Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Обектът е двуетажна къща , като първият етаж е ремонтиран , а втория не. На този етап ми трябва отопление само за първият етаж понеже не се знае кога ще се направи втория и каква ще бъде подредбата на стаите. Направил съм изчисление на топлинните загуби на първия етаж и съм избрал радиатори. Та въпросът ми е мога ли да избера котел , който да може да затопли и двата етажа и да го ползвам само за единия докато оправим втория или не ? И ако може как трябва да стане, понеже не мога да кажа как ще бъдат разположени стаите на втория етаж за в бъдеще и съответно не мога да знам дължина на тръби и хидравлични загуби ? Благодаря предварително ! :)
torbalan - Дървен философ
То за можене - може, но няма да е ефективно. Проблема на котлите на твърдо гориво е, че не могат да работят на малка мощност.

Ако е котел на пелети - по бива...

Дължина на тръби и хидравлични загуби са ти последна грижа. Предполагам, че ще слагаш помпа и няма да разчиташ на естествена циркулация.
andy_forresite - майстор
Възможно е - с подходящ буферен съд можеш да грееш колкото помещения имаш. В един обект за продажба на горива видях бош солид 2000В 16 kw, с който човекът отопляваше 2 големички стаи и бойлер. На този котел му дават минимум 6 и максимум 16 киловата.
Мисля че е редно да използваш колекторната схема за свързване на наличните консуматори и да предвидиш щранга за втория етаж. После и там ще сложиш колектор и пак правиш разводка. Демек на всеки от двата етажа ще имаш по два колектора - един за топлата и един за връщащата се вода.
torbalan - Дървен философ
С буферен съд и котел на пелети е най-добре, но е малко по-скъпо.

Колектор ако ще е с пласмасова тръба с алуминиева вложка. Ако ще е с медни или ППР тръби може без колектор. При тях не е проблем да се разклоняват.
Котелът ще бъде пелетен , ще си има помпа , колекторно табло и полиетиленови тръби с алуминиева вложка. Доколкото разбирам идеята на буферния съд е да акумулира излишната топлина (която ще произвежда котела за да работи номинално) и да замества ново зареждане когато е изгоряло горивото. А като се монтира инсталацията трябва да оставя един щранг за втория етаж , който да е запушен ли или как ? И когато дойде време да пусна топла вода за втория етаж какво ще се случва с буферния съд , май няма да работи пълноценно ? А цената на котела ( да кажем пелетен около 24kW) и буферния съд (незнайно колко литра) горе-долу колко ще бъде ?
maleeeestrax - специалист
Котела ми е Бош а горелката Феролли общо двете са приблизително 3 000лв. :rock:
fill - специалист
Много съм любопитен на каква база изчислихте това което изчислихте...И на каква база питате това което питате...А какъв цвят са пердетата в хола...
Antonii - майстор
Явно сте забравили, че в БГ всички разбира от топлотехника и още от детската градина знаят отговора на поставените въпроси.
Иначе по мои сметки пердетата са черни, че да не бяга топлото. :wink:
fill - специалист
Antonii написа:
Иначе по мои сметки пердетата са черни, че да не бяга топлото. :wink:
Миии...,не.Трябва да са черно-бели с цикламена панделка на джанфранко фере.Автоматичните обезвъздушители,задължително фаберже,щото са с най добро индуктивно съпротивление :rolleyes:

Тема "Изчисляване на отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: