Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Здравейте,
Имам нужда от помощ. Искам да си направя споделена с децата баня, в която ще се влиза от две врати. При заключване отвътре и двете да се заключват и при отключване отвътре да се отключват и двете врати. Извън банята няма да може да се заключват, но от едното помещение ще трябва да се достига до заключващият механизъм (по разбираеми причини) за освобождаване на ключалките (само при нужда).
Мислех да вградя в стената ел. моторчета, които да задвижват лостчета и да се управляват с два ел. ключа, сложени до двете врати, но не успявам да намеря подходящи материали и идеи за това. Лостчетата ще влизат в метални уши, монтирани на вратите.
Най-близкото решение, което видях е за така наречените Jack and Jill бани в щатите, при които две хотелски стаи споделят една баня и когато се ползва от едната стая тя е заключена за другата.
Разбира се, ако вратите са отключени да не се променя състоянието им при отключване и същевременно същото при заключване.
Благодаря предварително за съветите!
Прикачен файл:
schema.png
schema.png (30.99 KиБ) Видяна 228 пъти
naster - майстор
https://www.locksonline.co.uk/2-Door-Ja ... ystem.html

Има готови решения, би трябвало да може да се реализира, въпросът е доколко има готовност за опроводяване и инсталация.
Последна промяна от naster на вт юни 23, 2020 6:33 pm, променено общо 1 път.
lda_has - помощник
meltybg това е много елементарно и се прави с два превключвателя монтирани в касите на вратите срещу езиците за заключване на бравите и два електромагнита на подходящо место на вратите. Има едно условие, че бравите трябва да са от този модел с врътка от единия край.

Как ще работи цялата история.

Влизаш в банята и завърташ врътката за заключване, езика излиза навън и притиска единия превключвател който е с нормално отворен контакт. При натиска веригата се затваря и подава напрежение на двата електромагнита. Котвите им се придърпват и заключват двете врати. При завъртане на врътката в положение отключване, езика се прибира в бравата и вече нямаме натиск на превключвателя и веригата се разпада. Съответно се прекъсва захранването на електромагнитите и предварително монтирани на тях малки пружини издърпват котвите и вратите се отключват.

Сега схемата на включване
Необходими материали - проводник, 2 бр, превключватели, 2 бр. подходящи електромагнити.

Превключвателите и електромагнитите са свързани в паралел.
Всичко това се свързва последователно едно след друго във една схема на която в краищата се подава напрежение. И така при задействане на кой да е превключвател се задействат двата електромагнита и заключват вратите. При освобождаване на ключовете веригата се разпада и вратите се отключват.

Идеята я имаш вече остава изработката за която няма как да ти помогна, но лесно ще намериш електротехник да ти ги монтира. Сега си ти на ход :-D
Благодаря за отговорите! Готови решения за съжаление няма (както съм описал в поста).
Предполагам, че изпълнението е елементарно. За момента съм на етап зид, така че реализацията се случва в момента и има възможност да се направи подготовка. Какъв тип електромагнити биха били подходящи? Дали ако ключа е на стената вместо на вратата и вратата е плъзгаща би оказало влияние? Явно ще трябва да хвана някой електротехник за ухото и да отидем и да вземем необходимите материали :partyman: :partyman: :partyman:
naster - майстор
Има готово решение (две мнения по-нагоре съм предложил някакъв линк), въпросът е дали ок. 400 лева са приемливи.

Тема "Баня/тоалетна/стая с две врати с ел. заключване" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: