• 1
  • 2
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Synthy - специалист
Привет,
трябва ми да направя рампа за гараж, който се намира на нивото на тротоара. До тук идеята ми е да купя няколко чувалчета сух бетон (С16/20 или С25/30?), да смеся с вода, да изсипа готовият бетон и да загладя, за да може колата лесно да се качи на бордюра. Също си мисля, че може би трябва да се наръси най-отгоре със сух цимент, за да се заздрави повърхността. Вие какво ще кажете?
Sandman - специалист
Колко е висок бордюра? Колко ще е напред към улицата? При дъжд водата покрай тротоара ли се оттича? Ако имаш място може да сложиш една ПВЦ тръба в ъгъла и тогава да залееш с бетон(тъкмо по-малко бетон ще отиде).
Synthy - специалист
Висок е около 20см, напред... може би към 40-50см. ще трябват. Водата се оттича от тротоара към бордюра, т.е. ще минава през рампата. За тръбата.. май си прав, че ще трябва, улицата е под наклон. Там точно се образува една вадичка и има вероятност да започне да руши рампата. А какъв бетон да ползвам: С16/20 или С25/30 ?
Sandman - специалист
За бетона не мога да дам съвет, сори. Аз бърках скоро за да лея едни канавки и спазвах рецептата, която беше на чувала...
naster - специалист
Ако е изложен на атмосферни условия, не е ли редно да е по-висока марка (поне Б25?) и да не се предобри с водата, че му пада якостта.
Lutchezar - специалист
40-50 см напред на улицата?
Със сигурност ще имаш проблем не само с оттичането на водата, но и с общината, освен ако не е твоя частна улица.
Дали свалянето на тротоара и бордюра не е по-правилното в твоя случай?
Synthy - специалист
За съжаление нямам опция за свалянето на бордюра/тротоара. Проблем с общината няма да имам, сигурен съм на 99%. По-важното за мен в случая е, дали е оправдано да ползвам по-висока марка бетон (Б30 продават в чували). До тук клоня към точно този модел.
шоп - майстор
вт сеп 17, 2019 3:35 pmSynthy написа:
По-важното за мен в случая е, дали е оправдано да ползвам по-висока марка бетон (Б30 продават в чували). До тук клоня към точно този модел.
Според мен правилно клониш.
Няма да заливаш стотици м3 бетон за да го мислиш толкова. Прави го един път и здраво. Щом не те притесняват съседи и местна власт бии и шишове арматура към асфалта и към бордюра. Иначе снегорна може да го изчисти:-)
gnt69 - майстор
Аз бих смалил бурдюра с 10 сантиметра и бих отлял само 10 см рампа.
kozl - майстор
За бетона много по-важно е да е мразоустойчив. За това земновлажен и с трамбоване, а не изливане.
За дължината зависи от колата. Ако колата може да качва бордюра без да закача, наклона може и да 45 гр. Ако закача дължината ще трябва да е по-голяма от разстоянието м-у предна броня и предна ос на колата.
Аз примерно като смених пежата и новото го задрах в рампа, която много пъти бях ползвал безпроблемно със старото :shock:
А за общината, то тротоара като е общински да го направят достъпен за гаражите, ако не ще си траят за рампата. Е така е в Циганария :wink:
  • 1
  • 2

Тема "рампа за гараж" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: