• 1
  • 2
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
kamen_i_t - напреднал
Здравейте! Знам, че има 1241241241241 теми, мнения, писано, говорено и т.н. на тази тема, но искам да ви разкажа историята си и да ви попитам за мнение! От няколко години наследих не малка стара къща (строена 1968г.) на два етажа - около 200-20 квадрата, носещи стени, гредоред, доста прав и плътен зид от единички и плътни тухли, солидни бетонни основи и бетонни пояси навсякъде. Като цяло правена едно време от дядо ми повече с труд, отколкото с пари поради неналичието на такива, но въпреки това смея да твърдя, че е изпълнена що годе грамотно и в къщичката има още доста живот.
От няколко години насам съм в ролята направи си сам, за жалост нямам толкова пари, които да извадя на куп, нито съм толкова професионален майстор, но се уча и до тук се справям. Направих едната голяма стая на баня като всичко си правих сам, от ВИК системата, до гипсокартон - вата - плочки и всичко останало. Още 2-3 стаи съм направил което колкото мога, общо заето постепенно я оправям.
Къщата в момента е неизмазана, дядото не е имал средства и е стояла така до сега.
В момента съм събрал някой лев, който ще вложа в нея и върло на всички дискусии за външни топлоизолации, епс, вати и т.н. взех решение, което смятам, че ще ме устрои, а именно да измажа само външно къщата, крайна мазилка някаква, по покрива гредите са добре, но трябва да се сменям улуци, да се подкове съчак и челни дъски, купил съм всичко необходимо без варта и поради неналичието на време и скеле съм си намерил уж сериозни хора, които да свършат това. Идеята ми е, че за тези неща малко или много се гълтат пари, за това смятам да изключа външната изолация поради ред причини - 1.Финансови 2.Не искам EPS! 3.Ватата ми харесва, но е прекалено тежка и не искам да утежнявам излишно носещата конструкция, а и е скъпа.
Логиката ми може би на пръв поглед е малко наивна, но както и да погледна, все нещата ми се виждат по този начин..
Идеята ми е тези неща да се свършат, да се измаже къщата, да се направи покрива и т.н. - още повече че имам и пристройка с лятна кухня гараж бани и т.н. около 100 квадрата към къщата, за която също ще се извършат процедурите с мазането, покрива и т.н. , спрямо моя бюджет ще отидат доста пари, а смятам, че това е по важно и има логика. ТА... идеята ми е след като се свършат тези неща, постепенно да правя вътрешна изолация доколкото имам средства, стая по стая. До тук съм направил Банята с профили, гиспкартон и вата 4 см. , коридора (който е вътрешен) и съм му сложил вата само на тавана и още една стая по същия начин таван и външни стени.
Искам да ви попитам как ви се струва мисленето ми, защото всеки ме разубеждава колко греша, колко от къщата нищо няма да става и т.н. , а аз не мисля така. След като се оправят тези неща, започвам стая по стая и искам да ви попитам дали мога да лепя за стените/таваните директно каменна вата не повече от 4-5-6 см, след което евентуално да дюбелирам, мрежа, шпакловка и краен слой шпакловка + латекс или някоя мазилка вместо това. Има ли смисъл, ще изолира ли и за какво иде реч ако се лепи направо фасадна вата отвътре и шпаклова? Дали ще стане без гипскартон (така ми се иска), ще изолира ли, ще има ли влага и т.н. , някой ако може да сподели... мисля да лепя с лепило/шпакловка за топлоизолация, защото пяната е по чист начин, но няма да държи на сегашната дебела мазилка, която не ми се иска да махам(нали, ако се грундира с нещо?). Другият вариант е с не фасадна вата, пак същите сантиметри да я залепя по някакъв начин и след нея да мъча да слагам гипскартона или някакъв друг вид обшивка (за който не се сещам) пак с лепене, без профили. Третият (изпитан успешно от мен вече вариант е с профили, вата и гиспкартон), като не знам защо най - клоня към първия, въпреки, че с профилите ми се получи добре. Мислех идеи да слагам ватата (не фасадна) на стените и да правя втори зид след нея с итонг или някакви по - малки тухли, нещо като двоен зид, самоче отвътре в стаята, като между зидовете да има вата, но май ще заема доста място така, а и няма смисъл. Нещо друго с което бързо и лесно ще мога да скрия ватата? По евтино ще ми излезе от вата с EPS, ама не ги харесвам тия стеропори, камоли за вътре....какво мислите? , ще се радвам да отговорите на много ми въпроси и ме извинете за невежеството, благодаря предварително :) !
p.v.x - майстор
От толкова много т.н , не можах да разбера. Във тази къща , постоянно ли мислите да живеете?
Това е важен момент , от гледна точка на акумулиращия ефект на стените. :rock:
kamen_i_t - напреднал
p.v.x написа:
От толкова много т.н , не можах да разбера. Във тази къща , постоянно ли мислите да живеете?
Ами на първия етаж се и ще се живее постоянно. Нямам забележки от към отоплението до сега, има кухня + нещо като всекидневна и хол, една спалня, коридор и банята, която всъщност си е цяла стая, понеже имаше една тъмна стая и реших да се ширя и да я направя на баня и тоалетна. Вторият етаж за сега е необитаем, има 4-5 стаи, общо заето спални, в близко бъдеще няма да се отоплява и няма да се живее на него, или с други думи - ще се отоплява само при нужда, не постоянно, но се надявам все пак, че след време ако семейството се увеличи ще се ползва и той.
kamen_i_t - напреднал
kamen_i_t написа:
p.v.x написа:
Ами на първия етаж се и ще се живее постоянно. Нямам забележки от към отоплението до сега въпреки, че е на гола тухла, са иззидани добре и зида е плътен, а и се надявам, че след измазването отвън, без да очаквам чудеса, нещата биха станали единствено малко по - добре, не по - зле. Иначе има кухня + нещо като всекидневна и хол, една спалня, коридор и банята, която всъщност си е цяла стая, понеже имаше една тъмна стая и реших да се ширя и да я направя на баня и тоалетна. Вторият етаж за сега е необитаем, има 4-5 стаи, общо заето спални, в близко бъдеще няма да се отоплява и няма да се живее на него, или с други думи - ще се отоплява само при нужда, не постоянно, но се надявам все пак, че след време ако семейството се увеличи ще се ползва и той.
p.v.x - майстор
Само давам насока за размисъл. Трябва да чакаш , за квалитетни мнения.
Заради зевзеци и циници , рядко влизат хората(с знания и умения) във форума.
Които могат да те посъветват . :rock:
kamen_i_t - напреднал
p.v.x написа:
Само давам насока за размисъл. Трябва да чакаш , за квалитетни мнения.
Заради зевзеци и циници , рядко влизат хората(с знания и умения) във форума.
Които могат да те посъветват . :rock:
Благодаря ти, няма проблеми, бърза работа все още нямам. С майсторите отвън чакаме да се пооправи времето и да спрат тия дъждове и така или иначе ще се действа и съм решил твърдо да се маже - за заздравяване на зида и според мен избягване от модерните изгъзици като EPS-и и т.н. Ватата я харесвам, но пак се повтарям - нямам толкова пари, отделно не искам да отежнявам излишно носещите зидове, смятам, че едно измазване ще дойде перфектно от заздравителна и естетическа гледна точка. Имам комшии, които лепят директно стиропори върху неизмазани тухли, но аз предпочитам дори да не е толкова топлоизолирано отвън, да е по - трайно, по - здраво и по - доказало се във времето, а и искам да избягвам съвременните технология с тия стиропори по стените, защото никак не ми допада цялата идея, което може би си е лично мое мнение, но все пак оставам на него - да не съм специалист, нито мога да се боря с маркетинговите трикове, реклами, думите на хората и т.н. , ясно е, че става по - топло с EPS, но не го искам на стената си.
За това ще я измажа така или иначе и стената да си стои конструктивно така, без други намеси, а вътре да изолирам постепенно спрямо време, средства и нужда. За това пак казвам, не бързам, не съм тръгнал да изолирам вътре още, защото сега ще имам други разходи, но когато приключа с това, към средата-края на лятото, започвам кухнята и спалнята на първия етаж и ми беше интересно дали мога да лепя направо ватата и да я шпакловам с мрежа и крайна някаква мазилка или шпакловка. Винаги мога да го направя по познатия начин с профилите и картона, но идеята ми е да спестя някой лев от картон и профили, както и да опростя максимално стените без да ги натоварвам излишно - именно вата 4-5 см. и пей сърце. Но не съм наясно дали това е възможно и какви последици +/- би могло да има. Наясно съм, че е по - специфична и трудна за обработка, но все пак би ми интересно мнението ви. Като не винаги ми остава класическия вариант с профили и ГК. Благодаря!
8180 - майстор
p.v.x написа:
Трябва да чакаш , за квалитетни мнения.
Трудно ще ги дочака. Той априори отрича почти всичко, което се прави днес и може да му се предложи, има си идеи и причини да го променя, счита че читавото измазване е по-леко от стиропор+шпакловка, мрежа и мазилка, пише за ТИ, а "няма проблеми с отоплението", вероятно изключвайки цената му, макар постоянно да търси по-евтиното и т.н.
НЕСТАНДАРТНИТЕ подходи в строителството винаги са по-скъпи и рискови, дори Направи сам.
bigshop - специалист
kamen_i_t написа:
Здравейте! Знам, че има 1241241241241 теми, мнения, писано, говорено и т.н. на тази тема, но ....
Значи не си разбрал за какво се използва топлоизолацията (външната)!

Външната изолация не само пази топло (като вътрешната). Тя позволява да се акумулира топлина в стените и плочите. След като там се живее постоянно, по-добре да се използва това предимство.

Втора важна особеност на външната изолация е, че измества точката на замръзване на водата от стените в изолацията. По този начин се запазва конструктивната цялост на външната стена и се удължава многократно живота й.

Щял си да мажеш къщата отвън и да слагаш топлоизолация отвътре. При външна топлоизолация мазането е не повече от половината цена. Но ти ще я платиш и ще си сложиш топлоизолацията отвътре и пак ще мажеш ...

Не искаш EPS. Защо? Но имаш пари за вата!

Ето какво направих с къщата на баща ми (малко по-стара от твойта): 10 см EPS (графитен) външна изолация и 20 см вата на тавана. Лятото държи хладно (26° при външна 40°), а зимата топло (13° при силни студове без отопление).
torbalan - Дървен философ
Прекалено дълго за четене...

Автора на темата, ако има желание да пита нещо, нека да бъде любезен да го направи на два-три реда...
maleeeestrax - специалист
Получил си къща наготово поне я направи като хората.Ако трябваше ти да я строиш дали щеше да е по-евтино?Ако са ефективни вътрешните изолации защо навсякъде слагат външни???И като отвътре слагаш вата и отвън мажеш какъв е проблема да я сложиш отвън е това не разбрах?Въпросите са ми повече от твойте ама са риторични. :rock:
  • 1
  • 2

Тема "Къща и вътрешна топлоизолация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: