Здравейте! В момента е в ход изграждането на паметник на гробното място на мой близък, излята е основата от бетон и след седмица трябва да кажа на майсторите каква ваза от мрамор избирам като аксесоар за паметника. Наскоро разбрах, че при ниски температури през зимата водата във вазите замръзвала и вазите се напуквали и чупели. Действително има много счупени и напукани мраморни вази на гробището. Покривали ги с прерязана и обърната ПВЦ бутилка от 2 л за зимата, видях вчера, че някои вази са си с бутилката отгоре и през лятото. Паметникът ще е изцяло покрит с мраморна плоча, няма да има място за засаждане на цветя, защото искам да не се налага поддръжка – за да не придобие гробът изоставен вид някой ден, когато няма да има кой да полага грижи за цветята. Мисля за вариант да има дупка на вазата, от която да се оттича вода, а цветя да се слагат в малка бутилка от минерална вода, която пък да се слага във вазата. По-голяма ваза трябвало да се покрива за зимата с бутилка от 10 л... Моля, споделете опит и мнения как да се справя с риска от счупване на вазата при замръзване на вода в нея. Може би вази от гранит са по-здрави, но паметникът е от мрамор и няма да е подходящ цветът на ваза от гранит. Фенерът също налага избор - между такъв с вратичка с магнит и фенер с подвижно стъкло; мисля дали да избера с подвижното стъкло, защото, ако се счупи или го откраднат, ще може лесно да се замени с друго стъкло. Предварително благодаря за съветите.
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
dyodi
- специалист
7 мнения в "Съвет за ваза за паметник"
floydogi
- специалист
Еми горе-долу сам сте си отговорил на въпросите. Ако е затворена вазата, през зимата ще се спука. Според мен дренажния отвор на дъното е най-удачното решение, пък или ще се слага срязана бутилка вътре след зимата, или някаква тапа може да се измисли. Ако пък се сложи бутилка с по-малък диаметър, дори и да замръзне през зимата, няма да спука вазата. За фенера нямам опит, ама едва ли някой ще му краде стъклата. Абе важното е пламъчето да ни свети в душата и да ги спомняме, всичко друго е за наше (на живите) удовлетворение, не за тяхно.
kr1100
- майстор
Не се занимавай с вази и фенери - крадат ги. Оф на покойната ми съпруга 2 пъти поръчвах и слагаха - след седмица ги няма. Или фирмите дето ги монтират дават указания къде кога - не са счупени а отнесени смакетен нож или подо9бно тънко остри е прорязан силикона с който за залепени към мраморната плоча.
Има керамични вази и фенери с близо до бял цвят . има и кафяви и черни/. От 5-6г фенера е такъв керамичен и си стои.
А за ваза съм единичен случай - съпругата ми каза преди да почине, че не иска цветя на гроба си.
Има керамични вази и фенери с близо до бял цвят . има и кафяви и черни/. От 5-6г фенера е такъв керамичен и си стои.
А за ваза съм единичен случай - съпругата ми каза преди да почине, че не иска цветя на гроба си.
MamaMy
- майстор
Вазата така или иначе ще е пробита, направи две дупки на дъното и ползвай дюбел. Преди монтажа сложи и силикон да си мислят, че е лепена. Аз съм сложил един фенер от Кауфланд. Естествено съм махнал светодиодите от вътре. Вътре съм мушнал една стъклена купичка с пясък защото много ветровито на нашите гробища и свещите горят само на завет.
dyodi
- специалист
kr1100, MamaMy, благодаря за съветите. Днес видях модел за голяма мраморна ваза с квадратен профил и лепени стени, има три вертикални дренажни прореза на едната стена точно над дъното, поръчах я. В нея ще влезе срязана ПВЦ бутилка, в която да се слагат цветя. Не съм привърженик на носенето на цветя на гроба – като изсъхнат, стават грозни, но нека сме като хората – с ваза. Ще има и фенер, пък ако ги откраднат, ще си помисля дали изобщо да слагам нови. Другата седмица паметникът ще е завършен, благодарна съм за всички коментари тук по темата, защото помогнаха за повече обоснованост при вземането на решения. Бъдете здрави!
Тема "Съвет за ваза за паметник" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература