• 1
  • 2
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
nautilus33 - майстор
Здравейте,
мисля, че темата е за този раздел, но ако не е нека бъде преместена в подходящия. Та, става дума за акумулаторна отверка Bosch Ixo 4, която остана без зарядно. Интересувам се има ли начин да си направя някакво алтернативно, тъй като оригинално излиза доста скъпичко и е по-добре да си взема направо друга отверка, втора ръка.
muhala - майстор
Според това ръководство, отверката е с 3.6В Ли-Йон батерия.
Значи е една клетка.

Аз бих го направил с един TP4056 зареждащ модул. Трябва ти и едно зарядно за смартфон :)

Зарежда с 1А, така, че даже още по-бързо ще ти зареди батерията. :supz:
fbr - майстор
Виж тук Електрониката за зареждането са вътре във верта.
nautilus33 - майстор
muhala написа:
Значи е една клетка.

Аз бих го направил с един TP4056 зареждащ модул. Трябва ти и едно зарядно за смартфон :)

Не съм много на "ти" с електрониката. Ще можеш ли да кажеш къде се поставя този модул?
Иначе аз си мислех да намеря обикновен адаптер/зарядно на 5 волта, най-добре с обикновен накрайник, от тези като на повечето лаптопи, и да свържа два кабела към + и - и оттам директно към входа за зарядно на отверката. или няма да стане?
muhala - майстор
nautilus33 написа:
muhala написа:
Значи е една клетка.

Не съм много на "ти" с електрониката. Ще можеш ли да кажеш къде се поставя този модул?
Иначе аз си мислех да намеря обикновен адаптер/зарядно на 5 волта, най-добре с обикновен накрайник, от тези като на повечето лаптопи, и да свържа два кабела към + и - и оттам директно към входа за зарядно на отверката. или няма да стане?
Така е опасно. Литиевите батерии изискват контролиран и презизен метод/алгоритъм на заряд.
Този модул има две страни: 1. УСБ. там връзваш зарядно за ГСМ. От там се подава ток.
2. Б+ и Б- запояваш кабели от тези терминали към батерията (както си го мислеше по-горе).

Този модул е нещо като посредник между адаптера и батерията. Той контролира заряда.
Попитай някой приятел, който е на ти с електрониката.
brad4edat - специалист
Ето ти сравнително евтини и много качествени и надеждни професионални зареждачки. Зареждат почти всички видове батерии! Като следят зареждането, разреждането, балансирането на клетките на батерията (ако батерията позволява). За възможностите си тези зарядни са на прилична цена. Само трабва да ги захраниш с някое 5-6А зарядно на 12-18v от лаптоп и имаш супер комплект. Тези машинки имат и опция бърз заряд, без да се притеснаваш че ще съсипеш 100левовата батерия на уреда, понеже дори и да си задал заряден ток 4-5-6А. тя следи клетката(батерията) и автоматично подбира нужния макисмален ток на момента! Може да премериш дори колко реален капацитет има една батерия, понеже когато разреждат или зареждат ти изписва колко ток е вкарала и изкарала в батерията! Не се занимавай с глупости да се подпалиш и да скапеш скъпите батерии на винтовертите, а си вземи едно от тях и ще останеш очарован! Гаранция :partyman:

SkyRC IMAX B6 MINI Оригинал
https://www.olx.bg/ad/promotsiya-skyrc- ... 1535e5b60c
Изображение

или

Turnigy Accucel-6 50W 6A
http://www.buggyfly.com/index.php?route ... uct_id=540
Изображение
nautilus33 - майстор
muhala написа:
nautilus33 написа:
muhala написа:
Значи е една клетка.

Така е опасно. Литиевите батерии изискват контролиран и презизен метод/алгоритъм на заряд.
Този модул има две страни: 1. УСБ. там връзваш зарядно за ГСМ. От там се подава ток.
2. Б+ и Б- запояваш кабели от тези терминали към батерията (както си го мислеше по-горе).

Този модул е нещо като посредник между адаптера и батерията. Той контролира заряда.
Попитай някой приятел, който е на ти с електрониката.
Благодаря. Лошото е, че май никой от моите познати и приятели не е на ти с електрониката, но ще проверя. Иначе отверката не е от последното 5-то поколение, с УСБ вход за зареддане.
ESPACE - майстор
Стига сте писали глупости. Контролерът за заряда и разряда е в самата отвертка. Зарядното е прост токоизправител с напрежение 7V и ток 0,25A. Старо трансформаторно зарядно от някой архивен GSM ще свърши идеална работа
nautilus33 - майстор
ESPACE написа:
Стига сте писали глупости. Контролерът за заряда и разряда е в самата отвертка. Зарядното е прост токоизправител с напрежение 7V и ток 0,25A. Старо трансформаторно зарядно от някой архивен GSM ще свърши идеална работа
7в не знам дали ще намеря от някъде. Иначе онзи ден ми попадна едно на 6 волта 1А. Трансформаторни са тези по-големите, в които има малко трафче, нали?
brad4edat - специалист
ESPACE написа:
Колегата е прав. Вътре в самата отвертка би трябвало да е контролера по зареждане на батерията. За едноклетъчна 3.7v LI Io батерия ще се получи добре с старо зарядно от телефон. Както той е казал от трансформаторните, малко по-тумбестите зарядни. Зареди отверката с такова зарядно и после с мултицет измери дали е заредена батерията на 4.2v. Ako е заредена на 4.2v всичко е наред;)
  • 1
  • 2

Тема "Bosch Ixo- алтернативно зарядно?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: