Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
pitankata00 - специалист
Имам кладенец с дълбочина 13 метра. В момента вадя вода с помпа вида 4. Помпата е спусната на 6 метра надолу. Смукателния маркуч е 7 метра дълъг. Въпроса има ли вид помпа с която мога да изкарам извън кладенеца и да изпомпва вода със смукателен маркуч 12-13 метра ? Попитах в магазин, предлагат ми потопяеми помпи за по 700-800 лева. Видях обява на ето този модел помпа Вида 4АО-100L-2D. Дали ще ми свърши работа ? Ползвам водата за поливане в градината и не малка площ райграс който се напоява с пръскачки които искат налягане 1.5-2.10 атм/бара.
шоп - майстор
вт юли 14, 2020 1:39 pmpitankata00 написа:
Въпроса има ли вид помпа с която мога да изкарам извън кладенеца и да изпомпва вода със смукателен маркуч 12-13 метра ?
Няма такава помпа и никога няма да има.
Физика!
pitankata00 - специалист
Физика, Химия. Аз затова питам. Благодаря. А когато гелдам НАПОР в тези метри влиза ли и смукателния маркуч или само водния стълб след помпата ? И по-големият напор означава ли че ще прави по-голямо налягане ?
lpoik - специалист
ср юли 15, 2020 1:20 pmpitankata00 написа:
Физика, Химия. Аз затова питам. Благодаря. А когато гелдам НАПОР в тези метри влиза ли и смукателния маркуч или само водния стълб след помпата ? И по-големият напор означава ли че ще прави по-голямо налягане ?
Има един начин,но няма да ти се хареса.Както си пуснал помпата на 6м.в кладенеца горе слагаш още една помпа да ти усилва дебита.Аз така съм поливал 10 години,но ми омръзна да ги слагам и свалям защото не съм постоянно там. :partyman:
pitankata00 - специалист
А бе искам да е лесна за обслужване. Тая всяка година я вадя за набивка. ОМРЪЗНА МИ. Ако не е набивка ще е спукан маркуч. Последния път сменях кожуха на турбината - беше се пукнал. Тя тежи 35 кила. С маркуча става 50. Страх ме е да я сменя със тия италианските Wilo. Не знам дали ще може да издържи колкото видата, която е на повече години от мен.
miroki - майстор
Ако не искаш да вадиш, слагай потопяема. Изборът за тези метри не е голям обаче.
Иначе напор е до колко метра общо вдига водата, от нивото на водното огледало.
pitankata00 - специалист
ср юли 15, 2020 4:15 pmmiroki написа:
Ако не искаш да вадиш, слагай потопяема. Изборът за тези метри не е голям обаче.
Иначе напор е до колко метра общо вдига водата, от нивото на водното огледало.
А бе гледам WILO ( и други маркти) имат с много добри характеристики и на половина като тегло. Дали ще изкара 10 години !!!
miroki - майстор
За тези неща питай в магазина. Ако не я вадиш и ползваш, може и една само да изкара.
Дори видата на всеки 10 г. Пренавивах.
pitankata00 - специалист
ср юли 15, 2020 11:30 pmsstefanov написа:
https://argo-market.com/Products/Details/1312
Вижда ми се идеален вариант. Ще ходя в магазин да разпитам по-подробно.

Тема "Избор на пома за кладенец" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: