Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Здравейте!

Имам следния въпрос: - Може ли да се коригира долната граница на периода (1-60 сек.), през който релето ще бъде активно, чрез подмяна на някой от елементите?

Целата ми е, периода да започва от 0 сек. и да е с продължителност около 0.5 сек. - 1.5 сек.

Изображение

Поздрави!
Последна промяна от madmak на пет ное 22, 2019 12:08 pm, променено общо 1 път.
petromaniq66 - специалист
Може, като намалиш капацитета на електролитния кондензатор. Въпреки, че толкова елементарно реле за време не може да се разчита на никаква точност. Относително е колко секунди ще държи, даже и в оригиналния си вид.
iliya_i - майстор
чет ное 21, 2019 12:50 pmmadmak написа:
Целата ми е, периода да започва от 0 сек. или възможно най-близо до 0 сек.
0 сек. се постигат много лесно. Махаш релето за време и свързваш директно бутона. Като го пуснеш, прекъсва веригата за 0 сек.
Ако тока е по-голям си купуваш обикновено реле за 90 стотинки и си го управляваш с бутона. Закъснителната верига ти е напълно излишна.

С останалите парички :partyman:
Последна промяна от iliya_i на чет ное 21, 2019 8:22 pm, променено общо 1 път.
Обаче пази в тайна за какво са му такива кратки времена.:-D
iliya_i - майстор
Интересна е формулировката "таймер 0 сек."
Също и близо до 0 сек. - добре, че не иска отрицателно време.
Здравейте,

Съгласен съм, че най-вероятно не съм се спрял на подходящата схема.
Заблудил съм се, че с потенциометъра ще мога да регулирам сравнително прецизно времето на интервала.
Другия проблем, който открих е, че при задържане на бутона релето остава активно докато не се пусне.
Целта ми е да постигна кратък импулс около секунда, като очвидно с тази схема явно е мисия невъзможна.
Благодаря за съветите.

Поздрави.
plamen6703 - майстор
пет ное 22, 2019 12:00 pmmadmak написа:
Целта ми е да постигна кратък импулс около секунда, като очвидно с тази схема явно е мисия невъзможна.
Благодаря за съветите.
Поздрави.
Взимай платката и ще постигнеш целта си! :partyman:
Ясно щом пазиш тайна, какво си замислил е криминално. Ще правиш адска машина :-D . Много съфорумци се юрват да правят нещо, като и на тях не им е известно какво и питат аудиторията. Все едно да отидеш на лекар и да му кажеш боли ме нещо, сърби ме ама не знам какво и къде..може и да е при продавачката от елимекс.
kabel96 - специалист
Мога да се обзаложа че се опитва да прави машина за точково заваряване ама и там топлата вода е открита.

Тема "Таймер време, К104, 1-60 сек. (Елимекс)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: