Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Здравейте,

Сменяме стара дървена дограма с PVC на къща. Стените са тухлени със стара варова мазилка.
Въпроса ми е как да направя обгръщането на прозорците от вътрешната страна?
Идеята е ,да не се прави измазваме на цялата стена(цялата стая).
Повечето съвети, които намерих са с гипсокартон, но не ми се ще да е с него - ще се получи рязка граница.
Бих искал да е с варова замазка обгръщането.
Може ли да опишете каква е последователността (техниката) която трябва да се спазва при обгръщането?
Какви материали ще са ми необходими - минерална мазилка ли ще ми трябва само или и други допълнителни материали?
Благодаря предварително за съветите!
bat_danio - специалист
Материали и инструменти : пердашка, тесла, нивелир, дъски, пирони (винтове, винтоверт), скоби свити от ф8 арматура, вар, цимент, пясък , кофа, мистрия, бичкия и др.

По съществуващата мазилка ковеш(завиваш) или захващаш със скоби, дъски отвесно и хоризонтално - така че да надстърчат над тухлите колкото е необходимо да покрият пяната на пвц дограмата в последствие. Измиваш прах от тухлите с вода, след което шприцваш с баданарка с циментова боза, след което забъркваш вар, пясък, вода и цимент по гъста пластична ( мазна а не песъклива), но не прекалено ,че пука после( не е фатално). Със сместа запълваш между прозореца(рамката му) и дъската като натъпкваш с мистрията материала, след като запълниш подравняваш, после може фино да се повтори след засъхване с пресят пясък и цимент, но може и с теракол или гипс итн. Отгоре е кофти караш по-тънко и бавно .. оставяш да дърпа за да не свлича/пада и така до запълване на отвора между дъската и прозореца. След пълно изсъхване - (няколко часа ако си майстор, ако не няколко дни ) махаш дъските и прекърпваш с пресят пясък и цимент, вар между новото и старото по равнината на стената. Дупките с по гъсто, после отгоре с по рядко и пердашиш с дървена/пластмасова пердашка/маламашка да заравниш със старото и така .... ако не си видял как се преви с гипсово лепило и гипсо-картонени ивици е в пъти по-лесно попринцип и по-чисто (завии прозорците с наилон) киреча цапа и ги дере впоследствие.

На 4 кофи пясък слагаш 1/2 кофа хидратна вар накисната с 1/2 кофа вода от поне една вечер или си купуваш гасена на торби с водата. Добавяш 3-4 мистри цимент и вода до достигане на гъстота ибъркаш в корито/ количка. Ако можеш да мяташ материала с мистрията и да лепи на стената начи си оцелил консистенцията ( много вода тече още по мистрията , малко вода не лепи добре и така за варта пак много пука малко не лепи) успех..... ама от 10 реда ако се справиш сам евала. Хвани някой дядо да ти покаже как се маже с варо циментов хоросан, че младите майстори са само картонаджии обикновено .
Не на последно място аз съм се учил с гледане обърнал съм максимум 25 прозореца и врати в собствената си къща и не претендирам, че съм спазил и описал технологията точно не ми е това професията опитвам се да бъда успех .
andro440 - майстор
bat_danio написа:
Материали и инструменти : пердашка, тесла, нивелир, дъски, пирони (винтове, винтоверт), скоби свити от ф8 арматура, вар, цимент, пясък , кофа, мистрия, бичкия и др.

По съществуващата мазилка ковеш(завиваш) или захващаш със скоби, дъски отвесно и хоризонтално - така че да надстърчат над тухлите колкото е необходимо да покрият пяната на пвц дограмата в последствие. Измиваш прах от тухлите с вода, след което шприцваш с баданарка с циментова боза, след което забъркваш вар, пясък, вода и цимент по гъста пластична ( мазна а не песъклива), но не прекалено ,че пука после( не е фатално). Със сместа запълваш между прозореца(рамката му) и дъската като натъпкваш с мистрията материала, след като запълниш подравняваш, после може фино да се повтори след засъхване с пресят пясък и цимент, но може и с теракол или гипс итн. Отгоре е кофти караш по-тънко и бавно .. оставяш да дърпа за да не свлича/пада и така до запълване на отвора между дъската и прозореца. След пълно изсъхване - (няколко часа ако си майстор, ако не няколко дни ) махаш дъските и прекърпваш с пресят пясък и цимент, вар между новото и старото по равнината на стената. Дупките с по гъсто, после отгоре с по рядко и пердашиш с дървена/пластмасова пердашка/маламашка да заравниш със старото и така .... ако не си видял как се преви с гипсово лепило и гипсо-картонени ивици е в пъти по-лесно попринцип и по-чисто (завии прозорците с наилон) киреча цапа и ги дере впоследствие.

На 4 кофи пясък слагаш 1/2 кофа хидратна вар накисната с 1/2 кофа вода от поне една вечер или си купуваш гасена на торби с водата. Добавяш 3-4 мистри цимент и вода до достигане на гъстота ибъркаш в корито/ количка. Ако можеш да мяташ материала с мистрията и да лепи на стената начи си оцелил консистенцията ( много вода тече още по мистрията , малко вода не лепи добре и така за варта пак много пука малко не лепи) успех..... ама от 10 реда ако се справиш сам евала. Хвани някой дядо да ти покаже как се маже с варо циментов хоросан, че младите майстори са само картонаджии обикновено .
Не на последно място аз съм се учил с гледане обърнал съм максимум 25 прозореца и врати в собствената си къща и не претендирам, че съм спазил и описал технологията точно не ми е това професията опитвам се да бъда успех .
таз технологи е от годините ,когато бях в казармата -сега съм пред пенсия и се използват други материали
andro440 написа:
bat_danio написа:

таз технологи е от годините ,когато бях в казармата -сега съм пред пенсия и се използват други материали

Благодаря за коментарите.
Може ли да споделиш каква е технологията и материалите, които се използват сега?
nikolovvd - майстор
Като сменях дограмата на къщата преди 10-тина години използвах 5 см блокчета итонг.
Това се наложи, защото рамките на старите прозорци бяха 4 см и имаше още 1.5-2 см фуга пълна с боклуци - кълчища, хартия, а някъде бе кухо. Блокчетата изрязвах така че да са 2-3 мм под нивото на стената и ги залепвах със строително лепило, а тези от горе закрепвах с дюбели, за да не ги държа докато лепилото стегне. Итонга шпакловах тънко с лепило и така се изравни със стената. После шпакловах и това бе всичко.
Много е важно предварително да се реши дали ще се слагат первази отвън и отвътре, защото върху тях ляга дограмата и монтирането на по-късен етап не води до добри резултати, а понякога създава проблеми с оттичането на конденза, защото се запушват отворите.
Тази технология обаче е свързана с много добра синхронизация с производителя на дограмата. Прозорците трябва да са предварително готови, за да се знае какъв размер на отвора трябва да се гони. Понякога се налага дялане на итонга, защото все някоя тухла от стената на къщата ще надстърча. Времето също трябва да е подходящо, т.е. трябва да е сигурно, че няма да вали в този ден. Строителните работи започват рано сутринта със свалянето на старата дограма и последващото запълване с блокчетата итонг - предварително нарязани и готови за монтаж. Монтажа се извърши към 16 часа и фирмата бе много доволна, че си е свършила планираното през деня и при мен работеха спокойно, защото нямаше за къде да бързат. От друга страна, поради точността в размерите, пяната която се слагаше бе символично количество, а прозорците пасваха идеално и почти не се налагаше ползването на нивелир. Употребата му бе по-скоро контролна, от колкото решаваща.
При хубаво време цялата операция може да завърши в рамките на същия ден, а ако се почне в Петък, то в Неделя няма да си личи, че е имало ремонт в жилището, защото и боядисването ще е завършено, и външното оформяне ще е приключило. Всичко е въпрос на организация. :)
zz_stefanov - майстор
И аз със дървени мастари, но с гипс. Първо правя водещ ръб откъм стената с мастара. После махам мастара и правя майки към прозореца на разстояние половин маламашка, след което запълвам междините с маламашката. Финиша е със сатен.
Имам два прозореца направени вместо с мастари с ъглови лайсни, но е по бавно заради наместването им.
Първите ми бяха много зор в апартамента, сега на къщата на село вече съм по бърз.
Като цяло си иска рутина, но пък щом аз дето не го бях пипал се справям, значи и друг ще може да се научи.
Всичко почна от това, че ми предлагаха да ми го правят с гипскартон, по бързо става , но остават кухини.
Виждал съм и обръщане с фибран, но се кърти лесно замазката по ръба.
пп Сега те прочетох по подробно, искаш да не стане рязка граница. Тогава както посочи колегата с хоросана, но граница се ще си има, щото материалите и майсторите са различни :)
andro440 - майстор
blade1 написа:
andro440 написа:
bat_danio написа:

Благодаря за коментарите.
Може ли да споделиш каква е технологията и материалите, които се използват сега?
Da Moga ! има два варианта ,използВа се материал на Кнауф ,който се нарича /МП 75 / и ъгъл за гипсова МАЗИЛКА ,в този случай изкарвам обръщането на дограма на една ръка ! ПО ЛЕСНИЯ НАЧИН /за аматьори / Е С ИВИЦА ГИПСОКАРТОН и след това с някакъва гипсова шпакловка ..... що се занимавате с неща ,които не можете ,не ми стана ясно ?
zz_stefanov - майстор
Що се сърдиш на хората, форума е направи си сам. :)
Gnus - специалист
Щото майсторчетата взимат по 10-20 лв на линеен метър за обръщане на прозорци и трябва да им се молиш, защото било дребна поръчка, ето защо се занимаваме с неща, които не са ни работа.
А иначие алгоритъмът е прост - за по-големи разстояния - с итонг. За по-малки - с гипсокартон. Един комшия си ги правел с фибран, за да няма конденз, не знам доколко е успешно.
И се подготви за криви стени, на фона на правата линия на новата дограма доста си личат кривите ръце на мазачите от соца.
andro440 - майстор
zz_stefanov написа:
Що се сърдиш на хората, форума е направи си сам. :)
не се сърдя ,но за да стане както трябва се иска и малко опит -четох и по надолу мненията ,че майсторите искали по 10 лв на метър --- искат защото толкова струва ....и аако се обърне прозореца с фибран -мухъла е първия спътник на аматьора ,мисля че бях точен с отговора си ,как се обръща дограма

Тема "Обръщане (обгръщане) на прозорци" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: