Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Djack - специалист
Здравейте! Имам една идея, която съм на път да осъществя, като се затопли още малко времето!
Искам да си направя комбинирано барбекю, на газ и на дървени въглища. За целта съм приготвил парче дебелостенна тръба ф300мм и дължина 400мм.! Купих си чугунена скара и чугунена двулицева плоча - от едната страна е оребрена, а от другата гладка. Понеже на ранчото съм често сам или двамата с жена ми, си е чиста разсипия да пълня всеки път барбекюто с въглища за 2-3 пържоли и реших, като сме в камерен състав, да го паля на газ, а в другите случаи да си е на въглища. Когато се изпозват въглищата ще слагам скарата, а когато е на газ - плочата. Въглищата са ясни, тях няма да ги коментираме, по интересно ще е да реализирам идеята с газта. Решил съм, да използвам за горелка, от тези керамичните плочи с мрежата, които ползват по гриловете и дюнерджийниците. Едно време имах такава газова приставка - "печка" за газова бутилка. Проблема е, че не съм виждал туй нещо дали може да работи в хоризонтално положение. И другата ми чуденка е, ако евентуално може да работи хоризонтално, дали ще гори в сравнително затворен обем, който ще се получи между плочата и дъното на барбекюто? Гледам руснаците използват прорязани (разпробити) тръби за горелки, които си засмукват въздуха на принципа на ежектора, като газовата дюза е извън съда, ама пак не знам, дали ще гори добре!
Някой правил ли си е подобно нещо? Отворен съм за съвети и идеи!
Поздрави!
Едва ли тази "печка" (според мен е пита) може да загрее плочата толкова, че да ти върши работа. При дюнерите питата е на няколко сантиметра от месото, бих те посъветвал да търсиш този ефект. Според мен открит пламък под решетката ще ти върши работа. Разгледай къмпинг котлоните, може да слагаш само горелката и да я махаш, когато палиш въглища.
ПС: след бърз преглед в мрежата, има пити за барбекю, но над тях се слага ламаринен протектор с отвори за мазнината
https://mr-bricolage.bg/barbekyu-gaz-go ... i/p/893840
https://www.aliexpress.com/item/3258627 ... aeb31f2fe2
Djack - специалист
За загряването, ще я загрее! Все пак си е "газов котлон" един вид! Плочата ще си е върху открит огън! А тия ламаринки, дето пазят от мазнината, няма да ми трябват, на газ ще използвам само плочата!
Ако си сигурен, че ще загрява нормално, нямаш грижи. Единствено те съветвам да помислиш горелката/питата заедно с маркуча за газ да се свалят, за да освобождаваш място за дървените въглища.
И да качваш снимки с напредъка :wink:
Djack - специалист
вт фев 15, 2022 8:25 pmg.stoyanov написа:
Ако си сигурен, че ще загрява нормално, нямаш грижи. Единствено те съветвам да помислиш горелката/питата заедно с маркуча за газ да се свалят, за да освобождаваш място за дървените въглища.
И да качваш снимки с напредъка :wink:
Да бе човек, задължително ще се свалят! Далеч съм от мисълта да заравям питата в кюмюра. :wink: :lol:

Тема "Комбинирано барбекю" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: