• 1
  • 2
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
bash-kalfa - помощник
Здравейте отново!

Този път имам едно питане по повод хидроизолиране на пода в баня, която се намира на 2-рия етаж на къща. В момента този под представлява само една замазка от водоплътен бетон, с дебелина 5см. Основният проблем тук е, че тази баня не се намира над дуга баня, или санитарно помещение на 1-вия етаж, а точно над камината ми в дневната, която е обшита с гипсокартон и орнаменти. Поради тази причина, не мога да си позволя да допусна нито една капка вода да проникне надолу...

Знам, че има варианти за такива изолации, тип "Хидрозол", с ленти в ъглите и обмазване на пода и стените в два слоя, но момчетата, с които работя, ми подхвърлиха една друга идея, която бих искал да обсъдя с вас, за да разбера дали това въобще е работещ вариант. Идеята е следната:
1. Върху съществуващата циментова замазка полагам слой битумен грунд, който ще обхване и всички стени, на височина около 15-20 см;
2. Чрез залепване с нагряване, върху грундираната повърхност полагам битумна мембрана с посипка, като в краищата я обръщам нагоре по стените и я залепвам там по същия начин;
3. Върху тази мембрана нанасям слой грунд тип "Бетон-контакт";
4. Върху вече грундираната мембрана залепвам плочките, с качествено лепило за плочки, "на гребен", а след това фугирам с някаква също висококачествена, но гъвкава фугираща смес;

Смятате ли, че това е работещ вариант?
Ако не, какъв друг вариант бихте ми предложили, който наистина да ми гарантира тази непроницаемост, която търся?

Предварително благодаря на всички!
kozl - майстор
съб юни 29, 2019 1:09 ambash-kalfa написа:
Здравейте отново!

Този път имам едно питане по повод хидроизолиране на пода в баня, която се намира на 2-рия етаж на къща. В момента този под представлява само една замазка от водоплътен бетон, с дебелина 5см. Основният проблем тук е, че тази баня не се намира над дуга баня, или санитарно помещение на 1-вия етаж, а точно над камината ми в дневната, която е обшита с гипсокартон и орнаменти. Поради тази причина, не мога да си позволя да допусна нито една капка вода да проникне надолу...

Знам, че има варианти за такива изолации, тип "Хидрозол", с ленти в ъглите и обмазване на пода и стените в два слоя, но момчетата, с които работя, ми подхвърлиха една друга идея, която бих искал да обсъдя с вас, за да разбера дали това въобще е работещ вариант. Идеята е следната:
1. Върху съществуващата циментова замазка полагам слой битумен грунд, който ще обхване и всички стени, на височина около 15-20 см;
2. Чрез залепване с нагряване, върху грундираната повърхност полагам битумна мембрана с посипка, като в краищата я обръщам нагоре по стените и я залепвам там по същия начин;
3. Върху тази мембрана нанасям слой грунд тип "Бетон-контакт";
4. Върху вече грундираната мембрана залепвам плочките, с качествено лепило за плочки, "на гребен", а след това фугирам с някаква също висококачествена, но гъвкава фугираща смес;

Смятате ли, че това е работещ вариант?
Ако не, какъв друг вариант бихте ми предложили, който наистина да ми гарантира тази непроницаемост, която търся?

Предварително благодаря на всички!
Вероятно не знаеш, че върху битум почити нищо не лепи. Аз не бих разчитал на посипката да ми държи плочките. Верно, че при теб само един ред по стената, а тези на пода нема къде да ибягат, но аз този начин отдавна съм го отписал. А па бетон контакта какво ще подобри :? Към битума нищо, а посипката не е необходимо да се грундира.
И защо битумна хидроизолация поради финансови причини ли?
Сега поне на пазара има двукомпонентни еластични има полиуретанови хидроизолации.
И проверка на канализацията обезателно, защото ще остане под хидроизолацията.
Също начин на връзка сифон - хидроизолация.
А какъв ти е сифона?
bash-kalfa - помощник
съб юни 29, 2019 7:00 amkozl написа:
Вероятно не знаеш, че върху битум почити нищо не лепи. Аз не бих разчитал на посипката да ми държи плочките. Верно, че при теб само един ред по стената, а тези на пода нема къде да ибягат, но аз този начин отдавна съм го отписал. А па бетон контакта какво ще подобри :? Към битума нищо, а посипката не е необходимо да се грундира.
И защо битумна хидроизолация поради финансови причини ли?
Сега поне на пазара има двукомпонентни еластични има полиуретанови хидроизолации.
И проверка на канализацията обезателно, защото ще остане под хидроизолацията.
Също начин на връзка сифон - хидроизолация.
А какъв ти е сифона?
Не поради финансови причини, по-скоро поради необходимостта от тотално "херметизиране", като си мисля, че една такава мембрана би била директна преграда. А и не съм особено наясно какво и как трябва да се направи така, че наистина да имам гаранция...

Сифона е прав, с клапа, заработен е в замазката, горният му ръб е повдигнат на около 1см от нивото на замазката, с цел да се изравни с плочките...
kozl - майстор
съб юни 29, 2019 8:44 ambash-kalfa написа:
Сифона е прав, с клапа, заработен е в замазката, горният му ръб е повдигнат на около 1см от нивото на замазката, с цел да се изравни с плочките...
А как се свързва с хидроизолацията? За мембранна битумна хидроизолация сифоните са с периферия, на която да се залепи хидроизолацията.
bash-kalfa - помощник
съб юни 29, 2019 4:34 pmkozl написа:
А как се свързва с хидроизолацията? За мембранна битумна хидроизолация сифоните са с периферия, на която да се залепи хидроизолацията.
Не, сифоните не са такива, но идеята за такава мембранна изолация излезе после - след като ги купих и монтирах. С периферия са - малка, но достатъчна за монтиране на маншет...
Май вече започвам да се разубеждавам, но каквото и да направя, то трябва да е наистина нещо много добро и сигурно, за да ми гарантира почти пълна херметизация на помещенията...
krasi92 - майстор
Сика имат много добри решения в тази област. Идеята с посипката е може би маитап. Това са камъчета наръсени върху асфалт в краина сметка-за какво са ти камъчета под плочките само ти си знаеш. Ако слагаш от мембраната сложи такава без посипка на 2 пласта като я качиш на 50- 60см по стената и подсилиш задължително ъглите. След това аквапанели и тогава плочките и за по сигурно и душ кабина.
bash-kalfa - помощник
След дълго умуване стигнах до извода, че в конкретния случай, битумът няма да ми свърши работа наистина. За това реших да направя следното:
1. Грундирам съществуващата вече водоплътна циментова замазка с грунда на Ceresit CT17;
2. Върху грундираната замазка залепям мембраната на Ceresit CL69, с лепило CM17, на гребен 5мм, като я обръщам по всички стени (яка) на височина около 25-30см;
3. За сифона си правя маншет от същата мембрана, като я уплътнявам с FT101, също на Ceresit;
4. Върху мембраната, отново с лепило СМ17, полагам плочките (гранитогрес), на гребен 10мм и с фуга 5мм;
5. Бордовете (первазите) ги залепвам със същото лепило, като самите те ще са с височина 10см;
6. Фугирам пода с СЕ40, а между первазите и пода слагам FT101, както и в ъглите между первазите;

Минах на този вариант, защото само на Ceresit мога да използвам мембрана, всички останали ми предлагаха други варианти, които излизат доста по-скъпо... Не че това е много евтин вариант, но поне ми гарантира една стабилна преграда (3-слойна мембрана), през която нищо няма да протече... Все пак става въпрос за открит балкон на гредоред, който винаги ще бъде подложен на вибрации и сериозни температурни и климатични влияния, а под него е веранда, обшита с гипсокартон...

Не знам дали съм прав, но нищо друго по-добро не мога да измисля... Ще съм ви много благодарен, ако ме посъветвате!
EDI - майстор
Колкото повече материали използваш и колкото повече усложняваш системата, толкова повече е шанса да не постигнеш искането.Едно време нямаше хидро, само пясък, сив и бял цимент и баните не течаха.Едно качествено залепяне на плочките с добро флекс лепило стига за мен.
bash-kalfa - помощник
ср юли 03, 2019 11:39 amEDI написа:
Колкото повече материали използваш и колкото повече усложняваш системата, толкова повече е шанса да не постигнеш искането.Едно време нямаше хидро, само пясък, сив и бял цимент и баните не течаха.Едно качествено залепяне на плочките с добро флекс лепило стига за мен.
Не знам доколко мога да съм сигурен, че залепянето на плочките ще е "качествено", а и най-много ме притеснява факта с гредореда, вибрациите и рязката смяна на температурите в това място. Точно поради тази причина търся вариант с някаква реална, но еластична преграда, а не само с обмазвания...
шоп - майстор
ср юли 03, 2019 4:23 pmbash-kalfa написа:

Не знам доколко мога да съм сигурен, че залепянето на плочките ще е "качествено", а и най-много ме притеснява факта с гредореда, вибрациите и рязката смяна на температурите в това място.
Ще си позволя съвет!
При положение, че отдолу имате гредоред...демек основата подава и вибрира най сигурното е поддушово корито.

Направете си всички хидроизолации отдолу. Те ще са за сигурност,, ако случайно някоя капка премине под коритото.

Корита има всякакви. Акрилини, полиестерни, метални, технополимер. Размери също да искаш
От квадратни и овални 70х70,80Х80, 90х90,100х100 до правоъгълни със страна 200 и повече см.

Между плочките и коритото качествен санитарен силикон и ще забравите за мухъл и теч.

П.П. силикона през 4-5-6 год е хубаво да се премахне с изстръгване и да се положи нов.
  • 1
  • 2

Тема "Въпрос относно хидроизолация на баня!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: