• 1
  • 2
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Здравейте,
предстои ми закупуване на апартамент, който се намира в сега строяща се сграда.
Понеже често правя някакви ремонти, инсталирам различни неща - обичам да майсторя(не съм професионалист, а ентусиаст),
се зачудих какво да предприема сега, за да може когато е завършено жилището най-лесно и най-безболезнено да мога да прекарвам
всякакви кабели между стаите. Идеята да няма много къртене, поправки и естествено да не стърчат от всякъде кабели.
Мисля си, без да имам представа как ще се реализира това, за евентуална скара под целия апартамент или само изградени кабелни канали в пода или на тавана(трябва окачен таван навсякъде) или стените... :rolleyes:

Моля за вашите идеи или ако има установени такива практики, все пак това е ежедневен проблем, начин на реализация и стойност.
Монтажник - специалист
Взимаш :mrgreen: :-D :mrgreen: 836539930км. гофре и опасваш яко целия апартамент, направи си и схема да знаеш после кое трасе къде отива. Купуваш си и едно читаво жило и после ти си човека .
sinfon - специалист
Слагаш си PVC первази с кабелни канали. В канала спокойно се пускат по 1-2 кабела или повече, зависи какви са.
Истината е, че е добре да си предвидиш излазите предварително. И да положиш гофра, в която да изтеглиш проводници/кабели според нуждите ти.
Няма универсален метод, какъвто търсиш. Това с первазите е най-културно. Понеже аз живея в старо жилище и не ми се кърти, съм си сложил такива первази и съм си вкарал кабел за интернет, коаксиалка...така че да няма кабели въргалящи се по земята или ковани със скоби за стената.
plamen6703 - майстор
Може да е човек естет и да не си пада по ПВЦ первази :lol:
sinfon - специалист
plamen6703 написа:
Може да е човек естет и да не си пада по ПВЦ первази...
Тогава ще си купи дървени, които да не са плътни и да има луфт към стената, където да може да положи кабелите.
Не вярвам да е по-естетично над перваза да залепи един бял кабелен канал. :evil:
plamen6703 - майстор
При теб сме свидетели луфтовете до какво водят :lol:
Монтажник - специалист
Тъй като човека търсещ мнение казва, че апартамента тепърва се строи, все ми се струва най удачно да си направи канали(има приятни безпрахови машини за това) и положи гофре- по този начин си спестява всички канали,первази и перверзии :) .
sinfon - специалист
Монтажник написа:
...все ми се струва най удачно да си направи канали... и положи гофре..
Така е. Това казах и аз... Обаче в случай че след това трябва да се добавя нещо на различно място, където няма гофра - най-удачен е первазът с кабелен канал.
krasi92 - майстор
Прекарваш кабели за това и онова и накрая жената решава да прави ремонт и всичко от начало.Кабели силова инсталация или за тв.Апартаента би трябвало да е изпълнен по план със съответните инсталации
Монтажник - специалист
krasi92 написа:
Прекарваш кабели за това и онова и накрая жената решава да прави ремонт и всичко от начало.Кабели силова инсталация или за тв.Апартаента би трябвало да е изпълнен по план със съответните инсталации

Мой познат си купи апартамент "на зелено" , идва момента за инсталациите и той ще си ги прави по негово усмотрение - тоест плана е само в главата му :)
  • 1
  • 2

Тема "Как лесно да прекаревам кабели в целият апартамент" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: