• 1
  • 2
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Здравейте! Имам следния въпрос:
Живея в панелен апартамент на който са му слагали вътрешна изолация от панели етернит и стиропор около 5см дебела.Кована е с гвоздеи вероятно с пистолет . Изолирани са само външните северни стая и кухня.На стаята има на външната стена която излиза на фуга с другия блок и прозореца. На кухнята е на вратопрозорец към остъклена тераса и и прозорец.Тая на външната стена е деформирана изпъкнала е навън вероятно заради температурни разлики.панелите са вертикални 2.60м.В кухнята имам притеснения за хлебарки зад нея, иначе е права.Била е само на тапет до сега.Според вас трябва ли да я махна или да шпакловам отгоре директно.Ако я махналепен фибран ще свърши ли работа?
Благодаря предварително.
Чираче - майстор
Етернита е канцерогенен. Задължително го махай, защото рискуваш здравето на всички живущи в апартамента, и на гостите.
infomar
До колкото съм запознат вдишване на частици азбест е вредно за здравето, но стоене до етернит в който има 20% азбестови влакна, не ми е известно да е вредно, стига да не се разпрашва и да се вдишват тези частици.

http://www.adms-sz.com/pages/0061d809/45942810.htm

За изясняване на обстоятелства от значение по делото са допуснати и назначени две /първоначална и повторна/ съдебно-химически експертизи. Съдът кредитира заключението на първоначалнта експертиза частично. Заключението се кредитира в частта му относно констатацията, че стените и тавана на павилиона със застроена площ от 84 кв.м., находящ се в източната част на УПИ VІІ-3355 кв.8301 по плана на гр.Стара Загора, представляват етернитови плоскости от “сандвич-панел”, които съдържат късовлакнест азбест до 20%. Този извод на експерта се основава на резултата от лабораторния анализ на изпратени проби за изследване, обективиран в Протокол от контрол № 003-01-003/ 2010.01.18 на лаборатория “технологично оборудване за строителството” при контролен център по строителство на “Научноизследователски строителен институт – НИСИ”ЕООД гр.София. В съдебно заседание, проведено на 03.02.2010г. вещото лице Р.П. заяви, че пробите, които са изпратени за анализ в “НИСИ”ЕООД гр.София, са били взети само от външните стени на “втората постройка със застроена площ 84кв.м.” /лист 142 от делото/. Следователно Протокол от контрол №003-01-003/ 2010.01.18 и анализ, явяващи се неразделна част към писменото заключение на първоначалната СХЕ, установяват единствено, че във външните стени на павилион със застроена площ от 84кв.м. има наличие на азбест със съдържание по тегло около 20%. Доколкото проби от стените и тавана, от които е изграден другия павилион – със застроена площ от 135кв.м., не са били вземани и съотв. изпращани за анализ, констатацията на вещото лице за наличието на азбест в този павилион, се явява необоснована. Този извод на съда се потвърждава и от заключението на вещото лице инж. Х.Б. – М., изпълнила повторната съдебно-химическа експертиза. При извършен оглед на място вещото лице е установило, че павилион със застроена площ 135 кв.м., предмет на оспорената заповед, представлява метална конструкция, а стените са от панел, тип “сандвич”. В констативно-съобразителната част на заключението, както и в приложената към него скица обстойно е пояснено от какви материали са изградени стените /плоскост от дървени частици и топлоизолация от пенополистирол/ и тавана на този павилион/пано от ламарина върху рамка от винкели, боядисани с алкидна боя/, въз основа на което е направен извод, че използваните материали не са канцерогенни и не са опасни за живота и здравето на хората. По отношение на втория павилион .....

Моля, ако някой има данни как се изменя канцерогенността по разстояние от покрит с боя или мазилка, изолация...етернитов панел, моля да я напише. Имам няколко такива панела върху които съм положил замазка и теракотови плочки от горе... да ги махам ли...или спокойно да ги тъпча :?
Опасни за здравето азбестови частици има и във феродото на спирачките, и в дисковете на съединителите на автомобилите. Те също се вдишват от пътуващите. - да спрем колите ли :?
https://www.24chasa.bg/Article/3511499
kr1100 - майстор
а пък на украинците не им пука. Произвеждат си накладки, феродови ленти, паронити / уплътнителни листи/ - имат си големи залежи .
Чираче - майстор
infomar написа:

Моля, ако някой има данни...

Имам данни, че постоянното висене по форумите е вредно. Води до пристрастяване, загуба на съня, и инфаркт.
iliya_i - майстор
Те 80 % от водопроводите по улиците са от етернит, ама още не сме измрели.... Или ти вода не пиеш, а само дестилирани течности :drinkers: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :partyman:
maleeeestrax - специалист
Ти като си бил малък по времето на римската империя водопроводите са били оловни.Къде видя 80% етернит бе или живееш в някое село дето няма телевизия? По твойта логика няма и доказателство че от чернобилската авария има умрели. :rock:
iliya_i - майстор
maleeeestrax написа:
Ти като си бил малък по времето на римската империя водопроводите са били оловни.Къде видя 80% етернит бе или живееш в някое село дето няма телевизия? По твойта логика няма и доказателство че от чернобилската авария има умрели. :rock:
Че те етернитеа го обявиха за канцерогенен преди 20 -25 години. Ти къде видя да се подменят уличнуите водопроводи, освен в някое село, дето до тогава е нямало въобще водопровод? Явно си много млад и не си виждал с какво се правеха водопроводите до преди 30 години. Ама даваш мнения, щото смяташ, че света започва с твоето раждане. Ти от телевизията ли съдиш, какъв е материала на водопровода от който пиеш вода?
infomar
Чираче написа:
Етернита е канцерогенен. Задължително го махай, защото рискуваш здравето на всички живущи в апартамента, и на гостите.
Колега, може ли конкретно да обясниш, след като предупреждаваш толкова конкретно, как тези положени етернитови плоскости, покрити после със замазка, изолация и каквото е друго са канцерогенни и тази канцерогенност как се влияе от разстоянието до плоскостите :?
torbalan - Дървен философ
Че е вредно вдишването на азбест - вредно е. Според мен за това не трябва да има спор. Това го казвам по принцип.

Ако се тръгне да се сваля тази стена - трябва да се вземат мерки (лепестоци, влажни кърпи или нещо друго), за да се намали вдишването на частици от азбеста...

Ако не се сваля - трябва добре да се запечати с нещо... Какво да бъде обаче нямам идея.

Лично аз бих го махнал. Също така изолация само от вътрешната страна не е добре... Освен хлебарки, има и мухъл...
  • 1
  • 2

Тема "Стара вътрешна изолация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: