Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Svetoslavoff1 - специалист
Здравейте,
Имам едно поле стар бетон под навес, който ползваме като лятна кухня. Ще ми се върху част от него да налепя грес и до него мозайка. Та ако гресът е с дебелина около 8-10мм, лепило примерно около 5мм, за мозайката ще ли е достатъчна дебелина около 15мм ? Бих искал нивата на двете покрития да са с еднаква височина.
Бетонът е здрав и добре "изпердашен"(ако това е точния термин) и изравнен на времето, дали преди операциите да го мина с "бетонконтакт" ?
И още нещо: Частта с мозайка ми се ще да я разделя с летвички на няколко полета. Било за разширителни фуги, било по други съображения. Та въпросът е така получените фуги между полетата с мозайка мога ли да фугирам със същата фугираща смес, както за греса?
Бих бил благодарен за конкретни препоръки за фугираща смес за външно ползване, която да позволява фуги до около 10мм.
Благодаря!
VLADO66 - майстор
15 мм за мозайка е малко просто защото няма да можеш да я разпределиш равномерно.Плюс това ще ти стъпи на същите пари колкото греса ако викаш човек с челарка да я глади и полира.Не се вкарвай във филми.
Svetoslavoff1 - специалист
Благодаря за включването!
Е, да задам обратния въпрос - каква минимална дебелина на мозайка мога да постигна със ситна фракция ?
А за цената, може пък да излезе и по-евтинко ако сам я полагам и си я загладя с "камбана" на флекс с регулируеми обороти...?
VLADO66 - майстор
Минимума е 2 см.А с флекс се обработват первази.За голяма площ си трябва челарка защото заглажда равномерно за разлика от флекса, където можеш да задълбаеш, а и е къртовски труд.
miliad - майстор
Минах по тоя път.
viewtopic.php?f=26&t=34265&hilit=%D0%BC ... 0%BA%D0%B0
Между другото в поликлиниката в която ходя, фугите на пода са направени с ивици стъкло ,и е оставено в пода.

Голям проблем ми беше да намеря машина за шлайфане. За съвременните машини ми искаха сериозни наеми + консумативи, а дърта машина с камъни намерих със зор и то в комплект с дърт майстор.
Аз имах челарка, но с нея е бавно. Тя си е челарка-за стъпала. С ъглошлайф и камбана би могло за корекции и малка квадратура. НО - ток + вода !!!!

http://archbox.blogspot.com/2010/04/blog-post.html
Svetoslavoff1 - специалист
Благодаря и на теб!
Прегледах темата ти, но не си писал много :) В крайна сметка, доволен ли си от резултата?
Една от мислите ми "зад кадър" да направя мозайката на "полета", примерно 1/4 до 1/2 м2 е, че така ще се тушират до някъде разлики в сместа и ще може да се търка "на парче". А иначе ток има, кладенец и вода също. Е, не ме вкарвай във филм да режа стъклени ивици :) Затова и питах за фугираща смес.
Попрочетох туй-онуй за мозайки и все пишат за хастар цимент/пясък. Та ако ще е както си го мислех направо върху стария бетон, дали няма да се разхлопа... От друга страна, хастар върху стар бетон дали пак няма да се разхлопа...
Има все още време да поумувам и да посъбера съвети.
miliad - майстор
Доволен съм. Като за първи път ми се получи добре.
Изпълнява и целта си-дуракоустойчиво покритие.
Под хастар разбирай изравняваща замазка,
в сллучая ти имаш равна основа, трябва ти просто свързващ слой- грунд някакъв.
Незнам дали навлажняване на основата ще е достатъчно за надеждно свързване.
За да постигнеш еднородност е необходимо да размесиш на сухо целият материал който ти е необходим за площа. Дори и да остане, поне материала е евтин.
Svetoslavoff1 - специалист
Мисля си, че ако е на полета с правилна форма(мозайката), и има нееднородност между тях, от дефект това ще стане ефект. Така ще си облекча(дали?) работата и ще мога да направя покритието "на парче".
miliad - майстор
ср май 08, 2019 7:32 pmSvetoslavoff1 написа:
Мисля си, че ако е на полета с правилна форма(мозайката), и има нееднородност между тях, от дефект това ще стане ефект. Така ще си облекча(дали?) работата и ще мога да направя покритието "на парче".
За да имаш нееднородност като видим ефект ,трябва да ползваш различен размер мозайка и/или цвят, че може и боя за бетона.
Но шлайфането е такава мръсна работа, че колкото по-бързо свършиш, по-добре.

Някъде в нета имаше много добро обяснение/учебник/ на всички варианти и етапи на изработване на мозайки, но не го намирам.

Тема "Гранитогрес и мозайка върху бетон" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: