• 1
  • 2
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
prascho - майстор
Дайте идея с какво бих могъл да изравня грубо бетонна стена отвън (основи). Бетонът е полаган без кофражни платна директно в изкопни ивични канали за основи. Бих искал преди да положа някаква течна хидроизолация върху стената да поизчегъртам повечето грапавини... Става въпрос за дренаж.
Lutchezar - майстор
Камбана за бетон ти трябва. Още по-добре и машина, нещо подобно на тази:
https://www.emag.bg/shlajf-mashina-za-b ... DC7J02MBM/

Виж в темата за балатума на brum, там той беше постнал по-малка машина. Хубаво е и прахосмукачка строителна да ѝ закачиш.
prascho - майстор
Мерси за напътствията. Машинката може би не е никак лоша, но имам някакви притеснения, че ще е слаба за по-големи отстранявания на бетонни издатини :). Пък и цена от 600лв еднократно само за едно определено нещо... Дали се дава под наем подобна техника... Нямам строителна прахосмукачка..Дейността е на открито, но сигурно ще се запраши доста...

https://ygloshlajf.pazaruvaj.com/dewalt ... 379391577/
radius - майстор
Ами взимаш си една карборундова камбана по-едричка и 2кв голям ъглошлайф, хубава маска и почваш. По-евтино няма.
brick - специалист
Карборундовата камбана е за повърхностно шлайфане, не за отнемане на голям обем материал - не знам колко камбани ще отидат за целия фундамент. И като цяло идеята с шлайфането на фундамент отвън ми се вижда безумна. Ще вдигнете толкова прахоляк в околността (дори да имате прахосмукачка, тя не улавя всичко), че съседите ще ви намразят и в червата, след като им се наложи да си преперат простряното пране...

Не знам как изглежда повърхността, но бих предложил комбиниран подход: с ъглошлайф и къртач да отстраните най-стърчащите "зъби", а ако има дълбоки "дупки" - след добро промиване да ги запълните с хидрофобна замазка. После вече мазаната хидроизолация и дренажна бонбониера да я защити от контакт с пръстта.
prascho - майстор
Чакам багер следващата седмица и ще видя какво ще излезе. Възнамерявам да запълвам изцяло с речен камък (няма да връщам земната маса обратно)..
brick - специалист
пет авг 19, 2022 10:05 amprascho написа:
Чакам багер следващата седмица и ще видя какво ще излезе. Възнамерявам да запълвам изцяло с речен камък (няма да връщам земната маса обратно)..
Защо не дренажна фракция? Речният камък като цяло е ограничен ресурс, не бих го хабил насипан в земята за пълнеж... по моите разбирания е разхищение. Иначе с камъни бонбониерата е още по-задължителна като механична защита на хидроизолацията.
prascho - майстор
Имам тема по въпроса. Ще слагам хидроизолация, XPS, мембрана, камък..

viewtopic.php?f=17&t=68396

Доколкото знам се ползва речен камък, тъй като е объл и няма ръбове за да не повреди тръбите. Точно ровя да търся някой да ми го достави. За дренажна фракция сега погледнах, че го водят натрошен камък. Нямам някакви претенции какво точно да ползвам. Важно е да не е чакъл с ости ръбове и да ми го доставят в София на относително нормална цена...Най-вероятно ще ми трябват около 10-12м3.
vencil - специалист
Скоро ми предстои да изравнявам пода на една стая и понеже никога до сега не съм използвал такъв диск идея си нямам с какъв профил трябва да са пластините му.
Чудя се м/у два модела

Някакъв руски
Изображение

Сигурно китайски
Изображение

и трети вариант пак руски
Изображение

Фактически трябва да оправя някаква замазка върху бетонна плоча и да я докарам във вид че после с максимум 3-4 торби саморазливна замазка да стане подходящ пода за ламинат.
  • 1
  • 2

Тема "диск за шлайфане на бетон?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: