Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
mar80 - специалист
Здравейте, дали има готови водо генератори или трябва сам да си правя? Имам вода под налягане на вилата, където нямам ток и мисля да си направя или купя генератор. Дали ще стане с алтернатор от кола на които да монтирам турбина. Ако има готови ще е по-добре, но зависи и цената. Тока предимно ще ми трябва за осветление.
edemy2001 - специалист
mar80 написа:
Здравейте, дали има готови водо генератори или трябва сам да си правя? Имам вода под налягане на вилата, където нямам ток и мисля да си направя или купя генератор. Дали ще стане с алтернатор от кола на които да монтирам турбина. Ако има готови ще е по-добре, но зависи и цената. Тока предимно ще ми трябва за осветление.
Готови няма да намериш. Поне в България... Но пък за да се изработи трябват малко данни - колко метра е пада на водата, какъв е диаметъра на тръбата, какъв е дебита на водата?
romanpm написа:
По добре виж тук :wink: : http://mazeto.net/index.php?topic=1103.0
Надявам се, че този линк го посочваш на майтап!
mar80 - специалист
Имам язовирска вода и мога да свържа и два цола, но на мен ще ми трябва мощност до 300-400 вата, колкото да захраня две енергоспестяващи лампи и една музикална уредба. Налягането мисля, че е 6-8 бара. Един 12 волтов алтернатор от кола с инвертор (преобразовател от 12 към 220 волта) няма ли да ми свърши работа.
Последна промяна от mar80 на съб юни 11, 2016 8:19 am, променено общо 1 път.
infomar
mar80 написа:
Имам язовирска вода и мога да свържа и два цола, но на мен ще ми трябва напрежение до 300-400 вата, колкото да захраня две енергоспестяващи лампи и една музикална уредба. Налягането мисля, че е 6-8 бара. Един 12 волтов алтернатор от кола с инвертор (преобразовател от 12 към 220 волта) няма ли да ми свърши работа.
Язовира твой ли е или ще я кр... водата? :?

По-добре си сложи ветрогенератор - продават се готови.
mar80 - специалист
Водата няма да я крада.
kozl - майстор
Не напрежение, а мощност. За такава мощност може да ползваш алгернатор от кола + акумулатор и преобразовател на напрежение. И избирай алтернатор 100А.
LazarGanev - "Велик майстор"
Това с автомобилното динамо е много грубо и неефективно, ще има много загуби. Виж ТОЗИ уред си има собствен вграден хидрогенератор. Като е затворен крана няма никакво захранване, дисплея е мъртъв. Като отвориш крана за топла вода, през бойлера протича струя, която минава през хидрогенератора, произвежда енергия, която захранва дисплея и запалката, бойлерът запалва и на дисплея се изписва всичко, все едно че е захранен от мрежата. Не съм гледал колко е мощността на хидрогенераторчето, но нещо подобно би ти свършило работа. Братята китайци не може да не са го усвоили :wink:
mar80 - специалист
Търсих първо при китайците, но намирам само 10 ватови съвсем малки генераторчета. Има много ветрогенератори.
edemy2001 - специалист
mar80 написа:
Имам язовирска вода и мога да свържа и два цола, но на мен ще ми трябва мощност до 300-400 вата, колкото да захраня две енергоспестяващи лампи и една музикална уредба. Налягането мисля, че е 6-8 бара. Един 12 волтов алтернатор от кола с инвертор (преобразовател от 12 към 220 волта) няма ли да ми свърши работа.
Искаш да кажеш, че денивелацията е около 60 - 80 метра!? А разстоянието колко е от водоизточника до мястото където ще слагаш турбината?

Тема "Генератор работещ с вода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: