• 1
  • 2
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Здравейте,

Въпреки, че има доста сходни теми свързани с шумоизолация , пускам нова поради неидентичноста на проблема.

Проблемът, е че живея на последния етаж и освен фактът, че машинното помещение на асансьорът е точно над апартамена, от самата асансьорна шахта също ме дели една стена.
Шумът определено е над допустимите стойности, защото инче за една година (колкото живея там) ухото ми щеше отдавна да го е изключил.
Асансьорът е в изключително окаяно състояние и явно не подлежи на ремонт или никой не желае да се осъществи такъв.
Четох обстойно в много форуми и ми е ясно, че различните изолации са приложими при различни норми на шум и честотен диапазон.
Също и зависимоста от въздушен, ударен или структурен шум.
Тук идва проблемът, че не намерих нито един изолационен метод, в който дори и бегло да е споменато, че действа при изолиране на структурен шум.
Въпросът ми е има ли въобще начин шум, който определено е над 60dB , а и в честотен диапазон с широк спектър (тъй като освен самото движение, голяма част от шума е причинена заради самият механизъм, който има метални части чийто резонанс се изрзява и в ниските и във високите честоти) е възможно да бъде изолиран.

Благодаря предварително.

Поздрави!
Последна промяна от pyordanov на пон ное 21, 2016 5:05 pm, променено общо 1 път.
nikolovvd - майстор
Като имаш пред вид, че шума/вибрациите се предават от двигателя и останалите механизми чрез фундамента и преминават в плочата, не виждам как ще го изолираш лесно, разбирай без много пари.
Парите не са чак толкова голям фактор стига опцията да е ефикасна.
VLADO66 - майстор
Машината би трябвало да е стъпила на антивибрационни тампони като тези http://zku-sz.com/?page_id=80 или някакъв друг вид. С течение на времето гумата губи смоята еластичност.
Разбира се.

Проблемът, е че дори и тези тампони да се сменят самият шум от мотора реознира в помещение, следователно и в целия блок.
За това проучвам варианти за шумоизолация (както в апартамента ми така и в машинното при нужда).

Благодаря.
hakama - специалист
Асансьора е на около 50г, при тръгване издава стенещ шум за 1-2сек, след това не се чува по релсите (на два етажа съм от машината. Стената на спалнята ми граничи със стълбищното...мислех за изолация на челната стена, но то по страничните панели се предава... 8етажа са, машинното е над 8мия.
Но, се говори за основен ремонт и това ми е надеждата, а сумата, която се спряга е ~5000лв?!? :shock:
Не знам още за какво става дума.

Какво трябва да се предвиди, за да се направи като хората, ако ще се прави основен - най вече да не шуми? Само с подмяна на двигателя (той е асинхронен) ще се реши ли проблема?

ПП: Защо има подръжка за 50лв/меса и 80лв...100лв?
Какво трябва да включва поддръжката?
Avas_co - майстор
От какво се учудваш ?
Аз, лично се чудя как 50 годишни съоражения все още функционират.
Пък и на някой 5000 лева му се струват много - абе хора, за тия години колко пъти си сменихте телевизорите, колите, че някои и жените.Все се чудя що почти никой не си кара старата лада или ...
За да те разочаровам за тия 5000 лева евентуално ще смените повдигателния механизъм и ... до там.
Все е решение, със сигурност ще утихне, но е половинчато решение.А и с какво точно ще го сменят ?
Истинското решение е подмяна на повдигателния механизъм и на таблото за управление( с честотен регулатор за двигателя), но там пък вече парите хич няма да ти харесат.
По въпроса за таксите за сервиз, ами пазарна икономика, всеки различно си оценява труда.
Ниската цена обикновенно значи ниско качество, но пък високата не винаги значи високо такова.
Какво включва поддръжката е записано в договора, така и така рамките са заложени в наредбите.
Antonii - майстор
Еми направете си основен ремонт за 500лв и вижте колко ще ви изкара съоръжението.
А най-евтино е ремонт за 0лв, то тогава и ходенето пеша е здравословно.
Отдавна е време машини не минали основен ремонт през точно определен период да се спират от движение. А и сумите за тези ремонти да са включени в месечните такси, както е в белите държави.
hakama - специалист
Avas_co написа:
От какво се учудваш ?
За да те разочаровам за тия 5000 лева евентуално ще смените повдигателния механизъм и ... до там.
Все е решение, със сигурност ще утихне, но е половинчато решение.А и с какво точно ще го сменят ?
Истинското решение е подмяна на повдигателния механизъм и на таблото за управление( с честотен регулатор за двигателя), но там пък вече парите хич няма да ти харесат.
Не знам точно какво ще сменят...то е един майстор... нямам думи - аз искам първо него да сменим [-X

Иначе преди няколко месеца сложиха с чип да се возиш... само тези които плащат такса.
Е, от 1-2 месеца като си на партера и го викнеш от последния етаж - спира на всеки... колко пъти идва "майстора" и все така си работи - не знам още колко ще изкара (амортизацията е двойна).
Това от какво може да е - електрониката ли (беше на "далавера" според инициатора (май 200лв, по 20 на човек), фирмата дето го поддържа я монтираха) - такова нещо да не си слагате. #-o

Иначе, аз нямам проблем с бюджета (и пестенето от него), щом е за основен възел в сградата, но някои тарикати не им се плаща и съответно разликата ние ще доплатим.
ПП: За този ремонт - дори и тези на 1 и 2ри етаж ли трябва да плащат?

По новите разпоредби - колко трябва да се подготвят още?
kolev_k - специалист
hakama написа:
ПП: Защо има подръжка за 50лв/меса и 80лв...100лв?
Какво трябва да включва поддръжката?
Това е абонамент-ако някои заседне в асансьора,ако има спешна нужда от ремонтна дейност и периодичен технически преглед.Иначе ако искаш да се сменят някакви тампони и др.части си плащаш за труд и материали.
  • 1
  • 2

Тема "Асансьорът и неоговият шумен монолог" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: