Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Здравейте!

Първо да благодаря за отделеното време и съвети на хората, прочели редовете по-долу.

Става въпрос за основен ремонт на апартамент старо тухлено строителство.

След преправяне на инсталациите (по-точно след полагане на нова електро инсталация), работниците не са ползвали инструмент за изрязване на канали, а са къртили същите в мазилката, което е довело до много широки канали, паднали големи късове мазилка, както и компрометирани парчета от същата на отделни места (чука на кухо). Отделно, самата мазилка по стените е много дебела (явно така са ги правели навремето) и каналите са много дълбоки.

Предлагат ми три варианта:
  • Сваляне на цялата мазилка по стените и направа на нова такава. Имам вариант да вкарам и малка машина, с която да стане по-евтино. Говорим за варова мазилка, която по думите на майсторите не трябвало да се изравнява, не изисква мрежа, защото няма да се напука, а направо се прави SheetRock и шпаклова преди боята. Реално освен къртенето и полагането, не съм сигурен какви още разходи ще имам, докато стигна до самата боя (не знам технологията на работа).
  • Пълнене на каналите на ръка, "почукване" и премахване на компрометирана мазилка по преценка на майстора, след което отново измазване на ръка. Нямам точна цена тук, защото не се знае количеството работа, но цената на квадрат и линеен метър е по-висока от точка едно заради работата на ръка.
  • Лепене на ГК директно върху текущото състояние (останалата по стените мазилка щяла да се обработи с някакви химии, за да се заздрави), без запълване на каналите. Най-бърз и уж евтин вариант, с който не излизам от първоначално определения бюджет. Тук много хора ми казват да очаквам отлепване на ГК, напукване по фугите и т.н. Мен самият идеята от три слоя по стената (ГК, мазилка с дупки и канали, тухла) не ме блазни, но ако е качествен вариант...
Много ще се радвам, ако ми дадете съвет, особено ако сте минавали през такава ситуация. Други варианти също са добре дошли, но ГК на конструкция не е опция.

Поздрави!
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Добре дошъл :-)
Майсторите дето правиха золумите ли дават акъли и ще продължават ремонта?
Покажи и снимки от близо и общи, отдалеч, за да схванем ситуацията
Нема се пуашиш! Сметките никога не излизат...
dedostojko - специалист
Щом са падали големи парчета и чука на кухо значи цялата мазилка е компрометирана. Едно време са слагали малко цимент. Ама какво от това...
Свалянето на цялата мазилка и нанасяне на ново в цял апартамент т.е. не само на една стена е абсурдно скъпо малоумие
Чопли се внимателно там където има пукнатини.
И да ти кажа че майсторите в 99.9% са неграмотни и малоумни. Да пипат по-малко с перфоратора защото от неговите вибрации се унищожава всичко, ама нали не мислят маат смело и мащабно. Сигурно с перфоратора са дънили и каналите за кабелите... Не че пари не заслужават ама и още нещо :)
Здравейте и благодаря за отговорите.

Извинявам се за забавянето, но сте прави - без да се види е трудно да се коментира.

Линк към кратък клип и няколко снимки:
https://photos.app.goo.gl/hR3iXKDTDoF86jgL6

Поздрави!
schuldiner - майстор
Първо се проверява дали мазилките са отвесирани и в равнина. Подозирам, че са ОК, щото това е по-скъпото изпълнение на старото строителство /вароциментова без хастар/. Можело и по-чисто да изрежат каналите, ама не виждам чак трагедия, не е проблем да се възстанови.
Бих избрал варианта "Пълнене на каналите на ръка, "почукване" и премахване на компрометирана мазилка по преценка на майстора, след което отново измазване на ръка" + шпакловка.
Hoвoceлckи - майстор
чет авг 06, 2020 9:36 pmdedostojko написа:
...Едно време са слагали малко цимент...
И по-нататък - дрън-дрън ...
Цимент на вътрешна мазилка върху тухла не се слагаше. Слагаше се за таван (върху бетон) и на външна.
Биенето на кухо не е от перфоратора.
Дебелото на места не е "щот` така се е правело",а щот` е било по-криво ...
Как да се оправи?
От "евтино, качествено и бързо" си избираш две опции и действаш.
Няма да ти падне мазилката след време ако само се запълнят "каналите". Но ... бая зор ще види шпакловчика, докато ги изправи ;)
На ГК не съм фен.
Лично бих препоръчал сваляне на цялата мазилка и нова гипсова (сигурен съм, че за такава с машина са ти говорили).
kozl - майстор
От мой опит с подобна мазилка и прокарване на ел, инсталация.
Което падна при къртенето падна. Положението след направата на канали беше отчасти по-добро от това, за което си постнал линкове, но това вероятно се постигна с по-внимателна работа при къртене за сметка на бързодействието.
Всичко издълбано и паднало беше запълнено с лепило за гипсокартон + навлажняване на повърхността преди нанасяне на лепилото. Там съдето мазилката е била дебела, лепилото се нанася на два, три пласта, след втвърдяване на предния, за да не свлича. Канали при оголена армировка е подходящо да се запълват с циментова мазилка или става и с лепило за плочки.
Според мен лепилото в каналите укрепи подкожушената но не паднала мазилка. Останаха места с потропваща на кухо при почукване мазилка. И така вече години апартаментапе в експлоатация.
Там където мазилката е над отвори за врати (висяща) и тропа на кухо според мен събаряне и наново измазване е задължително.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Моля електричарие да ми кажат, такова посукване разрешено ли е? Избежимо ли е?

За питащия - съвсем нормално канали. Аз закрепвах с гипс и отгоре хоросан - исках същата повърхностна текстура на стената. Боядисвах най-накрая, та имаше време да си изсъхне
Изображение
Не е много добре, но не е и кой знае какъв проблем.
Опитните електричари, разрязват между жилата мостовака и вземат завоя без проблем. В случая- двете вътрешни ще направят коремче към центъра на дъгата. Капиш? И да почерпиш, Кака!
Hoвoceлckи - майстор
нед авг 09, 2020 10:24 amТрифон П.Трифонов написа:
Не е много добре
Би ли обяснил в какво се изразява проблема?
Опитните електричари, разрязват между жилата мостовака и вземат завоя без проблем.
Ако обичаш разрежи, направи завой с такъв мостовак, снимай и ни покажи ефекта. Моля!
Че се занимават да го правят електричари (работещи не на надница) дълбоко се съмтявам!

Тема "Проблем с мазилка по стени в стар тухлен апартамент" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: