няма да копаеш много надълбоко. Абе да ти е по-спокойно по-добре се замисли над това с какво можеш и да укрепиш малко земята преди хвърлиш в нея бидона
шоп - майстор
Технологията за вкопаване на пласмасови съдове в земята е следната ( същата е и при пласмасови и акрилни басейни, само че на 2-3 етапа)

Копае се дупка с размери по-големи с около 40-50 см от размера на бидона. На дъното се трамбова и подравнява пасък. Пълни се бидона до горе с вода и около него се налива земновлажен бетон.

Без този бетон рискуваш при първото изгребване на бидона или още при обратният насип бидона да бъде смачкан.
Успехи!
  • 1
  • 2

Тема "Бидон 1 тон за изгребна яма - може ли ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: