Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Здравейте!
Живеем в къща на село и се грижим за котки, които са дворни. Пускаме ги и вътре в къщата, но предимно са свободни навън. Което от своя страна е нож с две остриета. Разбира се, през годините имахме немалко случаи на котки, които никога повече не се върнаха - дали отровени, дали застреляни - мистерия. Болката от загубата на животинка е голяма. В последните 1-2 години такива проблеми нямаше. Но от зимата на тази година до днес имаме 3 случая на простреляни котки, вероятно с въздушна пушка. Слава Богу, без сериозни последици.
Ще помоля за съвети как да обезопася къщата, за да не излизат от пределите й. Мислех за електронен пастир, но не съм запозната съвсем как действа, какъв е обхватът му. Работата е там и, че освен дувари, има гради, покриви с различна височина, входни врати, тераса, от които котките могат да излязат. Не е просто къща и пред нея двор - и да опъна една мрежа от край до край.
Другото което е, в интернет намирам само идеи/материали за обезопасяване на тераси в апартаменти.Това не ми върши работа.
Моля ви дайте някакви идеи кое е най-удачно, хем да имат достъп навън, хем да не излизат от къщата.Чувствам се безсилна пред такива пъзльовци, които си стоят у тях и си стрелят тайничко...А аз милея за тези същества.
шоп - майстор
Вкъщи имам питбулка и нито една съседка не се е оплакала, че котките напускат имота и:-)

Прикачен файл

872802_1.jpg
872802_1.jpg (22.87 KиБ) Видяна 1942 пъти
kuger - майстор
Никакъв шанс за ограничаване.
Освен пристройка с оградено място пред нея.
Последна промяна от autumn на съб сеп 29, 2018 7:42 pm, променено общо 1 път.
zz_stefanov - майстор
Непрекъснато капеща поилка с валериан, ще стоят само отдолу и :)
kuger - майстор
съб сеп 29, 2018 7:05 pmautumn написа:
Освен пристройка с оградено место пред нея.
Не помага!
Моите "гадове", кога бяха на 2 месеца се катереха по оградната мрежа. Сега 2 метра зид /дувар/ не ги спира.
шоп - майстор
Има вариант. Нарича е тип волиера. То папагали и птици се гледат по този начин.
Мрежа от типа за замазка ф2 с око 50х50 мм и заградено като кафез.
Покритото мляко котките не го ядът, а покритите котки ....

Гледали ли сте Бг филма "Търг"?
kuger - майстор
Котката е скитник, не можеш да и причиниш това.
шоп - майстор
съб сеп 29, 2018 7:52 pmkuger написа:
Котката е скитник, не можеш да и причиниш това.

Двора и съседните дворове са джунгла!
Борба за оцеляване. :-D
Оцеляват силните.Т.н. естествен подбор.
Hursa - майстор
Може би отгоре е подходящо да се постави от мрежата против градушка - сравнително евтина и лека е. Но имайки предвид свободолюбието и любопитството им, както и изключителните им възможности да скачат, да се катерят и да се промъкват и през тесни отвори - огражденията на "волиерата" трябва да се направят доста добре и няма да е много евтино. Може би ако е нещо с комбинирано използване - "зимна" градина, парник - ще бъде по оправдано, като цена.
Котката е "скитник", но по-добре ограничена от колкото мъртва, според мен.

Тема "Идеи за обезопасяване на дворни котки в къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: