• 1
  • 2
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
tiherula - помощник
Горя ни комина преди 4 години и при мен се беше получил нещо като взрив. Откъртен цокъл , огъня близал плочките , дупки с големината на юмрук. Уж го правиха, но в неделя пак се запали и се нацепи по ъглите и се напълни цялото жилище с дим
Изображение
Та въпроса ми е какво трябва да се направи , защото ситуацията освен неприятна е опасна.
Баш Майсторо - специалист
Преди всеки отоплителен сезон трябва (даже е задължително) да си почиствате комина от натрупаните сажди и няма да се пали. Комина ще оправите и вижте какво му е състоянието и между таванската плоча и покрива, ако сте в къща.
gnt69 - майстор
Баш Майсторо написа:
Преди всеки отоплителен сезон трябва (даже е задължително) да си почиствате комина от натрупаните сажди и няма да се пали. Комина ще оправите и вижте какво му е състоянието и между таванската плоча и покрива, ако сте в къща.
Аз втора година съм на пелети. Преди това 10 години на дърва. Продължават да падат вътре в комина бучки смола. Никога не е чистен. Сега обаче димните ми газове са 100-110 градуса и мисля че няма да се запали.Обаче трябва едно хубаво почистване но няма кой да покатерим на покрива.
Баш Майсторо - специалист
Ако живеете в къща и се отоплявате на твърдо гориво е хубаво комина между плочата ( или гредоред ,кара таван) и покрива, та дори и над него, да се изолира с топлоизолация от каменна вата . Ще се изолира комина и няма да става конденз и да тече смола, пък и е негорима и предпазва покривната конструкция от пожар ако има пролуки между куминните тела или тухлите дето е зидан.
tiherula - помощник
Проблема, е че живея на 9-я етаж в 14 етажна сграда. На всичкото отгоре комините свършват на партера, без възможност за почистване. Въпроса ми е насочен по-точно към това какво трябва да се направи за външността на комина у дома, която да издържа ,мазилка, облицовка???
sinfon - специалист
Сигурни ли сте, че това е комин, а не отдушник, грешно ползван за комин?
След като коминът свършва на партера, то от най-долният му извод може да се съберат саждите, които ще се свалят при почистване.
tiherula - помощник
Сигурна съм. Върви едно широко коминно тяло Ф 400 и сложна система за включване на всеки етаж към него. На съседния блок (идентичен с нашия) са пуснати в мазето и го чистят,а при нас свършва в апартаментите.
Баш Майсторо - специалист
tiherula написа:
Въпроса ми е насочен по-точно към това какво трябва да се направи за външността на комина у дома, която да издържа ,мазилка, облицовка???
Външността добре, но щом се е напълнило с дим значи и вътрешността изпуска, аз на ваше място ако комина е ъглов в стая ,че не ми става много ясно от снимката , бих свалил мазилката от него , така или иначе вече е прегрявана и разрушена, от пода до тавана и ще се види положението . Ако има разцепване на места или дупки се запълват, измазва се и се полага каменна вата и се шпаклова, ако желаете и имате възможност слагате си декоративен камък или гранитогрес за красота. След като се изолира ако преди това се е нагрявал и ви е топлел от съседите без да палите вече нема да топли ама нема и да ви запали. Ако на пода ви е паркет с первази изолацията на комина не трябва да спира до него , а те да минат около нея, само покрай комина и горе ако имате горима изолация на тавана ESP или XPS , ако е само плоча с мазилка и шпакловка или картон с вата няма проблем.
tiherula - помощник
Благодаря Баш Майсторе! Комина е ъглов в коридора , като едната му стена е в хола и там също има проблем. И друго ме притеснява. При евентуално при сваляне на мазилката цялостно, ако коминните тела са се напукали от взрива и се рукнат какво правим , защото сградата е строена преди 37- 40 години и вече такива няма за подмяна. Та затова си мислех нещо облицовка... Все пак да де забравяме, че не съм специалист, а притеснен човек търсещ изход.
kr1100 - майстор
tiherula - за вата забрави. Трудно се поставя на стена ,има голяма дебелина.
По-лесното решение е с силикатни картони на 1000 гр С /2;3;4;5;10 мм дебелина според желанието./.Равни са и леко се изглажда мазилката после. Има и силикатни лепила за тях пак на 1000 гр- мажеш картона и лепиш на стената.
Използват картоните св пещи и котли. Има и силикони /мастик/ на 1500 гр специално за фуги на пещи, камини и подобни. След повишаване на температурата стават твърди.
Но обърни внимание , както са писали по-горе участъците на пода и тавана и покритията /ламинат, паркет,изолация на тавана/ да няма допир с коминното тяло.

Офф ;това е картон нагряван с оксижен /използвах го при ремонт за да изолирам горелката/От другата страна на картона няма черно.

Прикачен файл

1481107237040.jpg
1481107237040.jpg (7.11 KиБ) Видяна 2136 пъти
  • 1
  • 2

Тема "Проблем след пожар в комин" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: