Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
vessk0 - помощник
Може ли за помощ относно една врата, която имам, от противопожарен тип.
Искам да сменя горната панта с обикновена (понастоящем е пружинна, която не се ползва по предназначение, а само пука и трака/задира).
Достатъчно ли е да сменя вътрешната част, около която се върти пантата? Например да закупя същата панта, но от обикновен тип (без пружина) и използвам само оста?

Мисля, че това е модела, като прилагам и снимки - Панта с пружина:

Изображение Изображение Изображение

П.П. Имам и още един въпрос, има ли някакви тефлонови тънки подложки или тънки лагери, които да поставя, между триещите части и така дори леко с 1-2мм да повдигна вратата?
maleeeestrax - специалист
Слага се съчма вътре във пантата.Само една панта ако смениш няма гаранция че ще имаш съосие . :rock:
lov - майстор
И що трябва да я сменяш. Махни само пружината щом ти пречи. А шайбички или втулчици зор ще намериш готови. Търси някаква месингова тръбичка от някой полюлей и си отрежи необходимата дължина или при стругар да ти ги направи по размер ако не можеш сам да пригодиш нещо.
Правилно ти е казал колегата че при смяна само на едната може да не се получи. То и дори и двете ако не са точно същия размер може да зине от някъде. На снимката пантите са видимо в добро състояние и не се налага подмяна.
Чираче - майстор
maleeeestrax написа:
Слага се съчма вътре във пантата.Само една панта ако смениш няма гаранция че ще имаш съосие . :rock:
Аз никога не слагам само една съчма. Правя ги по мой чертеж. Размерите са съобразно теглото на вратата. До сега не съм имал проблеми.
Последна промяна от Чираче на чет апр 13, 2017 4:59 pm, променено общо 2 пъти.
lov - майстор
Човека пита за стандартни панти дето са му на вратите па и снимка е показал.
Сега какво ще се хвалим как си правим пантите.
Чираче - майстор
lov написа:

Сега какво ще се хвалим как си правим пантите.
Добре, разбрах те. Махнах снимката. :lol:
lov - майстор
Не се засягай но можеше да пуснеш отделна темичка и щеше да е много полезна за други. Има една купчина от такива идеи и твоята конструкция е доста удачна. Дори щях да ти покажа вариант на твоята за по лесна направа и с по малко разход на материал.

Тема "Подмяна на панта на врата (противопожарна) и лагери" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: