Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Здравейте.

Търся помощ за локално парно с ел.котле 3х3кв и затворен разширителен съд, отопление на малък апартамент. Това парно не е използвано поне от 5 години до колкото знам.
Преди пускане (на студено) манометъра на таблото на парното показваше 1.5бара, точно където е маркирано с червена линия.
Парното работи без проблеми, радиаторите и помпата са обезвъдушени, няма течове и т.н.

Само че сега на спряно парно манометъра показва 0.9бара студено, като загрее до 50°C налягането става малко над 1.1бара.
Налягането на водата при крана, от който се допълва парното, е 1.2бара - там има друг манометър.
Разширителния съд е едно желязно казанче около 3л, няма никакви връзки за проверка или допълване с въздух, има само тръбна връзка.
Парното продължава да си работи без проблеми.

От четене по форуми подозирам, че разширителния съд вече не работи както трябва и сигурно е с мембрана, която се е пробила.
Въпросите ми са следните -
- това от разширителния съд ли е станало или да търся друг проблем;
- опасно ли е да се експлоатира така инсталацията;
- ако не е опасно, какви са недостатъците при продължителна употреба, изобщо налага ли се текущ ремонт.
LazarGanev - "Велик майстор"
Според мен всичко е нормално и съдът си работи, щом само 2 десети се вдига налягането от студена до гореща система
съб яну 04, 2025 1:11 pmLazarGanev написа:
Според мен всичко е нормално и съдът си работи, щом само 2 десети се вдига налягането от студена до гореща система
Благодаря! Поздрави и успешна нова година!

Тема "Разширителен съд - скъсана мембрана?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: