Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
silvester08 - напреднал
Здравейте, от известно време забелязах, че след като пуснат на горният етаж водата на тоалетната чиния, по тръбата на мръсния канал се чува странен звук като ... кап, кап, кап, кап за няколко секунди и спира. Все едно капките падат директно на тръбата, но след като тя е вертикално сложена, нямам представа защо се получава този шум!
И така, след като започне да се чува (дори когато съм и в кухнята) .... кап, кап, кап, отивам в банята, отварям капака (където е водомера), леко натиснам с ръка тръбата настрани и .... шумът спира.
Живея в 8 етажен панелен блок на 4 етаж и бих искал да знам от какво и защо се получава този шум ... и може ли по някакъв начин да се отстрани без да се налага смяна на тръбата. :?
Банята има основен ремонт и всичко е сменено без щранга.
Ще бъда благодарен на всеки които даде съвет.
Инж. Боян Витлямов - специалист
Ами щом като натиснеш леко тръбата изчезва,аз бих я затиснал леко по същия начин с парче стиропор или фибран между нея и съседна тръба или стена.Само да не прекалиш с натиска,че да не се окаже звука най-малкия ти проблем :-D
radius - майстор
Може би тръбата се свива/разширява и затова припуква. Шума прилича на капки.
silvester08 - напреднал
Точно така колега, шумът си е направо все едно капки падат, като ... кап, кап, кап ... все едно капят върху друга такава тръба и след като се изтече водата надолу, шума спира. А по време на капенето ... когато леко я бутна се чува ... кръц, кръц. :?

Един приятел също ми каза като Вас, че тръбата се свива и разширява ... и затова се чува това неприятно капене-шумене, което дразни страшно много.
Ще опитам да направя както по-горе споменахте, като сложа от двете страни на тръбата по едно парче фибран и ще видя как ще повлияе това.

Но, странно ... ЗАЩО това КАПЕНЕ се чува чак в кухнята, дори когато вратата на банята е затворена, тръбата за мръсния канал, щранга и водомера също са затворени на Г с ютонг 5 см., и зад тях от двете страни има панел с дебелина 5см. ??? :?

Искам да добавя, че на всички тавани в коридора, стаите и банята има гипсокартон, стените (панел) са шпакловани с мрежа.
Дали картона на тавана влияе някак си на това!!! :?
nikolov333 - майстор
Ако мръсния канал на кухнята близо и ако е свързан в същия вертикален щранг може и той да предава шума.. Аз заради шума от падащата вода сложих удебелени и обезшумени тръби на Wavin за вертикалния щранг. За твоя случай е много вероятно шуна да се получава по тръбите поради не отвестност или неправилен монтаж на някоя връзка.. примерно без лепило или без гумена шайба на някоя връзка или ако докапващата вода отгоре удря в някоя част на твоята връзка към вертикалния щранг.. :?
Lisko - майстор
Така като чета описанието, все едно моя проблем. Разликата е че аз го чувам когато пусна водата (в къща, аз съм на горния етаж).
Веднага след като се изтече започва едно много отчетливо кап-кап-кап, което ме хвърля в недоумение, поради силния контраст колко добре се чува и колко нищо не се вижда. Оглеждал съм и под мивката, да не би оттам да е, ходил съм и на долния етаж да се зверя - никъде няма следи от течове. Сега като чета си давам сметка че единственото разумно обяснение е че звука не е от капки а от нещо съвършено друго, което прилича на капки. Хем много прилича хем е нереално отчетлив и силен звук - все едно някой е записал капки и сега ми ги пуска през усилвател.
silvester08 - напреднал
Монтажа на PVC тръбата за мръсния канал надявам се е направен правилно. Не знам дали липсват някакви гумени уплатнения, но не вярвам майстора, който ми е стар познат да е спестил от това.
И така, нека да обясня стъпка по стъпка как изглежда въпросната тръба.
Както вече споменах, апартамента е двустаен панелен, като кухнята и банята се падат по средата. От мивката в кухнята, която е на мястото на вграденият гардероб (ако Ви говори нещо) излиза тръба с Ф50мм., която с лек наклон продължава навътре между стената на ютонга и панела към голямата тръба за мръсния канал.
Тази част на тръбата Ф50 мм е дълга около 60 см. и продължава надолу с лека извивка (коляно) която влиза с V в тръбата за мръсния канал.
Това е схемата на мръсния канал който е за мивката в кухнята.

Капките се чуват някъде по средата или долу ... но понеже се получава нещо като ехо, пак ще проверя, защото е много трудно да допра ухото си до тръбата ... защото отвора на ревизионната решетка е 33/33см. и няма как да се промъкна вътре :-D
От дясно на тръбата за мръсния канал са щранга за чиста вода, а от ляво на мръзния канал е одушника-пластмасова тръба към където е закрепен вентилатора за банята.
Нито една от тръбите не се допират и не вярвам капките да удрят на щранга.
Капките удрят ... на PVC !!! :?

Дайте съвет!!!
sian - специалист
Може би с това ще може да се локализира.

Прикачен файл

Screenshot_2018-03-29-13-54-15.png
Screenshot_2018-03-29-13-54-15.png (84.83 KиБ) Видяна 4223 пъти
Duke_BG - специалист
Какъв ти е сифона на мивката ?

Той би тябвало да спира тоя звук, но ако е чашка вързана на трърда връзка може и да го усилва особенно ако няма гумен пръстен.
аз съм разкарал навсякъде сифоните и съм сложил гофрета огънати на "U" и ако се запуши или зацапа направо сменям - 2кинта и стотинки са :-D
Здравейте, от около два месеца и аз имам абсолютно същия проблем със звук като капки в тръбата на мръсния канал. silvester08 успя ли да откриеш какво го причинява при теб? При мен преди 2 години е правен ремонт на тоалетната и тръбата е затворена изцяло в куфар и не мога да я пипна, без да къртя. Странното е, че живея в ПК и когато над мен някой пусне водата в тоалетната (и вероятно някаква мивка) след секунди се чуват около десетина пукания все едно капки падат върху тръба директно (а е вертикална). Чудя се дали има смисъл да потърся във Варна ВиК майстор с камера, с която през отвора за тоалетната да се види дали капките удрят някой ръб вътре в тръбата или да къртя куфара. Банята е отделна и се оттича в друга тръба.

Тема "PVC тръба за мръсния канал издава звук!!!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: