Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
A.Asenov - специалист
Пробвах и се мъчих с всякакви формули и онлайн калкулатори но, не стигнах до еднозначен отговор.
Как да пресметна колко вата 220в от елкетропреносната мрежа, консумира устройство със зададени 2А 5V, и 1 при 12V ?
edemy2001 - специалист
A.Asenov написа:
Пробвах и се мъчих с всякакви формули и онлайн калкулатори но, не стигнах до еднозначен отговор.
Как да пресметна колко вата 220в от елкетропреносната мрежа, консумира устройство със зададени 2А 5V, и 1 при 12V ?
Не виждам нищо кой-знае колко сложно в такава сметка!
Едновременно или поотделно!?
I*U = P
2A*5V = 10W
1A*12V = 12W
Средно КПД на трансформаторни и импулсни захранващи устройства - 90% (може и да греша малко тук с цифрата).

10W * 1.1 = 11 W
12W * 1.1 = 13.2W

11W + 13.2W = 23.2W - ако работят едновременно.
A.Asenov - специалист
Благодаря колега.
Беше лесно амперите да ги превърна във ватове, но след това имах разни колебания относно ватовете на 12 и на 220 волта, но ти ме светна.
Ще взимам 3-4 консуматора с подобни параметри, единствената разлика между, тях беше консумацията -единият 5 волта 2 ампера, а другият модел 12 волта 1 ампер. Да се надяваме само, че КПД-то наистина теоретично е толкова, че като знам как греят както и захранващият адаптер така и самото устройство :) :) Та за това питах.

Благодаря отново за помощта.
maleeeestrax - специалист
А един двигател 3kW колко ще изгори за 1 час ако има КПД -60% че нещо тая сметка която видях ми е много съмнителна??? :rock:
С 2 леви - специалист
maleeeestrax написа:
А един двигател 3kW колко ще изгори за 1 час ако има КПД -60% че нещо тая сметка която видях ми е много съмнителна??? :rock:
Лев, лев и двайсе ше изгори, според зависи... ;)
maleeeestrax написа:
Кое е съмнителното на сметката на колегата? Мощността в първичната и вторичната част на един трансформатор или импулсен преобразувател е еднаква, ако предаването на енергията е на 100%. Тъй като въпросните устройства имат КПД, то във вторичната част е с КПД пъти по-малка от първичната.
Двигателя e с консумирана мощност 3 kW, а ще отдаде 3*0.6 = 1.8 kW механична мощност. :wink:
jordanvass - майстор
Това, че двигателят е с 60% кпд, няма никакво отношение към сметката. Той си харчи 3 киловата, а колко % от тях ще ти вършат работа, е отделен въпрос. За 1 час ще изконсумира 3 киловатчаса енергия. По 20.5 ст. прави 61ст. на час. Не съм предвидил фактора на мощността и натоварването, приемам, че са максимални.
maleeeestrax - специалист
На това исках да наблегна че консумираната мощност не зависи от КПД.От него зависи само отдадената мощност.В тази тема говорим за 10-20 вата но ако се даде съвет със тази формула за 100 киловата ще има лоши последици :rock:
iliya_i - майстор
Леко бъркаш нещата. Има много видове мощност.
В единия случай edemy2001 по изходната мощност смята консумираната - това което пита и автора на темата. За това използва КПД. В твоя случай задаваш номиналната мощност на мотора. Е той може да консумира и повече от 3 kW ако бъде претоварен. Но не би издържал дълго време в такъв режим.
Ще ти дам някои мои дефиниции, дано не бъркам :? : (моля, поправете ме)
Изходна мощност: мощност, която се получава на изхода на преобразувателя, и която отдава към консуматорите.
Консумирана мощност: мощност която се консумира от захранващата мрежа.
КПД = изходна мощност / консумирана мощност.
Номинална мощност: максималната мощност при която е проектирано да работи устройството.
Lisko - майстор
Номинална стойност е която е отбелязана на устройството. Например крушка за 3.5 волта. Тя може да работи и на по-малко, а може да речем и на 3.6 да работи доста време без да изгори, но на цокъла пише 3.5 волта и това е номиналното напрежение. Без значение дали е напрежение, мощност или нещо друго, номиналната стойност е тази за която устройството е предвидено да работи продължително време и същевременно с добро качество. За нея се дава и някаква средна стойност на живот на даденото устройство.

Тема "Колко ток консумира ??" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: