Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Здравейте колеги, видях из форума че има хора които са се опитали и са си направили самоделни косачки и взех че се реших и аз с налични материали да скалъпя нещо. За задвижване съм използвал 1.1kW 3 фазен 42V n=2850 rpm електромотор.Рамката мисля да я направя от ъглов винкел 40х40х4, върху нея ще има заварена плоча с дебелина 5мм върху която пък с помоща на болтове ще се монтира фланец с дебелина 7мм който вече е закрепен с болтове към мотора.Колелата (които са покупни) ще бъдат закрепени към рамката чрес оси.На снимките по-долу се разбира за какво иде реч. Проблема при тази конструкция според мен е ,че височината на ножа е фиксирана и ако може да се регулира то това може да става само на горе чрез подлагане между фланеца и основната плоча.Какво трябва да е нормалното разстояние от земята до ножа.Бих се радвал ако заедно коментираме разработката ми.
Косачката е разработена с SolidWorks

Прикачен файл

косачка 3d нож.jpg
косачка 3d нож.jpg (23.4 KиБ) Видяна 16381 пъти

Прикачен файл

косачка.jpg
косачка.jpg (33.97 KиБ) Видяна 16385 пъти

Прикачен файл

косачка 3d 1.jpg
косачка 3d 1.jpg (22.34 KиБ) Видяна 16385 пъти

Прикачен файл

косачка 3d 2.jpg
косачка 3d 2.jpg (37.45 KиБ) Видяна 16385 пъти

Прикачен файл

косачка 3d zakrepvane.jpg
косачка 3d zakrepvane.jpg (30.34 KиБ) Видяна 16385 пъти
griffin - майстор
Колега а защо не закрепиш колелата на прастини с дупки, като самите пластини са прикрепени за корпуса на косачката, това ще ти даде променлива височина на косачката.
Тоя трифазен мотор няма ли да е много за една косачка :-)
anton_ss - специалист
Виждал съм 'оригинални' косачки на които точно с промяна на височината на колелата се регулира височината на откоса.
halidon - напреднал
Нормално височината от ножа до земята се регулира от 5 до 15 см. Това разстояние зависи от много фактори(дали е първи откос;какъв е терена, кой е сезона идр.)
Както по горе писаха най-лесно е с планки на които предварително са направени дупки и само преместваш колелелтата.
Можеш да помислиш и за възможност за регулиране височината(наклона) на дръжките :? .
emil_v r - майстор
Радо , продават фабрични ножове за такива косачки по 7лв .

тоя двигател е тежък доста , нямаш ли колекторен някакъв ?

Ии последно , досадно е мн. с тоя кабел да влачиш , ще ти писне според мен .

Оо не , и рамка 40/40 , и плоча 4мм ... това ще стане 30кг , и трифазен кабел ...
Двигателя е около 10 кила(използвам мотор от вибратор за бетон), а за кабела си мисля че е излишно да използвам стандартния трифазен кабел,обикновен трижилен кабел 3х1 ще свърши работа, мотора работи все пак на 42 Волта 1,1 киловата.Една от причините поради които съм се спрял на този мотор е ниското му напрежение.Конструкцията наистина се получава малко тежичка но за съжаление разполагам само с такива материали.А относно промяна на височината с помоща на планки с отвори май е добра идея, кото ми остане малко свободно време ще се опитам да разработя нещо(все пак съм на работа)
Забравих да спомена че всички плочи, планки, ребра и др. подобни ще се изрежат на лазерно рязане, имам тази възможност тук на работа и след това си ги закупувам като отпадък! :-D :-D :-D
crez - майстор
Винкела от рамката поставен по този начин в посоката на косенето ще намали ефективността на косенето. Входа на тревата към ножа трябва да бъде максимално висок и отворен, в твоя случай винкела ще притиска предварително тревата към земята при постъпването към ножа.
Вярно че е така колега crez.Май ще се наложи да поизрежа стърчащата на долу част на предния винкел с ъглошлайфа. :wink:
rulom - модератор
Моята е купешка, електрическа и повдигането става със такива планки с 4 отвора(височини), а иначе съм виждал правена и на нея с лостове бяха хванати и четирите колелета, завършваше с отвор и фиксиращ болт за да се застопори височината.Иначе идеята ти е хубава.Помисли за евентуално олекотяване на конструкцията.
Ето горе долу съм нарисувал как беше направено повдигането,в червено са болтовете към рамката, надявам се става ясна идеята :wink:

Прикачен файл

без име.JPG
без име.JPG (6.02 KиБ) Видяна 16227 пъти
crez - майстор
ivan_radev написа:
Вярно че е така колега crez.Май ще се наложи да поизрежа стърчащата на долу част на предния винкел с ъглошлайфа. :wink:
Обърни го обратно без да го режеш по дължина. Колелата можеш да закрепиш всяко самостоятелно(виж колела на мебели) с дълга шпилка за опашка, нарежи резба на винкела и с контра гайга регулирай височината на косене.

Тема "Самоделна косачка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: