Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
L_G - специалист
Здравейте майстори и ентусиасти,

Разочарован от качеството на предлаганите дивани по магазините и същевременно "скромната" им цена, реших да се пробвам сам да си направя диван на модули в размерите, които ми трябват.

Искам да подчертая, че идеята тук не е да направя диван за по-малко пари, а да се получи диван с:
1. Размерите, които ми трябват - модулен Г-образен
2. Качествени материали (дърво, дунапрен, пяна, механизъм, т.н....без мокави) и добра и здрава сглобка
3. Опция сън - да се трансформира в легло 1.60х2.00
4. Модули с място за багаж отдолу с дълбочина 20-21 см.
5. Изцяло сменяема дамаска и перяща се
6. Две дамаски

Реално накрая ще тегля чертата и ще видим какво ще се получи. От опита ми досега с магазините за купешки дивани, такъв диван (без т. 1, без гаранция за т.2, т.3 с по малки размери, т.4 с място ~10 см) излиза около 3000 лв.

Накратко плана ми е следния:
1. Чертежи направени от мен - вече е свършено
2. Дървен материал и разкрояване по размери от дърводелска фирма - заявката е пусната и понеделник материалите ще са при мен -всичко 480 лв.
3. Сглобяване на дървения материал спрямо чертежите - от мен
4. Поставяне на ластици и облицоване с дунапрен Н 3545 и пяна HR 32 + тапицерска вата -моя милост
5. Поставяне на механизми -пак аз
6. Купуване на дамаска от магазин за дамаски
7. Тапициране при тапицер

Малко по късно ще сложа и снимки на чертежите на скелета на модулите.

Към момента имам вече идея за всичко как да се сглоби и единствено ми остана въпросът с какво лепило мога да залепя дунапрена - дунапрен за дунапрен и дунапрен за дърво.
Ще съм благодарен ако някой има опит или идея ,относно такова лепило, да сподели.
Моля да се има предвид че идеята е при залепване на две дунапренени плоскости да не се получава твърд слой, който да нарушава комфорта при сядане.

Толкова засега от мен, като има развитие ще споделям как върви.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Дърводелската фирма, дето ти прави разкроя, щеше да ти направи и целия дивам - Всичко по всичките ти точки, за по-малко пари, отколкото ще ти излезе накрая, с труд на специалисти.
Дунапрен се лепи с хемопреново лепило. Има и на спрей, именно за текстилни и тапицерски нужди. Ако нямаш спрей, не го мажи вурху дунапрена, а точкувай. Реално, дунапрен към дунапрен запецва и няма нужда от много лепило
Успех!
L_G - специалист
n_a много благодаря за отговора, вероятно може и да си прав за цената. Немога да преценя.... по магазините определено не познаваха парите за това което ми предлагаха като опции.
Засъжаление в последните години ми се наложи да стягам няколко апартамента и ми писна от така наречените специалисти и качеството на продуктите им. Редовно ми се налага да поправям нещо след някой или да ремонтирам мебели, за които съм дал една торба пари.

Разбира се може и аз да съм карък и просто късмета да ми е такъв, че да попадам все на такива майсторчета :).

Фирмата, от която поръчах материла, не е мебелна, а просто предлага дървен материал с опция да ти го рендосат и нарежат, т.е. няма да свършат работа за сглобяването му, пък и това е част от мерака :-D.

Относно лепилота, попаднах в нета на ето това:
https://lepilo.eu/%D0%A2%D0%B0%D0%BF%D0 ... 0%BC%D0%BB

Някакви отзиви и мнения дали може да свърши работа??? По описание излгежда супер....
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
пет юли 17, 2020 2:08 pmL_G написа:

Някакви отзиви и мнения дали може да свърши работа??? По описание излгежда супер....
Супер е лепилото.
L_G - специалист
съб юли 18, 2020 10:38 amn_a написа:
пет юли 17, 2020 2:08 pmL_G написа:

Супер е лепилото.
Много благодаря, на него ще се метна като сглобя дървенията :supz:
svg - специалист
Личен опит на НЕ специалист...
През далечната, 2008ма, си поръчах диван по поръчка от гаражен майастор. За такъв ,имаше изключително богат избор на ВСИЧКО!!! Дамаски, дунапрени....
Та...изработен е от техническишперплат /май така ми се казва/. Ползва се за кофраж при изливането на бетон. Когато се разтегне, опция "сън" става 2 метра на 2 метра.... и тук идва питанката, при събрано положение, как човек когато седне, се обляга...много просто, с МНОГО дебели възглавници. Тези възглавници, както и дунапрена на който се сяда са в калъфи С ЦИП! Практично за пране и поддръжка. За тези 12 години, дивана не е "мръднал" от както е направен. Нито е увиснал, ното скъсано/протрито има...
Е, вярно дадах цифра за него това...2008ма, 1600 лева, НО СИ ЗАСЛУЖАВА!!!
L_G - специалист
При мен дивана е разкроен на 5 части - 3 правоъгълника за сядане и 2 отделни части за облегалка. Всяка от тях е с летви 5.5 на 5.5 и мебелен шперплат 6 мм.
Допълнително ще има и възглавници, за да има цялостен и завършен вид.

Както обещах ще кача и снимки от чертежите, само трябва да се докопам до компа ми.

2008 и аз си взех сегашния диван, който е сравнително читав, но след преместването ни в нов апартамент вече размерите му не са много подходящи за новото място. Малките успяха да разкажат играта на дамаската, която частично се пере. Другия проблем с него е че е направен външно с мокава и например на облегалките/подлакътниците са се продънили.
Аналогично на теб дадохме 1500-1600 лв.
И да не забравя, вече 2 пъти съм му правил механизма за повдигане на лежанката, тъй като заводски има някакво усукване и се протриват болтовете.
L_G - специалист
Имам напредък със сглабянето и вече единия от 5-те модули е готов :).

Първо ето чертежите:
Прикачен файл:
Sofa.jpg

Модулите съм ги направил еднотипни като сглобка, но са в различни рамери всеки.

Ето и готовия модул:

Прикачен файл:
sofa1.jpg
Прикачен файл:
sofa2.jpg
Прикачен файл:
sofa3.jpg
Останалите модули ще са подобни на този, но с различни размери.

Ще използвам поста и за да ви попитам дали знаете добър тапицер в София?
radius - майстор
Яко, на фона на купешките дивани, скелета на този е като от военното производство, доста масивен и здрав излежда. Аз бих те посъветвал да избереш по-твърд и жилав дунапрен, но пък може да искаш да потъваш.
ZEDYCUS - майстор
Скелета на купешките дивани е от гол талашит еле 16мм може и под. :toimonster:
Поздравления за автора, е това вече е здрав диван. Записвам се за темата да видя и крайния резултат. =D>

Тема "Диван направи си сам" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: