Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
alabalam - напреднал
Здравейте!

Дойде момент, в който трябва да избера как да отоплявам дома си. Апартаментът е двустаен 50кв. кухня, коридор, баня, спалня. Кухнята ще е с хол, а спалнатя си е спалня.
Мислех си за климатик с две тела, но познати ни казаха, че климатик за спалнята щяло много да ми шуми вечерно време. После си викам две ел. печки, но лятото с Южен апартамент ще трябва охлаждане. Та, после обмислих в кухнята да е климатик, а в спалнята инвенторна печка с висок икономичен клас, е и климатика ще гледам да е такъв. Каквото и да взема ще е на изплащане. Въпросен климатик с две тела е поне 2500, изключвам най-евтините, които са по 2000лв. Ако взема с една тяло, да речем 1300лв-1500 и някакъв радиатор за 500лв, стават 2000лв., което е по-поносимо, но въпросителни остават лятото как ще спя (не че цял живот съм на климатик...). От друга страна в кухнята се готви това малко или много затопля и едно радиаторче по ми звучи разумно да е там, а пък климатика в спалнята. До сега както казах не съм използвал климатици, ходейки по морето на почивки наистина много бръмчат, но пък то по хотелите са кучи марки. Та, дълго стана, събирам препоръки и мнения. Хубава вечер!
iliya_i - майстор
Бръмченето и класа на преобразуване са две неща, дето нямат нищо общо помежду си. В къщи имам едни Мидеи, дето са доста тихички, в сравнение с "марковите" климатици на някои съседи. А в спалнята съм с маслен радиатор, дето работи само нощем.
Та първо си изясни какво всъщност искаш!
Да ти е топло, тихо или евтино? На практика и трите едновременно са невъзможни :-D
ky-kyy - майстор
С бръмченето, се свиква :) Мен ме дразни духането на климатика, а и съм върл пушач...Иначе, ако не те притесняват много сметките за ток, сложи си адекси.
Jacomo - специалист
ср сеп 25, 2019 7:48 pmalabalam написа:
инвенторна печка с висок икономичен клас
Какво е това нещо? Звучи като перпетуум мобиле.
speka_rs - специалист
Препоръчвам отделни климатици пред една външна машина със отдени вътрешни тела. Най-малкото защото се избягва глобалния проблем със климатика спря какво да правя.

п.с. Това го казвам като собственик на термопомпа въдух вода и пелетен котел, който няма проблеми със слънчогледовите пелети.
шоп - майстор
Два климатика и си готов!
Не се лъжи и не си давай пари за печки с ел.нагревател. Дали е 5 или 500 лв все еднакво ще е икономична:-)
Само акумулираща печка може да ти донесе икономия.
kozl - майстор
ср сеп 25, 2019 9:57 pmJacomo написа:
ср сеп 25, 2019 7:48 pmalabalam написа:
инвенторна печка с висок икономичен клас
Какво е това нещо? Звучи като перпетуум мобиле.
По скоро прилича на зарибяваща реклама.
А изборът на отопление според питането на автора се ограничава до отопление с електроенергия, а си мисли и за охлаждане.
Като по-ниска инвестиция климатици + ел.подово отопление. На кой му бръмчи щъ ляга на под да спи :-D
Недостатъка на подовото отопление е инертността, но пък в добавка с климатика или малка духалка за начално обръщане на въздуха се преотдолява.
За такова малко жилище мястото е от значение. Климатиците високо по стените - приемливо положение. Подовото отопление - най удачно за пестене на място.
kozl - майстор
чет сеп 26, 2019 6:50 amшоп написа:
Два климатика и си готов!
Не се лъжи и не си давай пари за печки с ел.нагревател. Дали е 5 или 500 лв все еднакво ще е икономична:-)
Само акумулираща печка може да ти донесе икономия.
Не само. Икономия може да има и от "умен" ел.нагревател, който следи човека и топли само към него. Сина има такива климатици, но тая функция не я ползва, защото "икономията е майка на мизерията". То в тоя размисъл за икономия най-икономичния ел.нагревател ще е тоя в дрехите (ел.одеяло) :?
alabalam - напреднал
Това с тази "инвенторна икономична печка" и аз не си го разбирам. Конвекторна имах предвид, но защо съм написал това.. 😂
Иначе бюджета ми е ограничен, но 2000-2500,мисля че е добра сума за отопление, все пак трябва да купувам и техника за кухнята.
За два отделни климатика няма да има място за външните тела, защото догодина ще се остъклява терасата, за да се изнесе кухнята. Какво искам и аз не знам, защото не съм се занимавал никога с това и за това потърсих мнения. Инак и двете помещение са по 15кв.м.. Каквото и да купя, ще е гледам да е с най-високия икономичен клас.

Конкретно Ви питам какво са ви мненията за климатиците с две тела
шоп - майстор
чет сеп 26, 2019 8:29 amalabalam написа:


Конкретно Ви питам какво са ви мненията за климатиците с две тела
Ами @speka_rs даде мнение, но май не четете.
Два сплита е за предпочитане пред мулт сплит, заради факта, че в най-неподходящия момент може да останеш на 100% студено

При два сплита шанса и двата да се повредят по едно и също време е минимален.

П.П. Закона на Мърфи няма да го прилагаме :)

Тема "Избор на отопление за апартамент" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: