• 1
  • 2
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
naistor - специалист
Здравейте, на снимката се вижда как са ми оставили дренажната мембрана просто загъната навън и след това е направена изолацията, а мембраната е оставена да си седи така.
Въпроса ми е как е правилно да се монтира? Лепили се горния й край поне?
И как мога сега да я оправя в този вид - ако само я изрежа да стърчи съвсем малко и я подпъхна под изолацията дали е ок или да лепя с нещо?

Прикачен файл

dm.jpg
kozl - майстор
пон окт 10, 2022 12:06 pmnaistor написа:
Въпроса ми е как е правилно да се монтира? Лепили се горния й край поне?
И как мога сега да я оправя в този вид - ако само я изрежа да стърчи съвсем малко и я подпъхна под изолацията дали е ок или да лепя с нещо?
Ако можеш след изрязване на излишното да я подпъхнеш под топло изолацията аз съм за това.
Но тази мембрана не трябва да се вижда. Нещо се губи в случая завършения вид. Може би заспиване с филц до фасадния пакет, този с тънкослойна мазилка.
naistor - специалист
вт окт 11, 2022 7:28 ammrsch66 написа:
Търси системна лайсна като тази https://www.google.com/url?sa=i&url=htt ... AdAAAAABAN
Мерси, това доста културно изглежда на снимките, ама как да го търся точно? .. май в бг чак толква не се старят :)

Превода е "GUTTA Venti N Крайна лента за шипове фолио, ЧЕРНА - 2м" ама нищо подобно не намирам .. не знам и как ще го подпъхна ама мога да опитам.

Освен обикновени пластмасови или метални лайсни да пробвам.
kozl - майстор
Не знам как е изпълнено под топлоизолацията, но хидроизолацията се задига над кота терен. Та ако е така не си дупчи хидроизолацията за некви лайсни. Подпъхай копчестата мембрана под топлоизолацията колкото може и я подпри с насип. Най-подходящо с филц.
naistor - специалист
чет окт 13, 2022 6:56 amkozl написа:
Не знам как е изпълнено под топлоизолацията, но хидроизолацията се задига над кота терен. Та ако е така не си дупчи хидроизолацията за некви лайсни. Подпъхай копчестата мембрана под топлоизолацията колкото може и я подпри с насип. Най-подходящо с филц.
Ясно, благодаря!, то така ще е и по-лесно.

Иначе вкопаното е бетон, битум, xps и отгоре тази мембрана, която си беше завита отгоре, с пирони май тук там, но после мургавите момчета, които правиха фасадната изолация са "отвили" мембраната навън, за да залепят xps по цокъла, който надстърча над този вкопания с мемраната. Та не знам кое е било правилното, че то xps няма как да залепиш сигурно върху тази мембрана.
kozl - майстор
Основното предназначение на тази мембрана е да осигури бързо отвеждане на подпочвените води до дренажа.
Ако няма дренаж за кво е слагана мембраната :?
Ганьовско работа. Некои я слагат вместо хидлоизолация :shock: , други като защита на хидроизолацията, трети защото са чули или видели, че се слага.
brum - майстор
Дренажната мембрана не е хидроизолация. Не виждам полза да стърчи на 50см над терена.

Около къщата трябва да има пътеки за да не се допуска вода до основите. Ако това се подава над тях и станат гьолове ще върши чудесна работа да дренира водата в основата на къщата.

Та бих помислил за пътеките около къщата и как това да се скрие под тях. И не бих се борил да го правя хидроизолация. Не е мислено за такова и ще докара проблеми в бъдеще.
kozl - майстор
пет окт 14, 2022 7:43 ambrum написа:
Дренажната мембрана не е хидроизолация. Не виждам полза да стърчи на 50см над терена.

Около къщата трябва да има пътеки за да не се допуска вода до основите. Ако това се подава над тях и станат гьолове ще върши чудесна работа да дренира водата в основата на къщата.

Та бих помислил за пътеките около къщата и как това да се скрие под тях. И не бих се борил да го правя хидроизолация. Не е мислено за такова и ще докара проблеми в бъдеще.
То требе да има цялостна концепция - основи, хидроизолаци, топлоизолация, със или без дренаж.
До тук няма данни имаше ли Гюро глава :? Дренаж де имах в предвид.
Та ако има дренаж, може мембраната да остане под пътеките от бетон. Ако няма дренаж в случая, както писах. Същото и ако няма да има пътеки от бетон. Според мен ако пътеките са от камъни (филци или по-едър камък) няма нужда хоризонталната част на дренажната мембрана да насочна повърхностните води към основите. А ако не е предвиден дренаж засипването на изкона трябва да се прави с водоплътен глинест земен материал и добре да се уплътнява и да се мисли за гравитачно отвеждане на повърхностните води.
naistor - специалист
Мисля, че идеята е тази мембрана да е защита на топлоизолацията от xps - отвътре навън е 25см бетон, битум, 10см xps и накрая мембраната; основите са облепени с битум от всички страни уж и има дренаж на това ниво.
Пътеките не са доизмислени, но има филц около 50см широка ивица около дължината на тази мембрана и висок 1-2м, има наклон.

Като под защита на топлоизолацията мисля, че се разбира да не я натискат остри камани и чат пат да пази от вода, че xps-a пийва и той ама то тая мембрана не може да е истинска хидроизолация, тя не е залепена от никъде, та то вода и отдолу нагоре може да дойде, а отстрани пък без никакъв проблем, тя не е едно цяло платно по цялата дължина, а може би е трябвало да бъде сега като се замисля :)

Та може би ще я изрежа да стърчи 5-10см макс и ще пробвам да я подпъхна под стърчащата изолация над терена. Ако я завия по пътеката нали то вода там не би трябвало да се събира ама какъв е смисъла ако има вода да я отвежда между мембраната и xps-а?
  • 1
  • 2

Тема "(правилен) Монтаж на дренажна (релефна) мембрана" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: