• 1
  • 2
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Здравейте. :)

Видях, че има подобна тема, но умишлено не писах в нея защото е стара и обикновено в такива теми никой не отговаря. В повечето форуми е така. За това правя тази тема и защото от предишната посветена на този въпрос аз поне не разбрах как се правят калъпи и отливки.
Аз съм художник. Почти не съм се занимавал със скулптори но ето, сега взех да опитам и това. Щукна ми идеята да правя фигурки с подвижни части. Представете си екшън фигури, като тези:
https://www.google.com/search?q=action+ ... sgIg-8FQcM:

Трябва ми да ги правя или с арматури от вътре или като тези от снимката захванати за самите стави. Амбициозно е но си го представям да стане много готино и определено съм мераклия да опитам. :) Проблема е, че наистина никога до сега не съм правил такива работи и тази техническа част от калъпа през отливката та до въпроса с арматурата ми убягва. И съм убеден, че за някой, който не се е занимавал до сега с такива работи ще да е голЕм зор. :) Освен гипсови и др. от подходящ материал ( който се втвърдява като изсъхне ) искам да правя и такива от мек ; латекс и / или ( ако не бъркам ) от желатин. Мисля, че бях видял и с такъв разтвор. А аз не знам и как се приготвят такива разтвори. Желатинови, Латексови и прочие...Та виждате, това са доста въпроси. То си е цял списък. Не е шега работа. :) Ще се радвам на дискусия. Мисля нещо и за уроци. На мен поне цялото нещо ми се вижда достатъчно сложно, като за уроци. :mrgreen: :axe: :rolleyes:
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
нед авг 11, 2019 11:36 amSplitur написа:
....На мен поне цялото нещо ми се вижда достатъчно сложно, като за уроци. :mrgreen: :axe: :rolleyes:
Сладур :cool:
Пиша, колкот' да се абонирам за темата
Това е като да се заредиш с пуканки пред екрана. :)
Иначе за пред себе си аз съм длъжен да си задам въпроса. Пък който знае - знае. :? :butthead: :-D
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
пон авг 12, 2019 11:34 amSplitur написа:
Това е като да се заредиш с пуканки пред екрана. :)
Иначе за пред себе си аз съм длъжен да си задам въпроса. Пък който знае - знае. :? :butthead: :-D
Знам. И съм писала. Ма, казваш, чел си
А от твоето писане на питане, оставам с впечатление, че даже и не знаеш какво питаш
Та, пак чети
Има много инфо, а в ютуб колко клипчета има...!
Е кое не разбрахте? Търся съвет от хора с опит в създаването на отливки от различни материали ( силикон, латекс, желатин, пластмаса, метал и др. ) и създаване на конструкция за подвижни части на фигурки, които да се вградят в тези отливки. И всеки с опит и знания по темата е добре дошъл да се включи в дискусията. Ако има време и желание. Идеята ми е , че оригиналния скулпт се прави от глина. Но глината не става за друго освен за гледане зад витрината, защото е чуплива. Та когато отлея оригиналната фигура в др. материал силикон, латекс, пластмаса и/или метал тя вече ще става за работа. Няма да е така чуплива и лесно разрушима. Не,че ще хвана да я чупя но говорим за устойчивост. Интересуват ме различните логики при различните материали; работа със силикон или латекст е едно, при работа с метал е съвсем друго. Отделно как в тези отливки ( меките, не става дума за метала ) би могло да се вгради арматура или поне самите елементи да бъдат направени със свръзка между ставите. Тоест създаване на стави и подвижни части. Ако някой има работилница, създава такива отливки или познава хора, които се занимават с такива работи, разбира от създаването на сглобки и подвижни компоненти, тоест разбира от това за което говоря и е склонен да сподели опит и време аз бих и заплатил за едно такова показано.
На мен от материалите, които видях до момента не ми стана достатъчно ясно това от което се интересувам и за това търся още информация и по-точно търся човек, който има работлница и опит в създаването на такива работи.

П.с.
Може и да съм пропуснал някоя тема в този форум. Възможно е. Всъщност видях една. Само тя излезна при търсенето. И в нея не видях нищо за работата с различните видове материали - особено за желатин, латекс и разликата им в приготвянето на такива от пластмаса и метал - съставки, дозировки и т.н.. Естествено не намерих и нищо за, как се наиричат, фигури / скулптори с подвижни части / арматура и прочие. Даже не знам дали в България има студия / хора, които да правят такива фигури. В Ю-туб има за отливките. Но и там се пести доста. Показват се само някои основни неща от процеса на отливане, а за такива фигури за които говоря с подвижни компоненти аз поне не съм намерил. Просто човек да ти го покаже на живо си е друго и поне според мен е в пъти по-добре. :shock: :-D :toimonster: :weedman:
Последна промяна от Splitur на вт авг 13, 2019 1:21 pm, променено общо 1 път.
stridata - специалист
Тука няма да получиш нищо смислено като коментари, или ако получиш, ще е луд късмет! Повечето хора разбират от всичко, но повърхностно, а това което искаш ти са детайли. Съветвам те да прегледаш форуми или клипчета от Щатите или Русия. Иначе ако не искаш да ги отливаш може да си вземеш един 3D принтер и да ги принтираш.
npace - специалист
http://boro-bg.com/bg/product/barz-tsiment
Ако толкова се чудиш с какво да си играеш. :-D
Има и на други фирми.
Virtex - майстор
Явно ти трябват за големи фигури.

Преди много време взех няколко неща като тези:

amazon.co.uk/Polycraft-GP-3481F-Silicone-Making-Catalyst/dp/B01B4VJO82
https://www.mbfg.co.uk/rtv-silicone.html


Целта беше да направя нещо по тази технология :Но не стигнах до там и материалите заминаха :-D

Сега виждам, че има по-лесни начини - silicone molding:
https://www.instructables.com/id/Worlds ... cone-mold/
вт авг 13, 2019 1:18 pmstridata написа:
Тука няма да получиш нищо смислено като коментари
:) Но все пак ми се щеше да опитам, защото знае ли човек, като нищо ми излезнал "лудия" късмет :) и да се окаже, че хоп, някой от тук разбира. Все пак доста народ минава от тук.
вт авг 13, 2019 1:18 pmstridata написа:
Съветвам те да прегледаш форуми или клипчета от Щатите или Русия. Иначе ако не искаш да ги отливаш може да си вземеш един 3D принтер и да ги принтираш.
Да, и аз търся опции. Но 3D принтера не работи ли само с виртуални обекти / модели, които да изкара във физическия свят? Аз работя на ZBrush и от него файловете отиват за отливка в 3D принтера. За сега тази опция е краен варянт ако заседна с всичко останало. Не за друго, просто ми е втръснало от дигиталите. В последно време нещо виртуалното скулптиране ми стана сухо. Няма го този живот, като физическите неща. За това взех да правя скулпторите си от физически материал. Пробвах няколко вида глина, пчелен восък и един моделин. До момента не попаднах на нищо, което да ми допадне достатъчно за това все още търся. Видях и този материал, който разбрах, че бил много добър за това следващия, който ще пробвам ще е той : https://www.hobbyart.bg/glina-super-scu ... -siv-20855

Все пак макар да не мога да вадя този детайл, както го постигам в ZBrush ми се вижда в пъти по-готино и забавно от дигитала. Обаче в този случай, поне до колкото знам аз и отливката ще е по друг начин. Тоест няма да е с 3D принтер. И точно за това пък се взех да търся инфо за отливки. Писах и тук и на др. места.

Така или иначе за мен това е огромна красота. И конкретно става дума за ей такива неща:

Лошото е, че тези видеа са само рекламни и в тях не се дава никаква техническа информация. Иначе са много красиви и направо ме карат да си търся учител. Не мисля, че само от гледане на уроци ще успея да усвоя това достатъчно добре. Не е невъзможно особено при наличие на детайлна информация, защото образованието ми малко или мн. има връзка с това, второ аз по принцип така се доизучих, от гледане, и трето без да се изтъквам съм схватлива гад. :) Въпреки това предпочитам учител. Ще е по-професионално, по-адекватно и по-бързо, все пак. Иначе с тази липса на достатъчно информация сигурно ще има да се мъча 300 години. :vom: :toimonster:

П.с.
Извинения ако съм объркал някого с първоначалния си коментар. Аз самия не съм много на ясно как да обясня какво точно търся. :toimonster:
  • 1
  • 2

Тема "Създаване на Калъп и Отливка" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: