Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
lz1mak - специалист
Здравейте,

говорим за стара къща от баба ми. Таваните на стаите са от гредоред, няма бетон. Във времето таваните са се напукали и провиснали. Доколкото разбирам започнали са да се разкачат летвичките захванати за носещите греди.
Идеята ми е да ремонтирам къщата и искам да започна именно от таваните на стаите. Как мога най-лесно и контролирано да сваля таваните и да останат само носещите греди? Мисля да направя новия таван от платна за кофраж, нови, с винтове към гредите. Едното платно е около 3 кв.метра. После над платната ще сложа от горната им страна изолация и пак кофражни платна или осб плоскости.

Първоналаната ми идея беше да купя евтин електрически, верижен трион и с него да нарежа тавана успоредно до носещите греди. Не зная дали така се прави и реших да попитам хората с опит. На този етап не ми е удобно да работя с гипскартон и конструкция, затова се насочих към новите кофражни платна.
Благодаря и спорна седмица на всички
Sandman - специалист
С триона може да срежеш и нещо, което не трябва. Измазан ли е с кирпич тавана? Отгоре как е над гредите? Много ли е зле като цяло?
Някоя снимка би била от полза.
Ако сам си е търгнал, може да го избушиш отгоре надолу. С тъон е страшно мазало, пробвах наскоро :-D
шоп - майстор
Качваш се отгоре върху тавана с една хубава прахова маска и голям чук тип "вария" Може и с кирка и всички летви и каратаван ще са долу за отрицателно време и много прах и мизерия.

Да режеш отдолу с резачка мазилка и летви и направо самоубийство за работещия, веригата и резачката:-)

П.П. С кофражен шперплат и крив гредоред ще се вкараш в приключение!!!
Пусни си нивелирана скара и работи по някоя система с вата, паробариера и ГК
Другия вариант е изолация + опънат таван.

Просто с 3м2 кофражен шперплат ще се набълбукаш и няма да имаш финишно покритие.
Успехи!
lz1mak - специалист
чет юли 23, 2020 2:56 pmSandman написа:
С триона може да срежеш и нещо, което не трябва. Измазан ли е с кирпич тавана? Отгоре как е над гредите? Много ли е зле като цяло?
Някоя снимка би била от полза.
Ако сам си е търгнал, може да го избушиш отгоре надолу. С тъон е страшно мазало, пробвах наскоро :-D

Благодаря за включването. Да, измазан е, това е втория и последен етаж. Над този таван са керемидите. Преди години върху гредите е имало товари, като дете лично аз съм стъпвал върху пропадащия сега таван, но тогава не съм разбирал, че там не се стъпва. Има само един стар кабел за лампата в центъра на стаята, друго няма. Мога да се кача и да го режа от горе на долу, предполагам доста прах и гадости ще изпадат, там са живели мишки, виждам следите.
torbalan - Дървен философ
Ако гредите са здрави - послушай шоп-а. Издъни всичко, изчисти и остави само гредите. След това най-лесно става с гипсокартон и вата.

Аз го играх това упражнение, но при мен голяма част от гредите бяха от топола. След, като съборих каратавана, изхвърлих и гредите и сложих нови.
После нови греди, отдолу гипсокартон и вата, отгоре кофражен шперплат и дюшеме. Получи се втори етаж, на който стаите са със скосен таван.
ben84 - специалист
чет юли 23, 2020 2:57 pmшоп написа:
Да режеш отдолу с резачка мазилка и летви и направо самоубийство за работещия, веригата и резачката:-)
Подкрепям.
Наскоро събарях гредоред и най-лесно ми беше с верижния трион да режа на места. Но все захапваше или пирон, или от мазилката, или мрежа... Да не говорим, че и самото дърво е станало доста абразивно. Веригата прегрява за отрицателно време, щото маслото попива мигновено.
MamaMy - майстор
В тези греди коване на пирон или завиване на винт са голямо приключение. Първо се пробвай и тогава реши как ще действаш. :)

Тема "Как да ремонтирам/разбия таван от гредоред" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: