Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Здравейте. Имам окачен таван с 11 лунички и 4 луминисцентни пури (пурите си имат собствено тяло). До вчера бях с трансформатор и накрая ме посъветваха да сложа LED лунички. Та тръгнах да търся нов трансформатор понеже си мислех, че моя е изгорял и не светеха луничките. Не можах да намеря 300V траф и за това ме посъветваха да си сложа 11 LED лунички и направо на 220 да ги свържа. Закачих новите фасонки с луничките и оп изненада. Няма ток на тавана а в самите ключета има. Та въпроса ми е какво следва ? На ново ли да окабелявам и или просто да си пусна нов захранващ кабел ? Луничките и пурите са общо вързани и общия кабел към захранването което май не бачка...
GalinBelos - специалист
n1k3r написа:
. Та въпроса ми е какво следва ? На ново ли да окабелявам и или просто да си пусна нов захранващ кабел ? Луничките и пурите са общо вързани и общия кабел към захранването което май не бачка...
Следва да извикаш някой който поне малко разбира от токове да ти върже кабелите . Не нужно ново окабеляване .
Като цяло да кажем що годе си имам понятие от токовете, НО не казвам, че съм голям разбирач. Искам по скоро да попитам дали старото връзване е било МОЖЕ БИ правилно от сегашното. Така до колкото си спомням и виждам е, че всички лунички са вързани заедно към трафа. Преди всички бяха вързани към 2 жици + и - А сега просто трафа го няма и 2-те жици ги вързах към УЖ захранващия кабел който също е 2 жици. Та ефект от това нулев. Със фазомера гледам, че на тези общо 4 жици на тавана няма ток а към ключовете има ток. И точно тук идва главния въпрос. Дали преди е изгорял трафа макар, че вътре си беше като нов и или някъде нещо по захранването се е скапало ? Като вариант просто за проба ми идва на ум да вържа 1 щепсел с 1 кабел двужилен директно към 2-те кабелчета на луничките.
lov - майстор
Като цяло да кажем нямаш абсолютно никакво понятие от токове и освен че тока върви по жиците и силно изявено самочувствие че поназнайваш нещо.
Те след малко ще налазят темата и да ти обясняват колко е опасно такива като теб да барат по токовете. Не че е лъжа де. И докато не са те почнали и да се разводни темата. Без ни най малко да се обиждаш от написаното по горе. Намери някой приятел дето е в час с тоците преди да си почнал да къртиш и опъваш нови кабели. Не е срамно човек да не може нещо или да не знае но ще ти излезе по евтино да си платиш на професионалист в най лошия случай. А ако е някой приятел тъкмо ще имате повод да пиете по някоя ракия с кеф.
GalinBelos - специалист
n1k3r написа:
Така до колкото си спомням и виждам е, че всички лунички са вързани заедно към трафа. Преди всички бяха вързани към 2 жици + и - А сега просто трафа го няма и 2-те жици ги вързах към УЖ захранващия кабел който също е 2 жици.
Принципно това е звързването . Сега вземи някакъв мултицет и виж дали имаш 220V на мястото на свръзката . Най-вероятно нямаш , щом не тисвети фазомера на никое от жилата .
Със фазомера гледам, че на тези общо 4 жици на тавана няма ток а към ключовете има ток.
То до ключовете добре има , ама от ключа излиза ли ? Да не се е повредил просто ключа ?
По принцип както казах са 11 луни и 4 пури като пурите и луните са на 2 отделни ключа. Съмнително ми идва и 2-та ключа да са заминали, но ще проверя и това.

Тема "Окабеляване на окачен таван?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: